Ελλαδα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον θάνατο του Θοδωρή Κουλουμπή

Από το 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 2002 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του καθηγητή διεθνών σχέσεων Θοδωρή Κουλουμπή.

Στον θάνατο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Θεόδωρου Κουλουμπή, αναφέρθηκε με δήλωση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αποχαιρετώ με αγάπη και θαυμασμό τον καθηγητή Θοδωρή Κουλουμπή που πέθανε χθες. Θα μιλήσουν άλλοι αρμοδιότεροι για τη μεγάλη συμβολή του στον αντιδικτατορικό  αγώνα, για το διδακτικό και ερευνητικό του έργο και τη στήριξη Ελλήνων φοιτητών τα πολλά χρόνια της θητείας του στο American University, για την ιδρυτική σχέση του με το ΕΛΙΑΜΕΠ, για την καταστατική συμμετοχή του στη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων ως επιστημονικού αντικειμένου στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στη δική μου μνήμη κυριαρχούν τα υπέροχα χρόνια που περάσαμε τη δεκαετία του 1980, όταν υπηρετούσε ως καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πάντα ευγενής, μετριοπαθής, εξισορροπητικός, πρόθυμος, συνηθισμένος στον φιλελευθερισμό μιας εκδοχής της τότε αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Ήταν μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και σύνθετων εκτιμήσεων για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Χωρίς διδακτισμό. Με εντυπωσιακά απλό και φυσικό τρόπο. Μέσα στην παρέα της εποχής εκείνης. Με τον  Αργυρή Φατούρο, τον Γιάννη Μανωλεδάκη, τον Κωστή Σβολόπουλο, τον Παύλο Πετρίδη,  τον Γιώργο Αναστασιάδη, για να θυμηθώ κάποιους που έχουν φύγει.» αναφέρει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Κουλουμπής

Τα τελευταία χρόνια είχε εστιάσει το έργο του έργο του στην επίλυση διαφορών στο διεθνές περιβάλλον. Ήταν συγγραφέας (μαζί με τον James H. Wolfe) ενός γνωστού συγγράμματος, International Relations: Power and Justice, Prentice Hall, 4η έκδοση, 1990. Επίσης, ήταν συγγραφέας του βιβλίου: The US, Greece and Turkey: The Troubled Triangle, (Praeger,1983), και συνεπιμελητής του Journal of Southeast European and Black Sea Studies που εκδίδεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ και από τους Frank Cass Publishers στο Λονδίνο. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του ήταν The Greek Junta Phenomenon, New York, Pella, Publishing Company, 2005 και (σε συνεπιμέλεια) Greece in Twentieth Century, London, Frank Cass, 2003.

Χρημάτισε πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (1993-5), πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) (1988-90), καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (1985-7). Από τον Νοέμβριο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 2006 υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Κατά την περίοδο 1965-83 ήταν καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου American (Ουάσιγκτον), όπου του απονεμήθηκαν βραβεία για διακεκριμένη διδασκαλία.

Από το 1983 έως το 1989 υπηρέτησε ως καθηγητής διεθνών σχέσεων στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και από το 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 2002 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων και τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Από την ίδρυση του, το 2003 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2006 συμμετείχε στις συσκέψεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών. Λοιποί πανεπιστημιακοί τίτλοι: B.A. και M.A. Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Connecticut (1956, 1958) και Ph.D Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο American (1964).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ