Ελλαδα

Αχ. Γραβάνης: «Δεν τελειώνει η πανδημία με τη μετάλλαξη Όμικρον»

Τι είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός - Αχιλλέας Γραβάνης: Τι είπε για την πανδημία, τις μεταλλάξεις και τα περιοριστικά μέτρα

«Δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης.

Όπως είπε, «δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι η εικόνα της λοίμωξης το επόμενο διάστημα». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Θα εξαρτηθεί πόσο δύσκολοι θα είναι και από τη συμπεριφορά των πολιτών. 

Τα μέτρα που αφορά στη μάσκα είναι πολύ σημαντικά», τόνισε ο κ. Γραβάνης 

Μάλιστα κάλεσε να χρησιμοποιούμε τη μάσκα ΚΝ95 και FFP2 πανοτύ όπου βρισκόμαστε με συνανθρώπους μας, είτε είμαστε στο σπίτι στη δουλειά, είτε εξωτερικά. «Αν χρησιμοποιούμε τη μάσκα όλοι μας, η πιθανότητα λοίμωξης ακόμα και σε συνωστισμό κάτω από ένα μέτρο  είναι 0,4-1% », σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Γραβάνης κατέληξε: «Έχουμε δυο μεγάλα όπλα τις μάσκες και τα εμβόλια, πρέπει να εμβολιαστούμε ταχύτατα. Όσοι πιο πολλοί εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις, και όσοι εμβολιαστεί με την τρίτη δόση τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα να μπούμε σε μερικό ή γενικό lockdown».

Μετάλλαξη Όμικρον - Καπραβέλος: Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο 

Νωρίτερα, ο διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, δήλωσε ότι «έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας. Η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί λόγω της Omicron, παρά το ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Δέλτα. Βλέπουμε τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν οι άλλες χώρες. Τα όρια του συστήματος υγείας έχουν ξεπεραστεί. Εδώ και αρκετό διάστημα έχω πει ότι έπρεπε να μπουν ανώδυνα περιοριστικά μέτρα, να ελέγξουμε τους συνωστισμούς. Τουλάχιστον να περιοριστεί η κινητικότητα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στους άνω των 50 ετών.

«Ήδη οι μελέτες λένε ότι δεν υπάρχουν τόσο βαριές περιπτώσεις με την Omicron, όμως είναι υπερμεταδοτική. Το καλοκαίρι με την Δέλτα γονατίσαμε, τους λέγαμε να πάρουν μέτρα, μας αγνόησαν. Επειδή πάντα πρέπει να προβλέπουμε, από τη στιγμή που βλέπω τέτοια κατάσταση στο σύστημα υγείας, αφήνω και ανοιχτό το άνοιγμα των σχολείων. Βλέπω δρακόντεια μέτρα σε θεατές και συνωστισμούς, δεν βλέπω περιορισμούς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Βλέπω επίταση των εμβολιασμών. Αυτό είναι το όπλο μας, όχι να κλειστούμε στα σπίτια μας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις