- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εικόνες από την ξενάγηση.
Το Μουσείο της Ακρόπολης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Μαΐου 2022.
Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ξενάγησε το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου στις συλλογές του Μουσείου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σε Σούνιο και Θορικό το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου
Με τον πολιτισμό να κατέχει ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, ο βασιλιάς των Βέλγων, Φίλιππος και η βασίλισσα, Ματθίλδη βρέθηκαν την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στους αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου και του Θορικού.
Στο Σούνιο, το βασιλικό ζεύγος, που συνοδευόταν από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς (μεταξύ των οποίων η Petra De Sutter, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιων Επιχειρήσεων, Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, o Rudi Vervoort, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών-Πρωτευούσης και ο Pierre-Yves Jeholet, πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών), καλωσόρισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ανατολικής Αττικής, Ελένη Ανδρίκου, ξενάγησε το βασιλικό ζεύγος που έδειξε ενδιαφέρον για τις ανασκαφές, αλλά και για την ιστορία του χώρου και του ναού του Ποσειδώνα που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου.
Κατά την επίσκεψη στον δεύτερο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής, στον Θορικό, το βασιλικό ζεύγος, παρουσία της Λίνας Μενδώνη, ξεναγήθηκε από τον Ελένη Ανδρίκου, καθώς και από τον Roald Docter, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, υπεύθυνο των ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο. Η πρώτη στάση έγινε στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού, ένα από τα αρχαιότερα στον ελλαδικό χώρο (κατασκευάστηκε στο α΄ μισό του 5ου αι. π. Χ.) και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του, που αξιοποιεί άριστα την υπάρχουσα πλαγιά, αποτέλεσμα της διαδικασίας εξόρυξης.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο εργαστήριο καθαρισμού μετάλλων (πλυντήριο), που βρίσκεται δίπλα στο αρχαίο θέατρο και το οποίο έχει αποκατασταθεί με διδακτικό τρόπο από τη Σχολή. Εκεί διαχωρίζονταν τα μεταλλεύματα, όπως ο μόλυβδος και το ασήμι, ενώ χάρη σε ένα πολύ εφευρετικό σύστημα με συστήματα πίεσης και υπερχείλισης, το νερό ανακυκλωνόταν και επέστρεφε για χρήση στο πλυντήριο. Η τελευταία στάση έγινε στον αρχαίο χώρο εξόρυξης μολύβδου και αργύρου, ο οποίος, μαζί με τα υπόλοιπα ορυχεία της Λαυρεωτικής, συνέβαλε μέσω των προσόδων στη δημιουργία του ισχυρού στόλου των Αθηνών που νίκησε τους Πέρσες (μεταξύ 493 και 480 π. Χ.), ενώ συνέχισε να εξασφαλίζει την ευημερία της πόλης καθ' όλο τον 5ο και 4ο αι. π.Χ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις