- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Άδα Σταματάτου: Η μητέρα του Γιάννη που πρότεινε το DuoDay
Τι είναι το DuoDay και πώς φτάσαμε στην ελληνική του εκδοχή
Άδα Σταματάτου: Η μητέρα του Γιάννη που πρότεινε το DuoDay στην κυβέρνηση μιλάει στην ATHENS VOICE
«Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν αλλάζουν. Όχι, αλλάζουν οι άνθρωποι, αρκεί να θέλουν να αλλάξουν. Αρκεί να τους δείξεις και να θέλουν κι όλας». Αυτό σημειώνει η Άδα Σταματάτου, η οποία είναι γνωστή για την σελίδα «Η ζωή μου με τον Γιάννη», τον 23χρονο γιο της, που είναι αυτιστικός.
Η κ. Σταματάτου καταβάλει συνεχείς προσπάθειες να γνωστοποιήσει την κατάσταση και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε το DuoDay στην κυβέρνηση.
Την Παρασκευή, ένας 26χρονος με ειδικές δεξιότητες, ο Κωνσταντίνος Ρόζης, ακολούθησε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Ήταν μαζί του στις συσκέψεις, στις επισκέψεις που έκανε, σε όλα. Το ίδιο είχε συμβεί μια ημέρα νωρίτερα με τον 21χρονο Δημήτρη Τραυλό, ο οποίος είχε συνοδεύσει την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στις δραστηριότητες της.
Ενώ συζητάμε με βιντεοκλήση με την Άδα Σταματάτου, από μέσα ακούγεται ο 23χρονος Γιάννης. «Πρέπει κι εσύ να καταλάβεις ότι παίρνεις συνέντευξη από μένα με αυτές τις δυσκολίες», σημειώνει και προσθέτει: «Χθες ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, και η Δόμνα Μιχαηλίδου και το επιτελείο της, ήρθαν σε επαφή με έναν άνθρωπο, που έχει κάποιες δυσκολίες, ήταν μια γνωριμία και για αυτούς, όχι μόνο για τα παιδιά».
Τι είναι το DuoDay
Το DuoDay στην Ευρώπη διαρκεί μια εβδομάδα και ήδη συμβαίνει για αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα έγινε χθες για πρώτη φορά και δη σε κορυφαίο επίπεδο.
Όπως λέει η κ. Σταματάτου, «στο χάρτη DuoDay της Ευρώπης, η Ελλάδα υπάρχει σαν όνομα αλλά δεν υπάρχει site - είναι μια υπηρεσία που έχει ένα site όπου μπαίνουν όσοι θέλουν να προσφέρουν τον εργασιακό τους χώρο. Και μπαίνουν και οι ανάπηροι». Κατόπιν, η υπηρεσία αυτή τους ταιριάζει, δημιουργεί το ζευγάρι.
«Ακόμα κι ως απλός πολίτης μπορώ να μπω και να πω ότι κάποιες μέρες μπορώ να προσφέρω 2 ώρες, ώστε μια μητέρα ενός ΑΜΕΑ να βγει να κάνει τα ψώνια της, γίνεται κι αυτό», υπογραμμίζει η Άδα Σταματάτου.
«Το DuoDay απευθύνεται σε άτομα με υψηλές ικανότητες - με ή χωρίς νοητική αναπηρία-, με συναισθηματική αναπηρία. Έχουν πιστοποιηθεί από το ΚΕΠΑ ότι έχουν ένα είδος αναπηρίας, και δεν τους δίνεται το επίδομα αναπηρίας γιατί έχουν υψηλή διανόηση και δεξιότητες», λέει και προσθέτει: «Τι λέει η κοινωνία; Σου αναγνωρίζω ένα είδος αναπηρίας, αλλά μπορείς να εργαστείς. Σωστά και δίκαια, αλλά πού; Κανείς δεν θέλει έναν ανάπηρο στη δουλειά...».
Το αμφίπλευρο κέρδος του DuoDay
Η κ. Σταματάτου επιμένει σε μια άλλη διάσταση του θέματος, όχι τόσο από την πλευρά των ΑΜΕΑ, αλλά από την άλλη άκρη του λόφου.
«Το DuoDay είναι μια σχέση κι από την μια πλευρά κι από την άλλη. Πρέπει κι ο απλός πολίτης, που ταιριάζει με τον DuoDay του, να κατανοήσει κι αυτό τον κόσμο, καθώς δεν είναι γνώστης της αναπηρίας αυτών των ανθρώπων, που έχουν κάποιες ικανότητες, αλλά δεν είναι οι άνθρωποι που έχεις συνηθίσει να έχεις στον εργασιακό σου χώρο. Και ο ένας παίρνει, παίρνει όμως κι ο άλλος, είναι μια έκπληξη για σένα να συνευρεθείς με έναν τέτοιο άνθρωπο που μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του, αλλά η συμπεριφορά του είναι λίγο περίεργη, το κοινωνικά περίεργο δηλαδή, καθώς έχουν κάποιες δυσκολίες, κάποιες περιπτώσεις με νοητική αναπηρία, μπορεί να έχουν και συναισθηματική αναπηρία. Άρα η κατανόηση είναι κι από τις δύο πλευρές».
«Μέσω αυτής της εβδομάδας, που συμμετέχουν και εταιρείες, μπορεί να βγει ένα κέρδος, είναι μια γνωριμία κι από τις δύο πλευρές: Ο ένας να αποδείξει ότι μπορεί να εργαστεί κι άλλος ότι όντως μπορεί να δώσει δουλειά - part time, εθελοντικά, κλπ», τονίζει και σχολιάζει: «Ο καθένας ας το κάνει για τον λόγο που θέλει, δεν στέκομαι σε αυτό, αλλά στο αποτέλεσμα, ότι μπορεί να σου μείνει κάτι».
Πώς φτάσαμε στο ελληνικό DuoDay
Η κ. Σταματάτου το είχε προτείνει και στο παρελθόν κι όταν η ημερομηνία πλησίαζε, επικοινώνησε με την Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ανταποκρίθηκε και έκανε επαφή με το Μαξίμου.
Ο Κωνσταντίνος Ρόζης και ο Δημήτρης Τραυλός «ήταν κατενθουσιασμένοι γιατί έχουν την διανόηση να καταλάβουν». Ο Δημήτρης είναι υψηλής διανόησης και ικανοτήτων αυτιστικός, φοιτεί στο ίδρυμα Θεοτόκος που είναι εργαστήρια μαγειρικής. Ο Κωνσταντίνος έχει τελειώσει σχολείο, είναι μέσα στο φάσμα του αυτισμού κι έχει νοητική υστέρηση. Μπορεί ωστόσο να μπαίνει στο λεωφορείο, πηγαίνει στο εργαστήρι κεραμικής, να κυκλοφορεί κανονικά.
Η κ. Σταματάτου, η οποία μίλησε μαζί του μετά το DuoDay, ανέφερε ότι «παρατηρούν πράγματα που για μας είναι δεδομένα». «Ο Δημήτρης μου είπε ότι η Μιχαηλίδου είχε κουζίνα και μπάνιο, ο Κωνσταντίνος μου είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι ψηλός, ότι τάισε τον σκύλο και ότι μίλησε πολύ με τον Δένδια. Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μίλησε πολύ αλλά κατάλαβε τα πάντα, μίλησαν κυρίως για τον εμβολιασμό». Της έκανε μάλιστα και ένα ερώτημα: «Δεν εμβολιάζεται Άδα ο κόσμος, γιατί;».
Καλύτερα από πριν, αλλά...
Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει βοήθεια από την πολιτεία για τα παιδιά με αυτισμό, η κ. Σταματάτου απαντά με ένα σκέτο «όχι», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.
«Σε σχέση με πριν 20 χρόνια η διαφορά είναι τεράστια. Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, έχει γίνει πρόοδος - μιλάμε για τον αυτισμό, πριν 20 χρόνια δεν μιλούσε κανείς».
Προσθέτει ότι πλέον το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας έχει σφραγίσει ως ισόβια αναπηρία τον αυτισμό. «Πριν δεν ήταν και έπρεπε κάθε 2 χρόνια να περνάμε από το κέντρο πιστοποίησης, να αποδεικνύουμε ότι είναι αυτιστικός και δεν του πέρασε. Είναι μικρή πρόοδος, να ανεβαίνεις στο Έβερεστ, κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο. Όταν ξαφνικά σου λύνουν ένα θέμα, λες ουάου...».
Αναφορικά με την «παράλληλη στήριξη», που δικαιούνται οι αυτιστικοί μαθητές που έχουν περάσει ΚΕΣΥ, σημειώνει ότι εφέτος δεν προχώρησε. «Δεν έχουν γίνει προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη - για να υπάρχει πρόοδος πρέπει να είναι ένας μαθητής κι ένας καθηγητής. Το να μοιράζονται την παράλληλη στήριξη τρία άτομα, δεν γίνεται, είναι επιστημονική φαντασία».
«Ειδικές ικανότητες έχει ο σούπερμαν»
Η Άδα Σταματάτου λέει τα πράγματα με το όνομα τους: «Δεν είναι γνωστό πόσοι είναι οι ΑΜΕΑ, υπάρχει ένα θέμα, αλλά δεν φταίει η κάθε κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ένα ταμπού με την αναπηρία. Κάποιοι δεν θέλουν να το πουν και δεν το δηλώνουν, φοβούνται ότι το παιδί θα στιγματιστεί και δεν θέλουν να πάρει πιστοποίηση αναπηρίας. Αν ρωτήσεις έναν άνθρωπο κινητικά ανάπηρο, θα σου πει ότι θέλει να τον λένε ανάπηρο».
«Εγώ συνέχεια το λέω. Μου λένε ότι ο Γιάννης έχει ειδικές ικανότητες. Δεν έχει, ειδικές ικανότητες έχει ο σούπερμαν. Είναι η αλήθεια, είναι μια κατάσταση, δεν υπάρχει αρνητική χροιά στην λέξη αναπηρία», καταλήγει.