Ελλαδα

Φαναράς - Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Απάντηση για τις δημοσκοπήσεις

«Μη μας κουνούν το δάκτυλο όσοι έλεγαν ότι ένας συγκεκριμμένος υποψήφιος θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: O πρόεδρος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, απαντά στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ για τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Απάντηση στις κατηγορίες για τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ δίνει μέσω Facebook, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε για τις δημοσκοπήσεις ότι επιβεβαιώθηκε ένα φαινόμενο «που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: Ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη».

Από την πλευρά του, ο κ. Φαναράς εξήγησε ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι αστοχίες των δημοσκοπήσεων, εξάλλου οι περισσότερες εταιρείες στις αναλύσεις τους εξήγησαν:

  1. Οτι δεν μετρούν πρόθεση ψήφου γιατί δεν έχουν σταθερό και μεγάλο εκλογικό σώμα αλλά προτίμηση που δεν είναι έννοια ταυτόσημη με την ψήφο
  2. Οτι η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων έχει άλλες προτιμήσεις από τη στενότερη δεξαμενή και ειδικότερα ότι στην Αριστερά προηγείται η προτίμηση προς τον κ. Παπανδρέου, στην Κεντροαριστερά προς τον κ. Ανδρουλάκη και από το Κέντρο έως και τη Δεξιά προς τον κ. Λοβέρδο»

και ξεκαθάρισε ότι «κανένα ΜΜΕ δεν μπορεί να μας ασκήσει καμία πίεση, κανείς δεν μας κρατά και δεν μας ελέγχει ούτε και βέβαια επιδίωξε κανείς κάτι τέτοιο».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στράτου Φαναρά

Καλημέρα σε όλες και όλους.

Είναι πλέον φανερό ότι όσοι νιώθουν "κλειδοκράτορες" του πολιτικού συστήματος, έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από την πιθανότητα να διαταραχθούν οι λιμνάζουσες ισορροπίες και στοχοποιούν για μια ακόμα φορά τις δημοσκοπήσεις με απροσδόκητη ένταση.

Αφορμή οι έρευνες για την διαδοχή στο ΚΙΝΑΛ, έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν και παρουσιάστηκαν μετά από αναθέσεις ΜΜΕ, τουλάχιστον δέκα μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή και συνοπτικά έδειξαν τα εξής:

1. Πιθανότητα αυξημένης συμμετοχής στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ
2. Μεγάλο προβάδισμα προτίμησης Λοβέρδου στη μεγάλη δεξαμενή ενδιαφερομένων (μέσα στην οποία κυριαρχούν οι κεντρώοι/κεντροδεξιοί) και οριακές διαφορές μεταξύ όσων είχαν πρόθεση συμμετοχής και ψήφου στο ΚΙΝΑΛ.
3. Σε αυτό το στενότερο εκλογικό τμήμα άλλες εταιρείες έδειξαν μικρό προβάδισμα Ανδρουλάκη και άλλες Λοβέρδου.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι αστοχίες των δημοσκοπήσεων, εξάλλου οι περισσότερες εταιρείες στις αναλύσεις τους εξήγησαν:

1. Οτι δεν μετρούν πρόθεση ψήφου γιατί δεν έχουν σταθερό και μεγάλο εκλογικό σώμα αλλά προτίμηση που δεν είναι έννοια ταυτόσημη με την ψήφο
2. Οτι η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων έχει άλλες προτιμήσεις από τη στενότερη δεξαμενή και ειδικότερα ότι στην Αριστερά προηγείται η προτίμηση προς τον κ. Παπανδρέου, στην Κεντροαριστερά προς τον κ. Ανδρουλάκη και από το Κέντρο έως και τη Δεξιά προς τον κ. Λοβέρδο.

Μέσα σε όλα αυτά ακούστηκε και η άποψη ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν θα έπρεπε να ασχοληθούν με αυτό το θέμα της διαδοχής διότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διερευνηθεί αλλά υπέκυψαν σε πιέσεις των ΜΜΕ.

Από την πλευρά μου θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι κανένα ΜΜΕ δεν μπορεί να μας ασκήσει καμία πίεση, κανείς δεν μας κρατά και δεν μας ελέγχει ούτε και βέβαια επιδίωξε κανείς κάτι τέτοιο. Το αντίθετο. Τα ΜΜΕ με τα οποία συνεργαζόμαστε ως εταιρεία μας παρείχαν κάθε δυνατότητα για να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τη δουλειά μας. Αλλά πρώην ερευνητής να θεωρεί ότι υπάρχουν ερευνητικά "άβατα" λόγω δυσκολίας είναι σκέτη απογοήτευση. Αλλη μια αποκαθήλωση των μύθων μας...

Το δεύτερο που θέλω να δηλώσω είναι ότι είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθεια μας και ότι σε γενικές γραμμές δώσαμε μια πολύ καλή εικόνα των διακυβευμάτων και των τάσεων παρά το ότι μας έλειπαν οι τελευταίες 15 ημέρες πριν την εκλογή και έτσι για παράδειγμα δεν καταγράψαμε τη συρρίκνωση των Γερουλάνου και Καστανίδη υπέρ του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο δείξαμε όλα τα παραπάνω που ανέφερα καθώς και το προβάδισμα σε προτίμηση στον κ. Ανδρουλάκη.

Επιπλέον θέλω να σημειώσω ότι δεν είναι νοητό να μας κουνούν το δάκτυλο εκείνοι που έλεγαν ότι ένας συγκεκριμμένος υποψήφιος θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και να "δούμε τι θα λέτε οι δημοσκόποι στα βοθροκάναλα τα βράδυ της εκλογής", ούτε και είναι νοητό να μας κατηγορούν για αποτυχία και αναξιοπιστία αυτοί που παραγνωρίζουν την έκρηξη συμμετοχής των 270 χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε συνθήκες Πανδημίας σε μία κάλπη ενός μικρού κόμματος το οποίο φαίνεται πως θέλει να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο ρόλο.
Τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος δεν θα κρυφτούν κάτω από το "χαλί" των δημοσκοπήσεων, ας το πάρουμε όλοι απόφαση.

Και αν η Δημοκρατία μας δεν αντέχει τη δημοσίευση ερευνών ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: ας εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε στη Βουλή την απαγόρευση τους ή ό,τι άλλο θέλουν, αλλά δε μπορεί όλα, μονά-ζυγά, να είναι υπέρ των κλειδοκρατόρων. Δε γίνεται να έχουμε δημοσκοπήσεις, αλλά μόνο όσες είναι αρεστές ή στους μεν ή στους δε.
Εξάλλου οι μεγάλες εταιρείες ερευνών δεν αντλούν πάνω από το 3-4% του τζίρου τους από τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων, δε ζουν από αυτή τη δραστηριότητα, δε τη χρειάζονται, αλλά πιστεύουν ότι έχουν το δημοκρατικό καθήκον να δημοσιεύουν αποτελέσματα όταν τους ζητούνται έρευνες από ΜΜΕ, για να ενημερώνονται οι πολίτες.

Και αυτό το κάνουν κάτω από αφόρητες πιέσεις και απειλές.

Ε λοιπόν πολύ θα θέλαμε να μη το κάνουμε, αν όλοι συμφωνήσουμε (έστω και δια των αντιπροσώπων μας στη Βουλή) ότι η δημοσιοποίηση αυτή βλάπτει τη Δημοκρατία!

Προχωρήστε λοιπόν! Τι περιμένετε;

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις