Ελλαδα

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής 2022: Τι γνωρίζουμε για την ψυχική διαταραχή

Υπολογίζεται ότι από διπολική διαταραχή πάσχουν 1-5% του πληθυσμού παγκοσμίως

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής - 30 Μαρτίου 2022: Η ψυχική διαταραχή, τα συμπτώματα και οι διάσημοι που πάσχουν από μανιοκατάθλιψη.

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής έχει οριστεί η 30ή Μαρτίου. Κάθε χρόνο οργανώσεις παγκοσμίως προχωρούν σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, ενημερώνοντας για την ψυχική νόσο και τα συμπτώματά της.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης) γιορτάζεται στις 30 Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή γέννησης του Vincent Van Gogh, ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή. Δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders) και στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ).

Η διπολική διαταραχή (ή πιο παλιά μανιοκατάθλιψη) είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας (ανεβασμένης & εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια Κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία). Υπολογίζεται ότι πάσχουν 1-5% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση.

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής - 30 Μαρτίου 2022: Τι είναι η διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί ασυνήθιστες αλλαγές στη διάθεση ενός ατόμου, επηρεάζει την ενέργεια, και την ικανότητά του να λειτουργήσει. Διαφέρει από μια συνήθη αλλαγή διάθεσης, τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής είναι σοβαρά. Μπορούν να οδηγήσουν στη διάλυση σχέσεων, απώλεια εργασίας ή κακή απόδοση στο σχολείο, ακόμη και στην αυτοκτονία. Αλλά υπάρχει μια καλή είδηση: η διπολική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί, και οι άνθρωποι με την ασθένεια αυτή μπορεί να οδηγηθούν σε μια πλήρη και παραγωγική ζωή.

Η διπολική διαταραχή προκαλεί δραματικές εναλλαγές της διάθεσης -από υπερβολικά «υψηλή» και / ή ευερέθιστη, στη θλίψη και την απελπισία, και τούμπαλιν, συχνά με περιόδους φυσιολογικής διάθεσης στο μεταξύ διάστημα. Σοβαρές αλλαγές στην ενεργητικότητα του ατόμου και τη συμπεριφορά συνοδεύει αυτές τις αλλαγές στη διάθεση. Οι περίοδοι αυτές των καλών και κακών στιγμών του ασθενούς, καλούνται επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.

Διπολική διαταραχή © Pixabay / micheile || visual stories

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής - 30 Μαρτίου 2022: Ποια τα αίτια πρόκλησης

Οι επιστήμονες ερευνώντας τα πιθανά αίτια της διπολικής διαταραχής με διάφορα είδη μελετών, συμφωνούν σήμερα ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική αιτία για τη διπολική διαταραχή, μάλλον, πολλοί παράγοντες δρουν μαζί για να προκαλέσουν την ασθένεια. Για οποιαδήποτε ασθένεια, ωστόσο, η αποτελεσματική θεραπεία εξαρτάται από την κατάλληλη διάγνωση.

Αρκετοί αστέρες του Χόλιγουντ έχουν μιλήσει για τη διπολική διαταραχή από την οποία έπασχαν στο παρελθόν ή πάσχουν. Ανάμεσά τους ο Kanye West, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η Μαράια Κάρεϊ και ο Μελ Γκίπσον. 

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής - 30 Μαρτίου 2022: Πώς είναι να ζεις με διπολική διαταραχή

Η Δόμνα Κουντούρη εξήγησε πώς είναι να ζεις με διπολική διαταραχή. Η τραγουδίστρια, που τη γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή της στο «Fame Story», ήταν καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha.

Η Δόμνα Κουντούρη άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για τη διπολική διαταραχή και τη ζωή της. «Ήμουν και είμαι πολύ επιλεκτική στους ανθρώπους που έχω κοντά μου. Αυτοί που ήταν πολύ κοντά μου, έμειναν κοντά μου και με βοήθησαν και με στήριξαν. Μετά την περιπέτειά μου, δεν με φοβίζουν τα ψυχικά νοσήματα» ανέφερε η Δόμνα Κουντούρη.

Και αποκάλυψε: «Πάσχω από διπολική διαταραχή, αλλά οι γιατροί καθυστέρησαν να κάνουν τη σωστή διάγνωση».

Μιλώντας για τη διπολική διαταραχή η Δόμνα Κουντούρη τόνισε: «Ήμουν ένας άνθρωπος σε υπομανιακή κατάσταση. Ήμουν στην "τσίτα", θύμωνα, με ενοχλούσαν πολλά, δεν μπορούσα να ελέγξω την κυκλοθυμία μου. Το είδα ξεκάθαρα ότι κάτι έτρεχε. Υπήρχαν μεταπτώσεις. Ή θα ήμουν πολύ χαρούμενη και θα ήθελα να τα κάνω όλα, ή θα ήμουν στο κρεβάτι να μην κουνιέμαι. Δεν είχα σκεφτεί ότι κάτι έχω, μέχρι που είχα κάποια τρανταχτά γεγονότα. Ήταν συνδυασμός πραγμάτων. Δεν ξεφεύγεις τόσο εύκολα. Η σεροτονίνη στους ανθρώπους με διπολική διαταραχή είναι απορυθμισμένη. Οπότε κάτι πρέπει να πάρεις».

«Στα επεισόδια μανίας χάνεις τα λογικά σου. Οι περισσότεροι που έχουν διπολική διαταραχή και χάνουν τα λογικά τους, θα στο πω... λαϊκιστή, την ακούνε με τον Θεό. Νομίζουν ότι τους μιλάνε κάποια ύψιστα όντα. Χάνεις τα λογικά σου. Αυτό συμβαίνει στη φάση της μανίας. Η άλλη φάση είναι η κλινική κατάθλιψη. Δηλαδή δεν μπορείς ούτε να σηκωθείς για να περπατήσεις» συμπλήρωσε η Δόμνα Κουντούρη.

«Εκείνη την περίοδο ένας κοντινός μου άνθρωπος διαγνώστηκε με το ίδιο πρόβλημα. Είχα λοιπόν κάποιον να ανταλλάσσω απόψεις και να με καταλαβαίνει. Όταν εγώ ήμουν στη μανία μου, άκουγα φωνές, είχα αυτό το σύμπτωμα. Έχεις παραισθήσεις» εξήγησε.

«Εγώ είμαι πολύ καλά τώρα και παίρνω ένα χάπι την ημέρα. Δεν είναι τίποτα να ξυπνήσεις το πρωί και να πάρεις ένα χάπι. Απλά το κακό με τους διπολικούς είναι πως όταν νιώσουν καλά σταματάνε να παίρνουν τα χάπια. Μετά ιδρυματοποιούνται πάλι και γίνεται αυτός ο κύκλος» κατέληξε η Δόμνα Κουντούρη για τη διπολική διαταραχή.

Με πληροφορίες από ibpf.org και ΕΔΟ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                     

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ