Ελλαδα

Παρασκευής: Θα ζούμε με τον κορωνοϊό χωρίς να μας ταλαιπωρεί

Κατ’ αναλογία με τη γρίπη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρασκευής - Κορωνοϊός: «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό χωρίς να μας ταλαιπωρεί, χωρίς να μας προκαλεί σοβαρό νόσημα»

Για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στο προσεχές μέλλον, έκανε λόγο για μια φάση αποκλιμάκωσης, λέγοντας πως αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα.

«Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», υπογράμμισε.

«Αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα. Από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την Άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη», πρόσθεσε ακόμα.

Εχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία; Τι απαντά ο Παρασκευής

Ερωτηθείς αν έχουμε «ξεμπερδέψει με την πανδημία» κ. Παρασκευής προέβλεψε ότι θα είμαστε πλέον σε μια κατάσταση που ο κορωνοϊός δεν θα προκαλεί σοβαρό νόσημα, κάτι που όπως είπε συμβαίνει ήδη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου το ποσοστό της ανοσίας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό χωρίς να μας ταλαιπωρεί, χωρίς να μας προκαλεί σοβαρό νόσημα, κατ’ αναλογία με τη γρίπη. Είμαστε κοντά σε αυτό τοι στάδιο αλλά μια κρίσιμη παράμετρος είναι το αν θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε ότι έχει να κάνει με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης για όποιον έχει νοσήσει με την Δέλτα και ακολούθως, ξανά, με την Όμικρον, ο ίδιος σημείωσε ότι επειδή έχει πρόσφατα νοσήσει, δεν χρειάζεται η σύσταση για εκ νέου εμβολιασμό πολύ σύντομα.

Κορωνοϊός: Οι νέες μεταλλάξεις

Αναφερθείς για νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για δημιουργία ενός υβριδικού ιού (μεταξύ γρίπης και κορωνοϊού) ο ίδιος τόνισε ότι το δεύτερο είναι κάτι που αποκλείεται, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά παθογόνα.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας πανδημίας είπε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας λόγω της μεγάλης εμπειρίας που έχει ήδη αποκτηθεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ