Ελλαδα

Θανάσης Αρβανίτης: Ο μάγειρας που αποκεφάλισε τη γυναίκα του

Περιφερόταν σε κατάσταση αμόκ στη Σαντορίνη με το κομμένο κεφάλι

Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θανάσης Αρβανίτης: Η βίαιη συμπεριφορά, τα προβλήματα ψυχωτικής φύσης και το αποτρόπαιο έγκλημα του αποκεφαλισμού της γυναίκας του, Αδαμαντίας Κάρκαλη.

Το έγκλημα του Θανάση Αρβανίτη είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ψυχική υγεία του δράστη. Την Κυριακή 3 Αυγούστου 2008, ο 31χρονος μάγειρας περιφερόταν στη Σαντορίνη κρατώντας στο ένα χέρι το κεφάλι της γυναίκας του, της 25χρονης Αδαμαντίας Κάρκαλη, και στο άλλο ένα κουζινομάχαιρο. Ο Αρβανίτης ήταν σε κατάσταση αμόκ. Οι παράγοντες που δημιουργούν κίνδυνο για την εκδήλωση αμόκ περιλαμβάνουν: ιστορικό ψυχωτικής κατάστασης, προηγούμενα επεισόδια βίαιης συμπεριφορά ή απειλές βίας, πρόσφατες προσωπικές απώλειες, βίαιες απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς και κάποιες διαταραχές προσωπικότητας. Στην περίπτωση του Αρβανίτη συνέτρεχαν όλοι σχεδόν οι παράγοντες. 

«Πρόκειται για κρίση καταστροφικής υπερδιέγερσης, στην οποία το άτομο θέτει το περιβάλλον σε ρόλο κατηγορουμένου και εκφράζει μια ανεξέλεγκτη επιθετικότητα απέναντι σε τυχαία θύματα. Μετατρέπεται σε έναν συμπαγή δυναμικό όγκο, που μπροστά του δεν αντιστέκεται τίποτα. Ακόμα και η χρήση ηρεμιστικών μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα και να ενδυναμώσει την έκρηξη της αδρεναλίνης του» σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δημοσθένη Παναγιώτου. 

Εκείνο το απόγευμα, οι γείτονες του Θανάση Αρβανίτη και της Αδαμαντίας Κάρκαλη στον Βουρβούλο της Σαντορίνης άκουγαν τις φωνές από τον καβγά του ζευγαριού, πράγμα συχνό τον τελευταίο καιρό. Πολλοί θεωρούσαν, κάνοντας μια εύκολη «ανάλυση», ότι ο Θανάσης ζήλευε παθολογικά την νεαρή Αδαμαντία. Λίγοι αντιλήφθηκαν ότι το σκοτωμένο (και αποκεφαλισμένο) σκυλάκι της είχε πεταχτεί νωρίτερα από το διαμέρισμά τους στον δρόμο και είχαν καλέσει την αστυνομία. 

Ο Θανάσης Αρβανίτης, με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, παρουσίασε προβλήματα ψυχωτικής φύσεως από 21 ετών που υπηρετούσε στον στρατό. Εξετάστηκε από ψυχιάτρους και κρίθηκε ακατάλληλος για στράτευση. Διέκοψε τότε τη θητεία του παίρνοντας Ι-5 απολυτήριο. Κατά περιόδους νοσηλευόταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ υποβλήθηκε για δύο χρόνια σε ειδική φαρμακευτική αγωγή. Τα προβλήματα που προκαλούσε με τους συγχωριανούς του στην Άνθεια Έβρου, έκαναν τους γονείς του να τον απομακρύνουν από τη γενέτειρά του. Ακολουθώντας φαρμακευτική αγωγή, άρχισε να φοιτά σε σχολή μαγειρικής στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έγινε η γνωριμία του με τη μέλλουσα σύζυγό του.

Η Αδαμαντία είχε περάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ρεθύμνου και όταν άρχισε τη φοίτησή της εκεί, ο Θανάσης την ακολούθησε. Εργαζόταν κατά καιρούς ως μάγειρας σε εστιατόρια της πόλης, αλλά μεγάλα διαστήματα έμενε χωρίς δουλειά. Αιτία, οι καβγάδες του με τους εργοδότες. Οι γονείς της Αδαμαντίας προβληματίζονταν με τη σχέση της κόρης τους, η ίδια ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει τον Θανάση. Όπως τόσες και τόσες σύντροφοι κλινικά άρρωστων ανδρών, έβλεπε κι εκείνη μόνο την «καλή πλευρά» του Θανάση και φυσικά πίστευε -αγνοώντας βασικές ψυχιατρικές αλήθειες- ότι με τη συμπαράστασή της μπορούσε να γίνει καλά. Το 2007 παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Σαντορίνη, όταν η Αδαμαντία διορίστηκε ως δασκάλα σε σχολείο στο Ακρωτήρι. Εκεί, έγινε σύντομα πολύ αγαπητή από τους μικρούς μαθητές της.

Λίγες μέρες πριν το απόγευμα της 3ης Αυγούστου, ο Αρβανίτης είχε εμπλακεί σε έναν ακόμη καβγά. Είχε ζητήσει από τον εργοδότη του σε εστιατόριο ξενοδοχείου, στο Ημεροβίγλι, όπου εργαζόταν ως μάγειρας, να προσλάβει τη γυναίκα του για βοηθό του. Εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι η κοπέλα ήταν δημόσιος υπάλληλος, ο Αρβανίτης θύμωσε και έφυγε από τη δουλειά, ενώ η Αδαμαντία προσπαθούσε να τον ηρεμήσει. Τις τελευταίες μέρες ο άντρας της είχε αϋπνίες και μεγάλη ταραχή. Μια μέρα πριν το φονικό, η Αδαμαντία είχε βιώσει ένα άγριο ξέσπασμα προς εκείνη και είχε επιμείνει να επισκεφτούν γιατρό στο Κέντρο Υγείας Σαντορίνης. Ο γιατρός, αφού ενημερώθηκε, τους παρέπεμψε σε ψυχίατρο για φαρμακευτική αγωγή του Αρβανίτη, δίνοντάς του απλώς ηρεμιστικά χάπια.

Μετά τις κλήσεις για τον σκοτωμένο σκύλο λίγο πριν τις 7μμ εκείνο το απόγευμα στο αστυνομικό Τμήμα Θήρας, ένα περιπολικό ξεκίνησε για το σπίτι του ζευγαριού στον Βούρβουλο, με οδηγό έναν αρχιφύλακα και συνοδό έναν ανθυπαστυνόμο. Ο δεύτερος είχε ξεχάσει το όπλο του στο γραφείο, αλλά δε γύρισε να το πάρει, αφού όπως είπε «η αρχική πληροφορία ήταν πως πάμε να πιάσουμε έναν δολοφόνο σκύλου». Ο Θανάσης Αρβανίτης όμως είχε επιτεθεί στο μεταξύ στη γυναίκα του. Την είχε μαχαιρώσει στην πλάτη και στον λαιμό και την είχε αποκεφαλίσει. 

Το πρώτο περιπολικό ακολουθούσε και δεύτερο με τρεις δόκιμους αστυνομικούς, αφού στο μεταξύ η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί για τη δολοφονία της Αδαμαντίας. Όταν έφταναν στο χωριό, διαπίστωσαν ότι ο Θανάσης Αρβανίτης κυκλοφορούσε στο χωριό κρατώντας στα χέρια του το κομμένο κεφάλι της συζύγου του και ένα μεγάλο μαχαίρι, σπέρνοντας τον τρόμο σε ντόπιους και τουρίστες. Ο πρώτος αστυνομικός τον κάλεσε να παραδοθεί, ο Αρβανίτης προσποιήθηκε ότι συμμορφώνεται, ξάπλωσε στο έδαφος, αλλά όταν πήγε να του βάλει χειροπέδες, πετάχτηκε και τον τραυμάτισε στο πρόσωπο. Αμέσως, ο δεύτερος αστυνομικός πυροβόλησε τέσσερις φορές τον Αρβανίτη. Οι σφαίρες τον βρήκαν στο στήθος και στην κοιλιά, αλλά δεν ήταν ικανές να τον σταματήσουν στην κατάσταση αμόκ που βρισκόταν. Αιφνιδίασε τους αστυνομικούς πετώντας το κομμένο κεφάλι στο δεύτερο περιπολικό, μπήκε στο πρώτο περιπολικό και διέφυγε με μεγάλη ταχύτητα.

Στην καταδίωξη που ακολούθησε, ο Αρβανίτης μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και παρέσυρε διερχόμενο μηχανάκι, τραυματίζοντας σοβαρά τις δυο νεαρές γιατρίνες που επέβαιναν σε αυτό. Χωρίς να σταματήσει, στη συνέχεια κάρφωσε το περιπολικό στο στηθαίο του δρόμου. 'Οταν οι αστυνομικοί που τον καταδίωκαν τον πλησίασαν για να τον συλλάβουν, προσπάθησε πάλι να τους ξεγελάσει, προσποιούμενος αρχικά τον λιπόθυμο και προσπαθώντας μετά να αφαιρέσει το όπλο ενός αστυνομικού, ο οποίος  τον πυροβόλησε πέντε φορές και τον τραυμάτισε σοβαρά. Μια από τις σφαίρες που εξοστρακίστηκε τραυμάτισε μια διερχόμενη 21χρονη τουρίστρια. 

Τελικά, χρειάστηκαν συνολικά εννιά σφαίρες για να ακινητοποιηθεί ο Θανάσης Αρβανίτης. Οδηγήθηκε με ελικόπτερο (όπως και οι υπόλοιποι τραυματίες) στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας. Το φονικό αμόκ του είχε αφήσει πίσω του μια αποκεφαλισμένη γυναίκα, έναν αποκεφαλισμένο σκύλο, έναν αστυνομικό τραυματισμένο από μαχαίρι και τρεις τραυματισμένες νέες κοπέλες. Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης που εξέτασε τη σορό της άτυχης Αδαμαντίας Κάρκαλη διαπίστωσε ότι έφερε συνολικά εννέα μαχαιριές στον θώρακα, από την πίσω μεριά, και μια μαχαιριά στον λαιμό. Από αυτές, μεταθανάτιες ήταν οι επτά. 'Ιχνη αντίστασης δεν υπήρχαν, πράγμα που επιβεβαίωνε τον πλήρη αιφνιδιασμό της γυναίκας. Η ανατριχιαστική διαπίστωση του ιατροδικαστή ήταν ότι η πρώτη φάση του αποκεφαλισμού έγινε ενώ η Αδαμαντία ήταν ζωντανή.

Ο Θανάσης Αρβανίτης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της γυναίκας του, σε κάθειρξη 25 ετών κατά συγχώνευση για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού και δύο γιατρών και σε φυλάκιση δέκα ετών για οπλοφορία, οπλοχρησία, περιϋβριση νεκρού, διατάραξη συγκοινωνιών κ.ά.