- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μέσω anagnorisi.emvolio.gov.gr ο πολίτης που εμβολιάστηκε στο εξωτερικό, μπορεί να δηλώνει το εμβόλιο στην Ελλάδα και να αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό του.
Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, το απόγευμα, η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού που έχει πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.
Όσοι διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο Μητρώο εμβολιασμών εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ.
Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά και αφορά σε πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους:
- Είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- ή σε τρίτη χώρα (ή έδαφος) που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ με βάση τις αποφάσεις ισοδυναμίας της ΕΕ.
Πώς θα αναγνωρίσετε το εμβόλιο που κάνατε στο εξωτερικό μέσω του anagnorisi.emvolio.gov
Η διαδικασία δήλωσης είναι απλή. Ειδικότερα, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο εμβολιασμένος:
- Αρχικά ο πολίτης ταυτοποιείται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του στο Taxisnet.
- Στη συνέχεια, καταχωρεί τον ΑΜΚΑ (ή, εναλλακτικά, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ του), καθώς επίσης και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του.
- Κατόπιν, ο πολίτης αναρτά στην πλατφόρμα το πρωτότυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού του σε μορφή pdf.
- Μέσω του QR code του πιστοποιητικού, η πλατφόρμα ελέγχει αυτόματα την εγκυρότητά του και εξάγει τα στοιχεία του εμβολιασμού που αναγράφονται σε αυτό.
- Αμέσως μετά τον έλεγχο, η δόση του εμβολιασμού που βεβαιώνεται από το πιστοποιητικό εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη και ο πολίτης καλείται να καταχωρήσει στοιχεία τυχόν προηγούμενων δόσεων (είδος εμβολίου, ημερομηνία και χώρα εμβολιασμού). Για παράδειγμα, αν το πιστοποιητικό αφορά σε δεύτερη δόση, ζητούνται τα στοιχεία της πρώτης ή, αν αφορά σε τρίτη δόση, ζητούνται τα στοιχεία των δύο προηγούμενων κοκ.
- Η διαδικασία ολοκληρώνεται, η συναλλαγή λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και ο πολίτης μπορεί να εκτυπώσει το αποδεικτικό καταχώρησης.
Από την επόμενη ημέρα, ο πολίτης μπορεί να εκδίδει είτε εθνική βεβαίωση εμβολιασμού, είτε Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID για τον εμβολιασμό του. Επιπλέον, θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να προγραμματίζει ραντεβού για αναμνηστική δόση στην Ελλάδα μέσα από το emvolio.gov.gr.
Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία πρέπει τα αναγραφόμενα στο πιστοποιητικό στοιχεία του πολίτη να ταιριάζουν με τα αντίστοιχα στοιχεία που αντλούνται από την πλατφόρμα.
Προϋπόθεση για να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού από το εξωτερικό, να είναι σε ισχύ
Επιπλέον, πρέπει να πληρούνται όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19, όπως εκάστοτε ισχύουν.
Συνεπώς, το πιστοποιητικό εμβολιασμού που αναρτά ο πολίτης στην πλατφόρμα πρέπει:
- Να είναι ακόμα σε ισχύ και
- να περιέχει στοιχεία εμβολιασμού, με αναγνωρισμένο από την Ελλάδα εμβόλιο.
Σε κάθε διαφορετική από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Το anagnorisi.emvolio.gov.gr υλοποιήθηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, με τη συμβολή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ - GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Από ποιες χώρες εκτός ΕΕ αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος των τρίτων χωρών (ή εδαφών) που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ με βάση τις αποφάσεις ισοδυναμίας της ΕΕ ανανεώνεται διαρκώς.
Αυτήν τη στιγμή οι χώρες (ή τα εδάφη) ανέρχονται σε 33 και είναι οι ακόλουθες: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήριο, Ελ Σαλβαδόρ, Φερόες Νήσοι, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, 'Αγιος Μαρίνος, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Δημοκρατία της Ουκρανίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις