- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Γηροκομείο στα Χανιά: Νέες μαρτυρίες & διαμαρτυρία από συγγενείς
«Μπήκε 100 κιλά και βγήκε 30. Πήραμε μόνο κόκκαλα», υποστηρίζει συγγενής ηλικιωμένης
Γηροκομείο στα Χανιά: Νέες μαρτυρίες από συγγενείς ηλικιωμένων για τις συνθήκες διαβίωσης - Διαμαρτυρία με φωτογραφίες των θυμάτων.
Συγγενείς ηλικιωμένων που πέθαναν κατά την παραμονή τους στο γηροκομείο στα Χανιά βρέθηκαν την Τετάρτη (16/2) έξω από τη δομή, ζητώντας το κλείσιμο του οίκου ευγηρίας και καταγγέλλοντας τις συνθήκες διαβίωσης των γερόντων.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν με τη σιωπηρή τους διαμαρτυρία δικαίωση για τους νεκρούς συγγενείς τους και για όλους εκείνους που υπέμειναν προσβλητικές συμπεριφορές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο.
«Όχι άλλη ανοχή, κλείστε τώρα τη δομή», «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου» ήταν κάποια από τα συνθήματα που κρατούσαν στα χέρια τους, μαζί με τις φωτογραφίες των ηλικιωμένων. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας, οι μαρτυρίες των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.
Γηροκομείο στα Χανιά: «Από καθαρίστριες τις έκαναν νοσηλεύτριες» - Μαρτυρία πρώην εργαζόμενης
Η Στάνεβα Ρουσίτσα, από τη Βουλγαρία, εργάστηκε ως ασκούμενη το 2018, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο γηροκομείο στα Χανιά. «Βρισκόμουν εδώ έξι μήνες. Αυτό που βίωσα δεν το εύχομαι σε κανέναν. Να βλέπω ανθρώπους στο τέλος της ζωής τους, να τους συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Πολλοί συγγενείς έδιναν και τις τελευταίες τους καταθέσεις για να πληρώσουν για τη φιλοξενία των ηλικιωμένων τους και στο τέλος έμεναν μόνοι σε τέσσερις τοίχους με ένα μίζερο πιάτο φαγητό. Χωρίς γιατρό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό».
Όπως δηλώνει η ίδια, οι εργαζόμενοι στη δομή δεν είχαν την ελάχιστη γνώση νοσηλευτικής. Όταν υπήρχε ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού, οι ιδιοκτήτριες προσελάμβαναν ανειδίκευτους χωρίς να ενδιαφέρονται για το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών. «Από καθαρίστριες τις έκαναν νοσηλεύτριες. Αυτό το επίπεδο έχουν» είπε χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ο κ. Νίκος Μαυρομουστακάκης πήγε τη μητέρα του στο γηροκομείο στα Χανιά πριν από δύο χρόνια, επειδή αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. «Όταν τη φέραμε ήταν εκατό κιλά και πήραμε μόνο τα κόκκαλα. Πέθανε τριάντα κιλά. Δεν μας επέτρεπαν λόγω covid να δούμε τη μητέρα μας, μέχρι που κάποια στιγμή μπήκα στα κρυφά από τα μαγειρεία. Ήταν αγνώριστη».
«Φέραμε τον θείο μου στη δομή. Είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και επιπλέον έπασχε από καρκίνο του παχέως εντέρου. Του φέρναμε φαγητό από το σπίτι μας. Η ιδιοκτήτρια μας ζητούσε κάθε δεκαπέντε μέρες επτακόσια ευρώ δήθεν για τα φάρμακα συν τα οκτακόσια ευρώ που δίναμε για τη φιλοξενία του. Κάποια στιγμή μας πήρε τηλέφωνο, είπε “ο Γιάννης πέθανεˮ και μας ζήτησε να της βάλουμε λεφτά για να μας δώσει το χαρτί προκειμένου να μπορέσουμε να τον θάψουμε. Διαφορετικά δεν θα μας το έδινε», είπε στην κάμερα του neakriti.gr, άλλος συγγενής ηλικιωμένου που πέθανε κατά την παραμονή του στο γηροκομείο στα Χανιά.
Η Κατερίνα Παρτσαλάκη δήλωσε ότι στην ίδια και τα άλλα μέλη της οικογένειας δεν επιτρεπόταν να μπουν μέσα στο γηροκομείο στα Χανιά. «Ούτε το δωμάτιο του είχαμε δει, ούτε το κρεβάτι που κοιμότανε, ούτε πως περνούσε ξέραμε. Μας τον έβγαζε έξω στο προαύλιο για να τον δούμε. Ό,τι ώρα κι αν ερχόμασταν το προσωπικό μας έλεγε πως ο θείος μας κοιμάται. Του αγοράζαμε τσιγάρα και ποτέ δεν του τα έδιναν. Το ίδιο και τα φαγητά. Τα κρατούσαν».
Γηροκομείο στα Χανιά: Πώς πήραν περιουσία ηλικιωμένης
Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη επτά ατόμων για το γηροκομείο - κολαστήριο, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, συγγενείς ηλικιωμένων μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο η ιδιοκτησία κατάφερε να αποφύγει τους ελέγχους των αρχών και να κάνει δικά της τα περιουσιακά στοιχεία γερόντων που πέθαναν.
Στην ΕΡΤ μίλησε η Μαρίνα Σαριδάκη, ανιψιά 92χρονης που φέρεται να εξουσιοδότησε δύο άγνωστα άτομα για τα ακίνητα, τη σύνταξη και τις τραπεζικές καταθέσεις όσο διέμενε στο γηροκομείο.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η κ. Σαριδάκη, η θεία της μεταφέρθηκε στο γηροκομείο όταν «κοινωνική λειτουργός της Περιφέρειας ήρθε και επικαλούμενη ότι υπήρχε εισαγγελική παραγγελία, που δεν υπήρχε, η θεία μου μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο γηροκομείο». Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ για να επισκέπτεται ο πατέρας της την ηλικιωμένη, με την οποία είχε μακρινή συγγένεια, είχε δηλώσει ότι είναι ανιψιός της. Στην αρχή του επέτρεπαν αραιές επισκέψεις και μόνο στο σαλόνι, κατόπιν ενημέρωσης. «Η εικόνα που έδινε, όταν ήταν στο καροτσάκι ήταν μεν περιποιημένη, αλλά έδειχνε χαμένη. Μας έβαζε σε υποψίες αλλά δεν βλέπαμε μία κακή κατάσταση».
Η υπόθεση αυτή αφορά το 2016, όταν οι υπεύθυνοι του γηροκομείου ανακοίνωσαν στον πατέρα της κ. Σαριδάκη ότι δεν θα ασχοληθεί άλλο με τη συγκεκριμένη κυρία. «Του είπαν ότι δεν θα ξαναέρθεις και τον απείλησαν ότι θα του σπάσουν τα πόδια έτσι και ξαναπατήσει στο ίδρυμα». Όταν τους απείλησε ότι θα δώσει δημοσιότητα στην υπόθεση, τον απείλησαν από τη διεύθυνση του γηροκομείου ότι «θα τον βρουν στα χαντάκια».
Όσο για την ακίνητη περιουσία της 92χρονης, η καταγγέλλουσα ανέφερε ότι έχει μεταβιβασθεί. «Έχει αλλάξει σίγουρα χέρια. Το πήραν οι ιδιοκτήτες της δομής και το μεταβίβασαν σε επιχειρηματία που την ίδια περίοδο είχε αναλάβει κάποιες εργασίες στο γηροκομείο». Όπως είπε η ίδια «εικάζει ότι υπήρχαν μεταξύ τους οικονομικές εκκρεμότητες από τη διαδικασία της ανακαίνισης στην Αγία Σκέπη και ως αντάλλαγμα της υπηρεσίας δόθηκε το ακίνητο της θείας. Το ακίνητο βρίσκεται ίσως στην πιο ακριβή περιοχή, με οικόπεδο φιλέτο. Η συναλλαγή φέρεται να ολοκληρώθηκε με 50.000 ευρώ όταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν 167.000 ευρώ».
Με πληροφορίες από neakriti.gr, Κρήτη TV
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε
Για την υπόθεση των Αμπελοκήπων
Γνωστός από την «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Τι ανέφερε ο Γιώργος Τσαγκαράκης
Φωτιά σε φορτηγό φαίνεται να συνδέεται με το περιστατικό - Τι εκτιμούν οι αρχές
Το επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τις γιορτές
Σε μία προσπάθεια επανανοηματοδότησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια του δήμου Ιλίου
Αν απαγορευόταν ένας οδηγός λεωφορείου να κάνει κι άλλα πράγματα ταυτόχρονια, θα το έκαναν τόσοι πολλοί;
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Ο 55χρονος αστυνομικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, δίνοντας μάχη για τη ζωή του
Πού οφείλεται η θερμοκρασιακή διαφορά
«Δεν κρατήσαμε κρυφή την αρρώστια του»
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το θερμοκρασιακό «ασανσέρ»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.