- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Telecoms: Επενδύσεις 1 δισ. τον χρόνο την επόμενη πενταετία
Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία
Διαβάστε ποιες εταιρείες επενδύουν 1 δισ. τον χρόνο την επόμενη πενταετία σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία.
Το πέρασμα από την εποχή του… χαλκού στην εποχή των οπτικών ινών κινητοποιεί μεγάλου εύρους επενδύσεις από παρόχους και νεοεισερχόμενους στη αγορά τηλεπικοινωνιών, οι οποίες υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ κατ’ έτος μέσα στην επόμενη πενταετία.
Συνολικά, σύμφωνα με τα business plan των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων, υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 5,6 δισ. ευρώ έως το 2026. Στόχος είναι να δημιουργηθούν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία.
Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα έχει ανακοινώσει ο ΟΤΕ. Αυτό ανέρχεται ε 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία ή 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα σημαντικές επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχει εξαγγείλει η Nova (η οποία έχει εξαγοράσει τη Wind), η Vodafone ύψους 0,6 δισ. ευρώ αλλά και η ΔΕΗ ύψους 0,7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα ο όμιλος ΟΤΕ πρόκειται να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών που θα φτάνει σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας. Επίσης, θα επεκτείνει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που ήδη έχει αναπτυχθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το πρόγραμμα επενδύσεων του ΟΤΕ έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, αφού για φέτος ο οργανισμός περιόρισε το διανεμόμενο μέρισμα κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ και αύξησε τον όγκο των επενδύσεων (capex) στα 650 εκατ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ που είναι περίπου ο μέσος όρος της πενταετίας. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος μέχρι το τέλος του 2021 είχε αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών που έφθανε σε 580.000 νοικοκυριά. Στόχος είναι στα επόμενα δύο-τρία χρόνια να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με οπτικές ίνες που θα διέρχονται έξω από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής τηλεπικοινωνιών είναι ο όμιλος της Nova. Έχοντας την υποστήριξη του βασικού μετόχου United Group, θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή. Προς την κατεύθυνση αυτή η Wind απόσχισε τις δραστηριότητες δικτύων οπτικών ινών (Hellenic Open Fiber, HOF) με στόχο να καταστεί ανεξάρτητη εταιρεία, που πιθανώς με τη συνεργασία τρίτων, θα αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει στρατηγική εισόδου στις τηλεπικοινωνίες με έμφαση στα δίκτυα οπτικών ινών που θέλει να αναπτύξει, αξιοποιώντας το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η επιχείρηση αυτή την περίοδο βρίσκεται σε επαφή με εγχώριες τράπεζες, για τη χρηματοδότησή της με 680 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Ανάλογα σχέδια έχει και η Vodafone η οποία στην επόμενη τετραετία θα συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε πέρυσι. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων κινητής 5ης γενιάς και σταθερής οπτικών ινών.
Στις επενδύσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν και άλλες που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα άλλα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει έργα ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 6 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές (5G corridors, Fiberready κ.ά.), ενώ ένας μεγάλος αριθμός άλλων έργων χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (UFBB, SFBB κ.ά.).
Ευρυζωνικό Σχέδιο
Αξίζει να τονιστεί ότι το νέο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο περιλάβει επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση. Πιο αναλυτικά στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021-2027, έχουν περιληφθεί τα ακόλουθα έργα:
● UFBB: Το έργο είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) και κατακυρώθηκε σε ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα - GridTelecom. Το έργο σε πλήρη μορφή θα φέρει 812.000 συνδέσεις οπτικών ινών σε περίπου 3.000 οικισμούς άνω των 100 κατοίκων. Θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 300 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τη δημόσια χρηματοδότηση και ήδη έχει λάβει το πράσινο φως της Κομισιόν. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αποτελούν την ιδιωτική συμμετοχή.
● Fiber Ready: Το έργο ύψους 131 εκατ. ευρώ έχει στόχο να ενισχυθεί η ζήτηση σε περίπου 120.000 κατοικίες, προσφέροντας ένα κουπόνι 800 έως 1.000 ευρώ, που θα επιτρέψει στην οπτική ίνα που διέρχεται έναν δρόμο να φτάσει σε μια κατοικία.
● Super Fast Broadband (SFBB): Το έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το 2018 και στόχο έχει την ενίσχυση της ζήτησης υπηρεσιών διασύνδεσης μέσω οπτικής ίνας. Επιδοτεί με 360 ευρώ τη χρήση μιας οπτικής ίνας στο σπίτι, αλλά μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, εξαιτίας της σπανιότητας των δικτύων οπτικών ινών. Το έργο χρηματοδοτείται με 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται η δεύτερη φάση, όταν θα υπάρξει επάρκεια οπτικών ινών.
● Υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα στα νησιά: Η Ελλάδα έχει 107 κατοικημένα νησιά, αλλά πολύ λίγα είναι συνδεδεμένα με αξιόπιστες συνδέσεις (backhaul), που αναπτύσσονται κυρίως από τον ΟΤΕ. Το έργο αυτό θα γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής χώρας, επιτρέποντας την παροχή σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Η υλοποίηση του έργου θα ακολουθήσει το μοντέλο «Private DBO –Gap Funding», όπου ο ανάδοχος θα αναλάβει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία της υποθαλάσσιας ζεύξης, καθώς και μέρος της χρηματοδότησης, και ο δημόσιος τομέας θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης. Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει μετά από ανοικτή διαδικασία διαγωνισμού. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προσωρινό προϋπολογισμό για δημόσια στήριξη 88,7 εκατ. ευρώ. Λεπτομερείς μελέτες θα πραγματοποιηθούν το 2022-2023. Ο διαγωνισμός αναμένεται το γ’ τρίμηνο του 2022 και η ανάθεση της σύμβασης το α’ τρίμηνο του 2023.
● Δίκτυα 5G κατά μήκος των εθνικών αυτοκινητοδρόμων (5G Corridors): Η δράση στοχεύει στην παροχή 5G κάλυψης σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μήκους 2.400 χλμ. Στόχος της είναι η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής που θα εξυπηρετεί τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CAM) - δηλαδή την πλοήγηση φορτηγού ακόμη και χωρίς οδηγό. Η πρόταση καλύπτει επίσης τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την Επιστολή Προθέσεων που υπέγραψε η Ελλάδα, στο πλαίσιο των πιλοτικών έργων 5G Corridors για τον διάδρομο Θεσσαλονίκη
● Σόφια - Βελιγράδι, μέσω του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης - Σερρών - Προμαχώνα. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
● Ανάπτυξη δικτύου μικροδορυφόρων: Η δράση περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας σειράς μικροδορυφόρων, την αξιοποίηση των εγχώριων διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και την ενσωμάτωσή τους σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Θα υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως την παροχή συνδεσιμότητας και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τη γεω-επιτήρηση και τη χαρτογραφία, τη ναυτιλία, τη γεωργία, την πολεοδομία κ.ά.