Ελλαδα

Ε. Βενιζέλος: Τι έμαθε η Ευρώπη από την ελληνική κρίση χρέους

«Η ελληνική κρίση επέτρεψε να διαμορφωθούν νέοι θεσμοί οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε τόσο σε σημερινά ζητήματα όσο και στην ελληνική κρίση χρέους.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ενεργειακή κρίση, την πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός στην Γερμανία, που είναι μια συμβολική ιδεολογική πίεση, την ύφεση στη Γερμανία, τα θεσμικά νομικά προβλήματα της Γερμανίας και το βάθος των ενεργειακών προβλημάτων, ανέφερε ως τα πλέον σημαντικά για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και στον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη.

«Το πρόβλημα είναι η ύφεση που καταγράφεται στην γερμανική οικονομία και δημιουργεί φαινόμενα στασιμοπληθωριστικά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και επιπλέον έχουμε αυτό το τεράστιο προσωρινό θέλω να πιστεύω πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που δεν αυξάνει απλώς τις τιμές αλλά δημιουργεί και πρόβλημα επάρκειας και βέβαια έχουμε την ενεργειακή κρίση που κάποιοι υπεραισιόδοξοι βλέπουν να λήγει την άνοιξη όμως μπορεί να μην συμβεί αυτό και να έχουμε αλυσίδα ενεργειακών κρίσεων, κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρότερα και βαθύτερα», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε.

«Υπάρχουν βέβαια και τα πολύ αισιόδοξα και για την Ελλάδα το θεμελιώδες αισιόδοξο είναι η ενωσιακή χρηματοδότηση. Ο βασικός στόχος της χώρας, είναι πάντα, να «ανέβει» στην επόμενη επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει, άρα δεν μπορούμε να μετέχουμε στο τακτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Θα υπάρξει κάποια μέριμνα αλλά πολλά εξαρτώνται από το δημοσιονομικό πλαίσιο της επόμενης χρονιάς».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα οικονομικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ο κ. Βενιζέλος είπε: Κατ’ αρχήν υπήρξε το «εργαστήριον η Ελλάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε.

«Η ελληνική κρίση επέτρεψε να διαμορφωθούν νέοι θεσμοί οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη. Πάνω σε αυτή την εμπειρία κινήθηκε η Ε.Ε. γρήγορα και αποτελεσματικά, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Δημιουργήθηκε γενική ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, απελευθέρωση των κρατικών ενισχύσεων, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε 43 δισ. δημοσιονομικά».

Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος είπε «ότι λόγω των πολιτικών αυτών η «κοινωνία χαλαρώνει και θα πρέπει να επανέλθει σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση».

«Λόγω των παροχών της πανδημίας χάθηκε η αίσθηση της προσοχής που είχαμε κερδίσει με αίμα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων και πολλοί έχουν εθισθεί σε μια επιδοματική αντίληψη. Τώρα αυτά πρέπει να μπουν σε ένα νέο λογαριασμό», εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος.

Στα θετικά της συμπεριέλαβε την αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί για τους πόρους οι οποίοι όπως είπε, «είναι πολλοί και πολλαπλοί, το Ταμείο Ανάκαμψης το νέο ΕΣΠΑ, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το πολιτικό κλίμα και τη διαθεσιμότητα ιδιωτικών κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ