Ελλαδα

Λινού για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν αποκλείεται να έρθει Ελλάδα»

Οι βασικοί τρόποι μετάδοσης - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανησυχία και στην Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων
Ανησυχία και στην Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ευλογιά των πιθήκων, τα συμπτώματα, οι τρόποι μετάδοσης και ο εμβολιασμός. Η Αθηνά Λινού δεν αποκλείει η νόσος να έρθει και στην Ελλάδα.

Για την ευλογιά των πιθήκων και τα συμπτώματα μίλησε μεταξύ άλλων η Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα, ωστόσο δεν αποκλείει αυτό να συμβεί τελικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΜΙλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η ενημέρωση, η επαγρύπνηση και η προσοχή είναι τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση της άγνωστης στους περισσότερους ευλογιάς των πιθήκων, που εμφανίστηκε αρχές Μαρτίου σε χώρες πέραν της Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική, προκαλώντας ανησυχία και θέτοντας σε ετοιμότητα τα υγειονομικά συστήματα. Όπως είπε, η ιχνηλάτηση των επαφών, ο γρήγορος εντοπισμός νέων κρουσμάτων και η απομόνωση, είναι οι παράγοντες που θα σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης.

Ευλογιά των πιθήκων - Πόσα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη

Συνολικά 19 χώρες, εκτός Αφρικής έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC, έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου και από 38 έφτασαν στα 219 τα κρούσματα, με τα 191 να εντοπίζονται στην Ευρώπη.

«H εμφάνισή της στην Ευρώπη δεν είναι κάτι συνηθισμένο, δεν έχουμε ερμηνεία γιατί συνέβη, υπάρχουν εικασίες και επομένως είναι λογικό να ανησυχούμε μέχρι να μάθουμε πώς έγινε» ανέφερε η κα Λινού.

«Είναι απίθανο να μην έχουμε κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, εκτός και αν μπορέσουμε τις επόμενες ημέρες να εξαλείψουμε τη νόσο, αλλά πλέον είναι σε 19 χώρες.Πώς θα μπορέσουν αυτές οι χώρες να βρουν τις επαφές των 200 κρουσμάτων που έχουν;» αναρωτιέται.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα τονίζει ότι ακόμα «δεν γνωρίζουμε τη μεταδοτικότητα αυτής της μορφής που κυκλοφορεί σήμερα στην Ευρώπη». Και υπογραμμίζει: «Βλέπουμε ότι κάθε 2 με 3 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, οπότε πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Όπως εκτιμά, «υπάρχουν περισσότερα κρούσματα», καθώς «η ευλογιά των πιθήκων, όπως και η ανθρώπινη ευλογιά, κάνει περίπου δύο εβδομάδες για να έχει ορατά συμπτώματα. Άρα όποιοι έχουν κολλήσει σήμερα θα δούμε τα περιστατικά αυτά τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ευλογιά των πιθήκων - Οι τρόποι μετάδοσης      

Κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω αναπνευστικής οδού (βήχας, φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο), μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα, μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα).

«Πρόβλημα θα υπάρχει αν βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που βήχει έντονα, καθώς τα σταγονίδια μπορεί να έρθουν στο πρόσωπό μας. Αν καθίσουμε κάπου ή ακουμπήσουμε που πριν καθόταν κάποιος με σπυριά ανοιχτά στο σώμα του, τα οποία είναι ιδιαίτερα μολυσματικά» αναφέρει ακόμη η κα Λινού. Και ξεκαθαρίζει: «Δεν χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα, δεν φοράμε τα ρούχα άλλου, δεν ξαπλώνουμε σε ένα κρεβάτι που δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι άλλαξαν τα σεντόνια και δεν καθόμαστε σε χώρους με γυμνά πόδια και χέρια».

«Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (πχ πόμολα) και στις τουαλέτες» συμπληρώνει.

Αναφορικά με την Ελλάδα η κα Λινού σημειώνει ότι «δεν έχουμε κρούσματα, επομένως, θεωρούμε ότι καμία επιφάνεια δεν είναι μολυσμένη». Προειδοποιεί, όμως, ότι αν εντοπιστεί κρούσμα τότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο βασικός κανόνας είναι φοράμε μάσκα όταν είμαστε πολύ κοντά με κάποιους, να πλένουμε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό.

«Οι μάσκες και τα αντισηπτικά βοηθάνε, αλλά αν έχουμε ακάλυπτα μέρη του σώματος, λόγω καλοκαιριού πρέπει να προσέχουμε ο ιός μεταδίδεται και από το δέρμα» υπογραμμίζει ακόμη η καθηγήτρια.

Ευλογιά των πιθήκων - Ποια είναι τα συμπτώματα

«Μετάδοση δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της επώασης, αλλά όταν βγουν τα πρώτα σπυράκια που καμιά φορά τα πρώτα εμφανίζονται μέσα στο στόμα και το πρόσωπο. Τότε έχουμε μετάδοση» εξηγεί η κα Λινού. Μάλιστα, όπως αναφέρει, τα σημάδια από το πρόσωπο δεν φεύγουν ποτέ.

Οποιοδήποτε εξάνθημα πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή. Επίσης στα συμπτώματα καταγράφεται ο πολύ υψηλός πυρετός και οι διογκωμένοι λεμφαδένες και αυτό διαφοροποιεί την ευλογιά των πιθήκων από την ανεμοβλογιά. Η κα Λινού υπογραμμίζει ακόμη ότι δεν είναι απλή αρρώστια, έχει θνητότητα 1 με 10%, ανάλογα με τις συνθήκες.

Απομόνωση κρουσμάτων και επιλεκτικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων

Αν υπάρξουν περιστατικά πρέπει να απομονωθούν αμέσως σε ειδικούς χώρους και όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή να εμβολιαστούν για την ευλογιά των πιθήκων, διότι το εμβόλιο λειτουργεί ακόμα και μετά από δύο με τρεις ημέρες, προσθέτει η κα Λινού.

Όπως λέει, οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί σαφώς κινδυνεύουν περισσότερο. «Ακόμα και πριν 50 χρόνια να έχει εμβολιαστεί κάποιος έχει κάποια μορφή ανοσίας» σημειώνει, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός. Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει, ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πως να προφυλαχθεί από αυτήν την ασθένεια και κανένας σύγχρονος γιατρός δεν έχει δει περιστατικό με την ευλογιά των πιθήκων» προειδοποιεί.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνει ταχύρρυθμα σεμινάρια σε όλους τους γιατρούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, καταγραφή μονάδων αρνητικής πίεσης, ώστε να ξέρουμε που θα νοσηλεύσουμε με ασφάλεια τους ασθενείς και προμήθεια εμβολίων σε μικρή ποσότητα για τις ομάδες που θα χρειαστούν άμεσα εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει, μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση, καταλήγει η κα Λινού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.