Ελλαδα

Υπ. Παιδείας για αυτοκτονία 14χρονου μαθητή: Αν προκύψουν ευθύνες θα αποδοθούν χωρίς εκπτώσεις

Στο σχολείου του 14χρονου σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπουργείο Παιδείας: Τι δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας για την αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή - Εν αναμονή των πορισμάτων περί ευθυνών.

Στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών, όπου φοιτούσε ο 14χρονος μαθητής που έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στο δωμάτιο του, δένοντας ζώνη στην κουκέτα του, βρέθηκε σήμερα (19/5) ο Γενικός Γραμματέας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται εν αναμονή των πορισμάτων της έρευνας που έχει ξεκινήσει με εντολή της ηγεσία του Υπουργείου, και διαμήνυσε ότι αν διαπιστωθούν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν χωρίς καμία έκπτωση.

«Είμαστε εδώ κατ' εντολή της υπουργού, της κ. Κεραμέως, για να συνομιλήσουμε με τους μαθητές, να ακούσουμε τους μαθητές, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους, να τονώσουμε το ηθικό τους, να μοιραστούμε τον πόνο τους, που είναι και δικός μας πόνος, να πληροφορηθούμε για τη λειτουργία του σχολείου, και τα πορίσματα που θα πάρουμε θα τα χρησιμοποιήσουμε για τις επικείμενες δράσεις που ήδη ετοιμάζομαι για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Είμαστε εδώ γιατί το Υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται για τους μαθητές και διαρκώς είναι δίπλα τους, θέλει να είναι δίπλα τους», είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον διευθυντή του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων. 

Ο κ. Κόπτσης σημείωσε στις δηλώσεις του ότι «σε λιγότερο από μία ώρα από όταν πληροφορηθήκαμε για την αυτοκτονία του 14χρονου δώσαμε εντολή για έρευνα και αν διαπιστωθεί η παραμικρή αμέλεια ή ευθύνη από την πλευρά του σχολείου θα αποδοθούν οι ευθύνες. Η εικόνα που μου μεταφέρεται από τον διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων είναι πως δεν υπήρξε καταγγελία για bullying. Εμείς, όμως, διατάξαμε από την πρώτη στιγμή έρευνα και περιμένουμε τα πορίσματα της έρευνας. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο αν δεν πάρουμε τα πορίσματα στα χέρια μας». 

Αλέξανδρος Κόπτσης © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτοκτονία 14χρονου μαθητή: Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Συνεχίζονται οι καταθέσεις για την υπόθεση αυτοκτονίας του 14χρονου μαθητή στον Κολωνό. Οι αρχές αναζητούν απαντήσεις μέσα από το κινητό τηλέφωνο του 14χρονου, αλλά και τον υπολογιστή του. Σήμερα, μία μόλις ημέρα μετά την κηδεία του, κατέθεσε η μητέρα του. Για κατάθεση έχουν κληθεί ο προπονητής του, συμμαθητές του και καθηγητές του, ενώ ήδη έχουν καταθέσει ο πατέρας, ο αδελφός του και ο διευθυντής του σχολείου. 

«Εμείς ως σχολική επιτροπή έχουμε αρμοδιότητα για τον εξοπλισμό των σχολείων. Πριν κάποιες μέρες μπήκαν άγνωστοι και τα έκαναν γυαλιά – καρφιά, έσπασαν πόρτες. Πριν 10 ημέρες είχαμε εκλογές στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και από τα 47 σχολεία συμμετείχαν 14 μόνο. Υπάρχει παντελής αδιαφορία. Τα περισσότερα είναι δημοτικά, γιατί εκεί οι γονείς δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής 4ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Ρωμανέας, στο Mega και πρόσθεσε: «Όσοι μαθητές έχουν παραβατική συμπεριφορά αλλάζουν για λίγους μήνες σχολείο και επιστρέφουν». 

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, και η κλινική εγκληματολόγος και διευθύντρια του CSI INSTITUTE, Κέλλυ Ιωάννου, μίλησαν στο μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τη βία στα σχολεία.

«Από σήμερα, καταργώ τη λέξη bullying και σχολικός εκφοβισμός. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι εκφοβισμός, είναι ωμή βία, είναι καθαρή βία. Όταν υπάρχουν μαχαίρια, σουγιάδες, όταν πετάμε πορτοκάλια και τραυματίζουμε είναι βία. Στα σχολεία από εδώ και πέρα θα μιλάω για βία. Αυτή η βία δημιουργείται πάντα μέσα από το σπίτι και πάει στο σχολείο. Το σχολείο δε γνωρίζει τι συμβαίνει στο σπίτι, και εάν υπάρχουν άτομα που δεν έχουν γνώση για να προστατεύσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά για τη βία και άλλα θέματα»,

»Πίσω από κάθε παιδί ψάξε γονιό, για οτιδήποτε. Το παιδί δεν φυτρώνει. Το θύμα φοβάται, κλείνεται, μπορεί να πάθει κατάθλιψη και να οδηγηθεί σε αυτοκτονία. Τα δυναμικά που παίζονται ανάμεσα στα παιδιά, δεν είναι αυτά που βλέπουμε εμείς. Όταν βλέπουν ένα παιδί με άλλη δυναμική, ένα παιδί χαρισματικό που ξεχωρίζει, αυτό στοχοποιούν. Έχουμε έναν 14χρονο ο οποίος αυτοκτόνησε, είναι μία ηλικία που τα παιδιά δεν αυτοκτονούν. Το παιδί δεν γνωρίζουμε τι προβλήματα είχε στο σπίτι του, αλλά είχε προβλήματα στο σχολείο και αυτό θα έπρεπε δούμε», ανέφερε ο κ. Σούρας.

«Όταν ακούω αυτά τα πράγματα ετεροχρονισμένα, απογοητεύομαι. Συναντούμε πάρα πολλά περιστατικά βίας σε σχολεία, και η ιστορία είναι «έπεσε και χτύπησε». Έγινε αυτό με τον 14χρονο και βγήκαμε να πούμε ότι φταίει  το Tik Tok. Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι, ακόμα και να μπήκε σε αυτό το παιχνίδι, γιατί βρήκε διέξοδο σε ένα παιχνίδι θανάτου; Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούν τους γονείς και οι γονείς τους εκπαιδευτικούς. Το θέμα είναι γιατί το θύμα να είναι θύμα», επεσήμανε η κ. Ιωάννου.

 

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Mega

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ