- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι αναφέρει ο αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής και ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ Μιχάλης Μαθιουλάκης για τους υδρογονάνθρακες.
«Χάθηκε μια πολύτιμη 5ετία από το 2014 έως το 2019 όταν το κλίμα ήταν καλό και ήμασταν έτοιμοι, γιατί από το τέλος του 2019 και μετά που άλλαξε η ευρωπαϊκή επιτροπή ξεκίνησε πολύ πιο έντονα η τάση για απομάκρυνση από το φυσικό αέριο. Άρα είχαμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που αν είχαν προχωρήσει τα πράγματα τότε θα ήμασταν πιο κοντά στο να παράγουμε» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αναλυτής ενεργειακής στρατηγικής και ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ Μιχάλης Μαθιουλάκης.
«Είναι σημαντικό η χώρα μας να αναπτύξει τους δικούς της υδρογονάνθρακες. ‘Ήμασταν αρκετά μπροστά σε αυτό το κομμάτι και έχει μείνει πίσω μέχρι και πριν μερικούς μήνες λόγω του γενικότερου κλίματος που υπήρχε στην ΕΕ για να φύγουμε από πηγές ενέργειας που δεν θεωρούνται τόσο καθαρές» συμπλήρωσε ο κ. Μαθιουλάκης.
Με το φυσικό αέριο υπήρχε η ιδιαιτερότητα ότι παρότι είναι πολύ πιο καθαρό καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο και τον λιγνίτη δεν ισχύει το ίδιο όταν συγκρίνεται με τις ΑΠΕ, εξήγησε ο κ. Μαθιουλάκης. Ως εκ τούτου υπήρχε από την ευρωπαϊκή επιτροπή μια ρητή παύση για χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου. Αυτό στην πράξη δημιούργησε μια αναστολή στις εταιρείες οι οποίες έκαναν έρευνες στα συγκεκριμένα οικόπεδα τα οποία είχε διαθέσει η χώρα μας. Εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα από την ευρωπαϊκή επιτροπή, οι εταιρείες ήταν διστακτικές για να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν με ένα λογικό κόστος και να πουλήσουν το φυσικό αέριο στις αγορές.
Αναλύοντας τα αρχικά στάδια της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, ο κ. Μαθιουλάκης περιέγραψε πως σε πρώτη φάση, μια εταιρεία «σκανάρει» την περιοχή όπου πιστεύει ότι υπάρχουν κοιτάσματα, παίρνει κάποιες ενδείξεις τις οποίες συγκρίνει με άλλες περιοχές στις οποίες έχουν βρεθεί κοιτάσματα για να δει αν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Στην Ελλάδα λοιπόν, μέχρι στιγμής είμαστε σε αυτό το κομμάτι. Αυτό το έχει κάνει σε πρώτη φάση η ΕΔΕΥ, η οποία κάνει τις πρώτες έρευνες και παρουσιάζει εκθέσεις στις εταιρείες που τυχόν ενδιαφέρονται. Αυτό έχει γίνει στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια και αυτές οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές κυρίως ΝΔ της Κρήτης, αλλά και στο Ιόνιο ψηλά στην Ηγουμενίτσα, στα Γιάννενα όπου μάλιστα έχουν βρεθεί αντίστοιχα και στην ηπειρωτική Ελλάδα και στον Πατραϊκό κόλπο.
«Το κατά πόσο τα έργα θα προχωρήσουν ή αν θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους είναι μια άλλη κουβέντα. Πάντως η ελληνική πολιτεία έκανε αυτά που έπρεπε και οι εταιρείες είχαν μπει στη διαδικασία να ξεκινήσουν το δεύτερο κομμάτι που είναι να κάνουν τις δικές τους έρευνες στοχευμένα με βάση αυτά που τους δίνει η ΕΔΕΥ, οι οποίες κρατάνε συνήθως 3 χρόνια. Μετά έχουν άλλα 3 χρόνια για τις πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις και μετά είναι άλλη μια 3ετία όπου γίνονται οι κανονικές εγκαταστάσεις για να αρχίσει η εξόρυξη. Άρα είμαστε τουλάχιστον 9 χρόνια μακριά από το να βγει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο στις ελληνικές θάλασσες» ανέφερε ο κ. Μαθιουλάκης.
Ωστόσο ακόμα και αν είχαμε δικό μας φυσικό αέριο αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα ήταν οπωσδήποτε πιο φτηνές, σημείωσε ακόμα. Αυτό που θα είχαμε εξασφαλίσει είναι ότι δεν θα ξεμέναμε από φυσικό αέριο αν η Ρωσία έκλεινε την στρόφιγγα, καθώς οι τιμές ούτως ή άλλως διαμορφώνονται στις αγορές. «Όπως και αν παράγαμε πετρέλαιο οι τιμές θα που πληρώναμε θα ήταν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου» προσέθεσε.
«Κάθε σοβαρή χώρα και ολόκληρη η Ε.Ε. οφείλει να προετοιμαστεί για την περίπτωση που σταματήσει η ροή φυσικού αερίου. Όσο περνάει ο καιρός, φεύγουμε και από τον χειμώνα που οι ανάγκες φυσικού αερίου είναι αυξημένες. Αυτή την στιγμή οι αγορές δείχνουν να αρχίζουν να «χωνεύουν» την κατάσταση και να μπορούν να εκτιμήσουν ποια είναι τα επίπεδα κινδύνου όσο αφορά την διακοπή ανεφοδιασμού και άρα να κινούνται αναλόγως, γι’ αυτό και βλέπουμε τις τιμές να μην ανεβαίνουν περαιτέρω. Αν δούμε την Ρωσία να ξεφεύγει πάλι και να χρησιμοποιεί χημικά στην εισβολή της, οπότε εξωθηθεί η Ευρώπη σε νέες κυρώσεις, μπορεί να δούμε πάλι τις τιμές να ανεβαίνουν. Πάντως είναι δύσκολο από την πλευρά της Ρωσίας να διακόψει την ροή του φυσικού αερίου, το αν θα πάρει η Ευρώπη την απόφαση να διακόψει τις εισαγωγές δεν μπορεί να το πει κανείς, αλλά κι αυτό φαίνεται δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες» επισήμανε ο κ. Μαθιουλάκης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ