Ελλαδα

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Οι πρώτες διώξεις για τις «ιερές δηλώσεις»

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»
Κορωνοϊός - «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» © Εurokinissi

Ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις σε «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» στον Βόλο. Καλούσαν, εν μέσω πανδημίας, σε ανυπακοή των μέτρων προστασίας.

Γεγονός είναι οι πρώτες διώξεις που άσκησε η Εισαγγελέας Βόλου κατά των αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», οι οποίοι όπως είχε γίνει γνωστό πέρυσι, προειδοποιούσαν εν μέσω πανδημίας με «εκτελέσεις προδοτών», κοινοποιώντας «ιερές δηλώσεις» στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για διέγερση σε ανυπακοή και σε διάπραξη εγκλημάτων.

Πρόκειται για αδικήματα που βάσει του Ποινικού Κώδικα, όπως αναφέρει το taxydromos.gr, τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος με ποινές φυλάκισης ενός έτους το καθένα ξεχωριστά.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σε επίπεδο Μαγνησίας εκτιμάται ότι κατατέθηκαν δέκα «ιερές δηλώσεις» στις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικοί ανασκεύασαν, στις εξηγήσεις που έδωσαν στην Αστυνομία, ενώ άλλοι επιμένουν.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, σε δικάσιμο που αναμένεται να προσδιοριστεί μέσα στο 2023.

Η «ιερά δήλωση» είναι ένα έντυπο 20 σελίδων κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 με αφορμή τα μνημόνια, εμπλουτίστηκε το 2015, το 2018 και πρόσφατα, με αφορμή την πανδημία.

Επισημαίνεται ότι οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών μετά την αρπαγή και τον προπηλακισμό γυμνασιάρχη στην Πιερία. Απώτερος στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν από τη δράση τους αδικήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, περί συγκρότησης, ένταξης σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, taxydromos.gr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.