- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Γίνε δότης μυελού των οστών»: Εθελοντική εκδήλωση στο Σύνταγμα
Mπορείς να γίνεις εθελοντής δότης σε λιγότερο από πέντε λεπτά
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Εκδήλωση ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών της Humanity Gr για τη «Φλόγα» στο Σύνταγμα.
Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη. Το μόνο που χρειάζεται είναι πέντε λεπτά από τον χρόνο σου. Και θα συμβάλλεις στην καταπολέμηση της Λευχαιμίας. Για να γίνεις δότης μυελου των οστών και να βοηθήσεις να σωθεί μια ζωή, χρειάζεται μόνο να συμπληρώσεις μια αίτηση, να είσαι υγιής, από 18 έως 40 ετών και στη συνέχεια, δίνοντας σάλιο ή αίμα, εντάσσεσαι στην Ελληνική Δεξαμενή Δοτών και στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, από νωρίς το πρωί οι εθελοντές του της οργάνωσης Humanity Gr, το Βιβλιοταξιδεύουμε και το Κέντρο εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών Χάρισε Ζωή, βρίσκονται στον Χώρο πολλαπλών χρήσεων στη στάση μετρό του Συντάγματος και ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον Σύλλογο Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους νέους πολίτες αναφορικά με τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Πλήθος κόσμου που περνάει από το Σύνταγμα ή έχει βρεθεί στο σημείο στοχευμένα, με την καθοδήγηση των εθελοντών, παίρνει την απόφαση να γίνει δότης μυελού των οστών, απλά με τη λήψη δείγματος σάλιου.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα μαζί. Αυτή τη φορά είμαστε κοντά στα παιδιά με καρκίνο. Ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος. Το να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, δεν είναι επίπονο, γίνεται απλά με το σάλιο και μια μπατονέτα» αναφέρει η Γεωργία Παράσχου, ιδρύτρια του Humanity Greece και διευθύντρια Πολιτισμού & Νεολαίας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Από την πλευρά της, η Μαρία Κώστογλου, αρμόδια για ενημέρωση και προσέλκυση εθελοντών στο «Χάρισε Ζωή» εξηγεί πως είναι πολύ σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος. «Βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο κενό στην ενημέρωση της κοινωνίας ή ακόμα και παραπληροφόρηση. Δέχομαι πάρα πολλές κλήσεις στην γραμμή ενημέρωσης που έχουμε. Υπάρχει ενδιαφέρον, κυρίως από νέους.
Μια οικογένεια που έχει άτομο που νοσεί, είτε είναι παιδί είτε ενήλικος, βιώνει αρχικά ένα μεγάλο σοκ, γιατί αυτή η ασθένεια είναι τρομακτική. Όποτε, όταν πρέπει να γίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών, δηλαδή η αντικατάσταση του αιμοποιητικού συστήματος, ένα σύστημα που βρίσκεται στα πλατιά οστά της λεκάνης μας (πολλοί το μπερδεύουν με την σπονδυλική στήλη και φοβούνται), υπάρχει η αγωνία να υπάρχει συμβατότητα. Μόνο το 30% των ασθενών θα βρουν στα αδέλφια τους τον συμβατό δότη.
7 στους 10 χρειάζεται μια βάση δεδομένων για να βρεθεί ο δότης. Οπότε, όσοι περισσότεροι δότες είναι εγγεγραμμένοι στη Δεξαμενή, μειώνεται ο χρόνος αναμονής και αγωνίας για τους ασθενείς. Ο δότης είναι πάντα μια ελπίδα για τον ασθενή».
Οι Δεξαμενές Δοτών στο εξωτερικό υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, σε σύγκριση με την ελληνική Δεξαμενή, που ηλικιακά είναι πιο μικρή, καθώς μετράει 11 χρόνια, οπότε, όπως επισημαίνει η κ. Κώστογλου, χρειάζεται χρόνο και οικονομική στήριξη για να μεγαλώσει και συνεπώς, να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για κάποιον ασθενή να βρει συμβατό δότη.
«Η παράκληση μας είναι: ενημερωθείτε και μετά είναι του καθενός προσωπική απόφαση αν θέλει να κάνει την εγγραφή. Από εκεί και πέρα, ο δότης θα θέλαμε να είναι συνειδητοποιημένος, γιατί η μέρα που θα τον βρούμε συμβατό, σημαίνει πως θα είναι ο μοναδικός άνθρωπος που θα είναι η ελπίδα για τον ασθενή».
Η εκδήλωση στο Σύνταγμα θα είναι μέχρι τις 20:00 το βράδυ, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν επισκεφτούν το site του «Χάρισε Ζωή», να συμπληρώσουν την φόρμα και να λάβουν οδηγίες για να γίνουν δότες ακόμα και από το σπίτι τους, καθώς και μπορούν να τηλεφωνούν στο Κέντρο Ενημέρωσης: 2610 969164 .