Ελλαδα

Ανακύκλωση μπαταριών: Η συμβολή μας μετράει

Ξέρατε ότι οι περισσότεροι τύποι μπαταριών μπορούν να ανακυκλωθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου και να ξαναγίνουν νέα προϊόντα;

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
ΤΕΥΧΟΣ 807
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δάσος και παιδί με ποδήλατο
© Pexels/ Sem Steenbergen

Κλιματική αλλαγή και ανακύκλωση μπαταριών. Πώς ανακυκλώνονται και ξαναγίνονται νέα προϊόντα.

H κλιματική κρίση έχει μπει για καλά στη ζωή μας και η προστασία του περιβάλλοντος από τον καθέναν από εμάς, στο μέτρο που μπορεί και του αναλογεί, είναι μονόδρομος εάν θέλουμε ο πλανήτης και οι επόμενες γενιές να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον. Και είναι ορισμένα πράγματα στ’ αλήθεια πολύ απλό να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας. Ένα από αυτά είναι η ανακύκλωση μπαταριών. Αναπόσπαστο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τηλεπικοινωνίων και πολλών άλλων σημαντικών τομέων της ζωής και της οικονομίας, υποστηρίζουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ηλεκτροκίνηση, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο οχήματα κινούνται με μπαταρίες μολύβδου, αποτελώντας το κλειδί για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Ξέρατε ότι οι περισσότεροι τύποι μπαταριών μπορούν να ανακυκλωθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου και να ξαναγίνουν νέα προϊόντα; 

Η συμβολή μας μετράει
Αυτό ακριβώς το μήνυμα, ότι «Η συμβολή μας μετράει», μεταφέρει η Combatt Α.Ε. η οποία είναι ένα συλλογικό σύστημα αποβλήτων μπαταριών οχημάτων και βιομηχανίας για όλη την ελληνική επικράτεια και λειτουργεί υπό την έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ). Σκοπός της είναι να αποτελεί πρότυπο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, παρέχοντας άρτιες υπηρεσίες στην αγορά μπαταριών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων και την προώθηση της ορθής, σύννομης και περιβαλλοντικά βέλτιστης διαχείρισης των αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες της Combatt υλοποιούνται υπό το τρίπτυχο των πυλώνων δράσης «Ανακυκλώνουμε - Ευαισθητοποιούμε - Ενημερώνουμε», με στόχο να κινητοποιηθούμε όλοι, θεσμοί, αγορά, καταναλωτές, μαθητική κοινότητα, στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, σε μια ουσιαστική προσπάθεια για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πρόοδο. 

Όπως λέει ο Δρ. Διονύσης Μπουντουβάς, διευθύνων σύμβουλος της Combatt AE, «η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και η ενημέρωση για τους τρόπους που ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει σε αυτό, αποτελεί για τη Combatt βασικό πυλώνα δράσης και προτεραιότητα.

Στόχος μας είναι η μετάδοση του μηνύματος για την ορθή διαχείριση αποβλήτων μπαταριών σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και στο ευρύ κοινό, ώστε να γίνει αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη ανάκτησης των υλικών της μπαταρίας για τη δημιουργία νέων προϊόντων, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας». 

Βιώσιμη ανάπτυξη 

Η λειτουργία και οι δράσεις της Combatt είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους εξής Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: 
♦ Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές
♦ Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες 
♦ Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
♦ Δράση για το κλίμα 

Και στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει τη σημαντική συνεισφορά όλων μας στην περιβαλλοντικά ορθή ανακύκλωση, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δέσμευσή της είναι ότι θα συνεχίσει με την ίδια προσήλωση προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας πάντα τη συνεργασία με ενεργούς πολίτες, τοπικές αρχές και αναγνωρισμένους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Επιπλέον, εργάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την καταγραφή και τη διαχείριση των αποβλήτων και για την ενίσχυση της γνώσης των νέων γύρω από τις επιστήμες και την τεχνολογία για την προώθηση της βιώσιμης αξιοποίησης πόρων, καθώς έτσι μόνο μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.