- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Υπ. Εργασίας: Τι ισχύει για τις δηλώσεις rapid test των εργαζομένων
Πότε υποβάλλονται στην ΕΡΓΑΝΗ
Διευκρινίσεις του Υπουργείου Εργασίας για τις δηλώσεις rapid test των εργαζομένων. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Διευκρινίσεις για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης rapid test των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στην ΕΡΓΑΝΗ έδωσε το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων για τους εργαζομένους τους που έχουν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμόν 64232/15.10.2021 (ΦΕΚ Β’ 4766) ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθμόν 69459/05.11.2021 (ΦΕΚ Β’ 5165) ΚΥΑ και δη για τις εβδομάδες αναφοράς από 07/02/2022 και μετά, υποβάλλεται το χρονικό διάστημα από τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου έως την Παρασκευή 29 Απριλίου.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους εργοδότες για τους οποίους εκκρεμεί η υποβολή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης για τις εβδομάδες αναφοράς από 15/11/2021 έως και 06/02/2022 να προβούν στην υποβολή δηλώσεων ή/και διορθώσεων από την Παρασκευή 8 Απριλίου έως τη Δευτέρα 18 Απριλίου.
Ποιοι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν πλέον rapid test
Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Απριλίου, με τις αλλαγές που έγιναν στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών, δεν είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για νοσήσαντες και μερικώς εμβολιασμένους που θεωρούνταν ανεμβολίαστοι και έπρεπε να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα για την εργασία τους. Πλέον μπορούν να προσέρχονται στην εργασία με τα πιστοποιητικά.
Σημειώνεται ότι η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού επεκτείνεται στους 9 μήνες και του πιστοποιητικού νόσησης στους 6 μήνες. Μέχρι σήμερα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είχε ισχύ 7 μηνών και το πιστοποιητικό νόσησης τρεις μήνες.
Πιστοποιητικό νόσησης: Στους 6 μήνες η ισχύς του
Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:
- Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
- Ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).
Για τα πιστοποιητικά νόσησης η ΚΥΑ αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από:
- Δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή
- Εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
- Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
- Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι είτε με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορωνοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.
- Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει επίσης ισχύ 180 ημερών, δηλαδή 6 μηνών.
Τα εν λόγω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν.4876/2021.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την τιμητική τους έχουν και τα χιονοδρομικά κέντρα - Οι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Η ανακοίνωση της οικογένειας
Ο ηθοποιός παρασύρθηκε με τη μηχανή του από αυτοκίνητο
Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το meteo
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Ενώ επέστρεφε από χριστουγεννιάτικο πάρτι
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε ποιες περιοχές θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες τις γιορτές - Αναλυτική πρόγνωση
Και δέχεται ευχές, δώρα, ό,τι προαιρείστε...
Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 53,6 χιλιόμετρα
Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος και η Αττική είναι οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.