Ελλαδα

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» τιμά τους φιλέλληνες στην Αμερική

Ανταπόκριση από τη Βοστώνη: Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου τιμά τους δύο επιφανείς φιλέλληνες Samuel Gridley Howe και Edwart Everett

Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Γ. Αγγελοπούλου βρέθηκε στο κοιμητήριο Mount Auburn για να τιμήσει τους φιλέλληνες S. Gridley Howe & E. Everett που προσέφεραν πολλά στην Ελληνική Επανάσταση.

Το κοιμητήριο Mount Auburn στη Βοστώνη είναι ένα από τα λίγα που σχεδιάστηκαν εξ αρχής και ως χώρος αναψυχής. Οι οικογενειακοί τάφοι επιφανών οικογενειών της πόλης βρίσκονται κάτω από εντυπωσιακά δέντρα που αυτή την εποχή του χρόνου ρίχνουν πάνω τους τα κιτρινοκόκκινα φύλλα τους, δίπλα σε λιμνούλες και σιντριβάνια. Στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους του νεκροταφείου κάνουν βόλτα οικογένειες με παιδιά σε καρότσια, ηλικιωμένοι που βγήκαν για τον καθημερινό τους περίπατο, δρομείς που κάνουν τζόκινγκ. 

Σε αυτό το παράξενα φιλόξενο νεκροταφείο είναι θαμμένοι δύο επιφανείς φιλέλληνες: Ο Samuel Gridley Howe και ο Edwart Everett, οι οποίοι προσέφεραν πολλά στην Ελληνική Επανάσταση. Στους τάφους τους κατέθεσε στεφάνι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης των υπηρεσιών τους για την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Μάλιστα, στην κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Howe παρευρέθηκε η απόγονος του, Gillian Kellogg, η οποία φροντίζει να διατηρείται ζωντανή η ιστορία του προγόνου της αλλά και ο δεσμός της οικογένειας της με την Ελλάδα. Η κυρία Kellogg έχει έρθει πολλές φορές τη χώρα μας, έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Lord Byron και σχεδιάζει να επισκεφθεί με την πρώτη ευκαιρία το Μουσείο Φιλελληνισμού, στην είσοδο του οποίου, τοποθετήθηκε αφίσα του γνωστού πίνακα του Howe με φουστανέλα.

«Διατηρούμε με μεγάλο σεβασμό την φιλελληνική ιστορία της οικογένειας μας», δήλωσε η κυρία Kellogg, «και είμαστε υπερήφανοι για όσα έκανε ο Samuel Gridley Howe. Η οικογένεια μας εξακολουθεί να ζει στη Βοστώνη, όπου ο Samuel και η σύζυγός του Julia Ward Howe, συγγραφέας, σουφραζέτα που αγωνίστηκε για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και εκδότρια της εφημερίδας Woman’s Journal, θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες για την πόλη αλλά και για τη χώρα. Είμαι ευτυχής που μπορώ να συμμετέχω στο σύγχρονο φιλελληνικό Κίνημα και πιστεύω ότι είναι μεγάλη προσφορά για τους Έλληνες, για τους Αμερικανούς και για όλον τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στη διαμόρφωση της ιστορίας των χωρών τους αλλά και του κόσμου. Οι αξίες της Επανάστασης εξακολουθούν να διατηρούνται και σήμερα στην Αμερική, ο ορισμός του πολίτη και της ευθύνης πηγάζουν από την αρχαία ιστορία της Ελλάδα. Έχω έρθει στην Ελλάδα και είμαι ενθουσιασμένη με το άγαλμα του Χάου στο λιμάνι της Αίγινας. Περιμένω με ανυπομονησία να επισκεφθώ το μουσείο του Φιλελληνισμού στην Αθήνα».

Η κυρία Kellogg έφερε μαζί της το μετάλλιο του Τάγματος Αριστείας που απένειμε στον Howe Όθωνας το 1834. Ο Howe ήταν απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αλλά αντί να ακολουθήσει μια σίγουρη σταδιοδρομία στην Αμερική, επηρεασμένος από την κλασική αρχαιότητα και τα γραπτά του Λόρδου Βύρωνα, συγκέντρωσε χρήματα για την ελληνική Επανάσταση, πήγε στο Ναύπλιο και έγινε ο πρώτος χειρουργός του ελληνικού ναυτικού. Επιστρέφοντας στην Αμερική έκανε εράνους μέσω φιλανθρωπικών επιτροπών στη Βοστώνη και σε άλλες πόλεις για τους Έλληνες. Η συμμετοχή τους στον αγώνατων Ελλήνων επηρέασε τις πολιτικές του αντιλήψεις και στη συνέχεια αγωνίστηκε για την κατάργηση της δουλείας και για την απελευθέρωση των σκλάβων στην ίδια του τη χώρα.

Στην Αμερική το αποτύπωμά του είναι ιδιαίτερο έντονο καθώς είναι ο ιδρυτής της πρωτοποριακής σχολής τυφλών Πέρκινς. Μετά τον θάνατό του ο γαμπρός του Howe, Μιχάλης Aναγνωστόπουλος, διετέλεσε για 30 χρόνια διευθυντής της σχολής, με καθοριστικά επιτεύγματα στην εκπαίδευση των τυφλών παιδιών.

Ο Howe έγινε στενός φίλος του Λόρδου Βύρωνα και μετά τον θάνατο του κράτησε ως κειμήλιο της φιλίας το αγγλικό κράνος - περικεφαλαία του Βύρωνα, το οποίο αργότερα, το 1925, το έφερε στην Ελλάδα η μικρότερη κόρη από τα 6 παιδιά του Σαμουήλ Χάου, η Μοντ Χάου και το δώρισε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

Όχι πολύ μακριά από τον τάφο του Howe είναι θαμμένος κάτω από ένα αιωνόβιο δένδρο, ο άλλος μεγάλος φιλέλληνας της Βοστώνης, ο Edward Everett. Ο Everett ήταν ο πρώτος καθηγητής ελληνικών στο Χάρβαρντ και μετέπειτα πρόεδρος του φημισμένου πανεπιστημίου. Διετέλεσε γερουσιαστής, κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγγλία και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Everett ήταν στενός φίλος του Αδαμάντιου Κοραή, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1817 στο Παρίσι, και δύο χρόνια μετά επισκέφθηκε την Ελλάδα. Μέσω του Κοραή έφτασε στα χέρια του τον Ιούλιο του 1821, η επιστολή του προέδρου της Μεσσηνιακής Γερουσίας, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τους πολίτες της Αμερικής, με την οποία ζητούσε τη βοήθεια και τη στήριξη τους. Αντίστοιχη επιστολή είχε στείλει προηγουμένως στις βασιλικές Αυλές της Ευρώπης γνωστοποιώντας τους την έναρξη της Επανάστασης.

Ο Everett όχι μόνο μετέφραζε όλες τις επιστολές που λάμβανε από την Ελλάδα αλλά δημοσίευε και πύρινα άρθρα στο περιοδικό North American Review, με τα οποία ζητούσε τη στήριξη των συμπατριωτών του στον ελληνικό αγώνα για ελευθερία. Στο σημαντικότερο από αυτά, το 1832, συνέκρινε τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων με εκείνον που δόθηκε στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Με τα κείμενά του ο Everett συνέβαλε σημαντικά στην ευαισθητοποίηση του Αμερικανού λαού υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης.