Ελλαδα

«Ντροπή» για την απόφαση της Μανωλάδας

Αντιδράσεις για τις αθωώσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σφοδρές αντιδράσεις ακολούθησαν την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας, το οποίο απάλλαξε δύο εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μανωλάδας και επέβαλε κάθειρξη 14 και 7 ετών σε άλλους δύο, με αναστολή μέχρι να γίνει το εφετείο. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την περιβόητη υπόθεση όπου μετανάστες εργάτες γης απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους και, όπως κατήγγειλαν, δέχθηκαν μέχρι και σφαίρες από τους επιστάτες του αφεντικού τους (ο ένας από τους δύο αθωωθέντες).

Για «ντροπή» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου: «η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους».

«Προκλητική» χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού».

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως «η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη».

«Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, ήταν εγκληματική πράξη για την οποία έπρεπε και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να μπει οριστικό τέλος στα απάνθρωπα αυτά φαινόμενα», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΓΣΕΕ, τονίζοντας: «η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ενώ δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δε θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια».