Ελλαδα

Πάτρα: Πόση κεταμίνη βρέθηκε στην Τζωρτζίνα - Η απόφαση να συλληφθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου

Τι είναι και πού χρησιμοποιείται

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην Πάτρα ανιχνεύτηκε κεταμίνη 6 mg ανά λίτρο αίματος στην Τζωρτζίνα
Στην Πάτρα ανιχνεύτηκε κεταμίνη 6 mg ανά λίτρο αίματος στην Τζωρτζίνα © EUROKINISSI

Στην Πάτρα η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα και η ποσότητα στο αίμα, ήταν αυτά που «έδεσαν» την υπόθεση για τον θάνατο των παιδιών. Η Ρούλα Πισπιρίγκου και η σύλληψη.

Στην Πάτρα οι αστυνομικοί που ερευνούσαν την υπόθεση για τον θάνατο των τριών παιδιών περίμεναν έναν στοιχείο. Την επαλήθευση των εργαστηριακών εξετάσεων για την ουσία κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στην Τζωρτζίνα. Η 9χρονη κόρη της οικογένειας Δασκαλάκη ήταν το τρίτο παιδί που πέθανε.

Η παρουσία της συγκεκριμένης ουσίας δεν δικαιολογείται από τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα, το χρονικό διάστημα που βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Μετά την ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη. Πλέον, η 33χρονη μητέρα των τριών νεκρών παιδιών μετά τη σύλληψη στην Πάτρα περνά την πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ.

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να περάσει την πόρτα του κτιρίου της οδού Ευελπίδων, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή. Δεν αποκλείεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να απολογηθεί εντός πέντε ημερών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν εδώ και τρεις εβδομάδες για την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα. Ωστόσο, αυτό που απέμενε να προσδιοριστεί ήταν η ποσότητα που είχε χορηγηθεί στην 9χρονη.

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Πότε ανιχνεύτηκε η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα

Αρχικά η ουσία κεταμίνη ανιχνεύτηκε στο Εργαστήριο Αθηνών. Ακολούθησε νέος έλεγχος στο Εργαστήριο Τοξικολογίας της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η ποσοτική εκτίμηση και μία σειρά από επαληθεύσεις που άνοιξαν τον δρόμο για να συλληφθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου μετά από ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα.

Στον οργανισμό της Τζωρτζίνας βρέθηκε κεταμίνη σε ποσότητα 6 mg ανά λίτρο αίματος. Ερευνητές επισημαίνουν ότι η χορήγηση μεγάλης ποσότητας από τη συγκεκριμένη ουσία, η οποία χρησιμοποιείται ως αναισθητικό, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Ειδικότερα, κάνουν λόγο για τρία στάδια στην κλίμακα της ποσότητας χορήγησης:

  • Θεραπευτική δόση,
  • τοξική και
  • θανατηφόρα.

Στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας, η δόση που χορηγήθηκε, τοποθετείται στη θανατηφόρα κλίμακα και ευθύνεται 100% για τον θάνατο του παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα.

Η μητέρα στα «χέρια» της ΕΛ.ΑΣ. : Από την Πάτρα στη Γαδά | 30/03/2022 | ΕΡΤ

Πώς χορηγήθηκε η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα - Τα σενάρια που εξετάζονται

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκε η ουσία κεταμίνη στην Τζωρτζίνα. Η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται:

  • Ενδοφλέβια,
  • μέσω της ρινικής οδού (σ.σ. εισπνεόμενα) και
  • ενδομυικά.

Μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου οι έρευνες συνεχίζονται για την εμπλοκλή και άλλων προσώπων στην πολύκροτη υπόθεση με τον θάνατο των παιδιών στην Πάτρα. Σημειώνεται ότι o πατέρας Μάνος Δασκαλάκης έκανε την πρώτη του δήλωση μετά την ποινική δίωξη εις βάρος της συζύγου του.

Η Τζωρτζίνα «έδειξε» τον δολοφόνο της Ι «Ηρθε η αρχή του τέλους», λέει ο Θ. Κατερινόπουλος

Τι είναι η κεταμίνη και πού χρησιμοποιείται

Ακολουθούν βασικά χαρακτηριστικά για την κεταμίνη, την ουσία που ανιχνεύτηκε στην Τζωρτζίνα μέσα από τις τοξικολογικές εξετάσεις:

  1. Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις.
  2. Η κεταμίνη έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις.
  3. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει.
  4. Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.
  5. Το 2010-13 έγιναν μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της κεταμίνης ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.
  6. Η χρήση κεταμίνης έχει συνδυαστεί και με σεξουαλικές επιθέσεις, όπου τα θύματα δεν μπορούν να θυμηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν το χρονικό διάστημα που ήταν κάτω από την επήρεια της συγκεκριμένης ουσίας.
  7. Η κεταμίνη προκαλεί παραισθήσεις, τρέμουλο και μειωμένη αντίληψη του χώρου και του χρόνου.
  8. Με τη χρήση της παρατηρείται σταδιακή μείωση της δυνατότητας μάθησης, αμνησία και μειωμένη κινητικότητα.

«Η κεταμίνη δεν χορηγήθηκε για θεραπευτικούς λόγους» ΣΟΚ εξελίξεις από τις τοξικολογικές Τζωτρζίνας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.