Ελλαδα

Τι είπε ο Μανόλης Κορρές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Στο Λονδίνο είναι ξενιτεμένα, εξόριστα, όπως είπε εύστοχα ο πρωθυπουργός»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ υποστήριξε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Τα Γλυπτά είναι εμβληματικά. Το μεγάλο μέρος τους βρίσκεται στην Αθήνα και στο Μουσείο της Ακροπόλεως, απ’ όπου βλέπεις τον Παρθενώνα. Αυτή την στιγμή υπάρχει οπτική και νοηματική σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Στο Λονδίνο είναι ξενιτεμένα, εξόριστα, όπως είπε εύστοχα ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) δήλωσε «Ήταν άλλες οι συνθήκες όταν η Ελλάδα ήταν υπόδουλη και ο Έλγιν έκανε συνεννοήσεις με τον κατακτητή. Αυτά τα έργα είχαν παραχθεί από τους Αθηναίους. Όλοι γνωρίζουν ότι αποτελούν τα γνησιότερα δείγματα του κλασικού πολιτισμού που έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τον υπόλοιπο παγκόσμιο πολιτισμό. Συμβολίζουν σε μεγάλο βαθμό την εποχή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας».

«Οι αιτιάσεις και το επιχείρημα ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι αυτόνομο, ανεξάρτητο και δεν επηρεάζεται από την πολιτική είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια είναι όταν το βρετανικό μουσείο απέκτησε τα γλυπτά, αλλά τα απέκτησε μέσω της Βρετανικής κυβέρνησης που τα αγόρασε από τον Έλγιν», δήλωσε ο κ. Κορρές.

«Η ιστορία πάντοτε έχει μεγάλη σημασία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Το να επικαλείται κανείς τις συνθήκες που ίσχυσαν κατά την απόκτηση έχει μεγάλη σημασία. Αυτά αποκτήθηκαν με έναν τρόπο αρκετά επιλήψιμο και ακολούθως αγοράστηκαν από την Βρετανική Κυβέρνηση. Ο Έλγιν ξόδεψε όλη την προσωπική του περιουσία και ζήτησε λιγότερα, ως αντάλλαγμα, για να μην καταστραφεί τελείως».

Σύμφωνα με τον ειδικό, η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να συνδέεται ιστορικά με αυτά και συνεπώς είναι αρμόδια να συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήταν «πρόσφατη η απόφαση της Ουνέσκο που αναφέρει ότι η διεκδίκηση έργων που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομία μιας χώρας, είναι ζήτημα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες διακυβερνητικής συνεννόησης και διαπραγμάτευσης».

Και όπως τόνισε ο κ. Κορρές, «σήμερα οι συνθήκες είναι ιδανικές επειδή, για πρώτη φορά, υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, που επιτρέπει τις ιδανικές συνθήκες επανένωσης των ξενιτεμένων Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο που γεννήθηκαν, όπου αποκτούν και το νόημα που τους αξίζει».

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ