- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Κατερίνα, ο Ηλίας και η Γεωργία φτιάχνουν κάλτσες για αστέγους
Η ιδέα του 'Sis n Bro' γεννήθηκε, όταν η παρέα έμαθε πως οι κάλτσες είναι το νο.1 προιόν ζήτησης των ανθρώπων σε αστεγία, γιατί δεν δωρίζεται.
Η Sis n Bro δωρίζει κάλτσες σε αστέγους για κάθε ζευγάρι που αγοράζεται
Ο Ηλίας Γρηγορίου ζούσε για χρόνια στο εξωτερικό δουλεύοντας σε πολυεθνικές, η Γεωργία Γρηγορίου εκπαιδεύτρια στον χώρο του aviation και η Κατερίνα Μαναρώλη ήταν διαφημίστρια. Με τη βιομηχανία του ρούχου οι τρεις αυτοί τύποι δεν είχαν καμία σχέση, όσον αφορά όμως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μοιράζονταν την ίδια ευαισθησία στο DNA τους. Εξηγούν στην ATHENS VOICE πως αποφάσισαν με αφορμή αυτό, να ιδρύσουν την Sis n Bro, δημιουργώντας ένα e-shop όπου ο επισκέπτης για κάθε ένα ζευγάρι κάλτσες που αγοράζει, θα χαρίζεται ένα ακόμα ειδικά για τους ανθρώπους που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας. Η ιδέα προέκυψε κάτω από μία έντονη οικογενειακή συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα της αστεγίας στην Ελλάδα και τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στον δρόμο ή σε επίπεδο ακραίας φτώχειας. Μέρος της κουβέντας αυτής ήταν, ότι οι κάλτσες είναι το πρώτο προιόν ζήτησης των άστεγων, επειδή δεν δωρίζεται. Και ενώ αυτές οι συζητήσεις τελειώνουν συνήθως με έρμαιη την ερώτηση «Και τι μπορούμε να κάνουμε;» αυτοί αποφάσισαν να πάρουν πρωτοβουλία.
«Λίγο πριν τα Χριστούγεννα 2020 διάβασα ένα άρθρο που αφορούσε στην αστεγία της χώρας μας. Έλεγε, μεταξύ άλλων, πως το νο.1 προϊόν ζήτησης αυτών των ανθρώπων είναι οι κάλτσες. Σήκωσα το βλέμμα μου και το μοιράστηκα με την Κατερίνα. Έπεσε σιγή για λίγα λεπτά και η αντίδραση ήταν η ίδια και για τους δύο : «ναι ρε συ... λογικό... κανένας δε χαρίζει κάλτσες λόγω υγιεινής». Το θέμα επεκτάθηκε και βρεθήκαμε να συζητάμε την πόρωση της γυναίκας μου με τις κάλτσες. Δεν είναι η μόνη βέβαια, αφού και η Γεωργία είχε, από τότε που τη θυμάμαι, κόλλημα με τις κάλτσες. Το ένα έφερε το άλλο και αρχίζαμε να φανταζόμαστε πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε.» Θα μας πει ο Ηλίας.
Σίγουρα οι κάλτσες δεν εξαλείπτουν τη φτώχεια, τις ασθένειες ή τις κακουχίες. Μπορούν όμως να βελτιώσουν αισθητά και πρακτικά τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, ενδεχομένως χαρίζουν χαμόγελο σε ανθρώπους, που έχουν βιώσει την κοινωνική απομόνωση. Όπως μαθαίνουμε από την ομάδα του Sis n Bro, aρχικά διάβασαν, έψαξαν και κατέληξαν πως οι κάλτσες που θα προσφέρονταν όφειλαν να είναι τεχνικά συγκεκριμένων προδιαγραφών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων σε αστεγία. Ειδικά σχεδιασμένες ώστε να διατηρούν την κατάλληλη θερμοκρασία το χειμώνα ή το καλοκαίρι και να προστατεύουν από πληγές, να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει απομακρύνοντας την υγρασία, συνθήκες δηλαδή που τις καθιστούν αντιβακτηριδιακές στο μέγιστο δυνατό.
Το επόμενο βήμα ήταν να έρθει η ομάδα σε επαφή με δημόσιους, δημοτικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καταφύγια, φιλανθρωπικά ιδρύματα και μικρές κοινοτικές ομάδες όπως Κ.Υ.Α.Δ.Α, ITHACA, PRAKSIS, DESMOS, που παρέχουν υποστήριξη στους άστεγους, aπό επίπεδα στέγασης, σίτισης, παροχής βασικών αγαθών μέχρι και διάφορες υπηρεσίες που βοηθούν στην επανένταξη τoυς στην κοινωνία. Το project ξεκίνησε από την Αθήνα με στόχο να επεκταθεί σε όλη την χώρα.
«Ψάξαμε να βρούμε τους οργανισμούς που ασχολούνται με την αστεγία της χώρας μας, στείλαμε emails, επικοινωνώντας το project μας και αναμέναμε απάντησή τους. Εκπλαγήκαμε δεν σου κρύβω, όχι μόνο από την ανταπόκρισή τους αλλά και από τον ενθουσιασμό τους για την προσπάθειά μας. Σαφώς και θα μας βοηθούσαν και θεώρησαν ότι ήταν καινοτομία για τη χώρα μας μια τέτοια πρωτοβουλία. Όπως καταλαβαίνεις το χαμόγελο και η ορμή μας μεγάλωσαν πολύ! Ξέρεις, είναι υπέροχο συναίσθημα να μη νιώθεις μόνος σε ό,τι κάνεις, να μαζεύονται κι άλλοι, να γινόμαστε πολλοί. Μόνο έτσι γίνονται σπουδαία πράγματα!»
Συζητώντας με τον Ηλία, την Γεωργία και την Κατερίνα συμφωνούμε πως οι έρευνες σχετικά με την αστεγία εκλείπουν παρόλο που οι άνθρωποι που δεν έχουν κατοικία και ζουν είτε στο δρόμο είτε κάτω από τα όρια της φτώχειας, είναι μία πραγματικότητα που θα συναντήσει κανείς, σε μεγάλη συχνότητα, στα αστικά κέντρα και όχι μόνο. Μας περιγράφουν πως όταν ξεκίνησαν την υλοποίηση του project, συνειδητοποίησαν πως δεν υπάρχουν ακριβείς καταγραφές του πληθυσμού των αστέγων, καθώς ο αριθμός καθαυτός είναι φύσει ασταθής και ευμετάβλητος. Η διαχείριση του ζητήματος από την άλλη, προσεγγίζεται από πολλές πλευρές, ωστόσο δε μπορεί να λυθεί έτσι εύκολα. Οι τρεις τους οραματίζονται πέρα από την στήριξη των ευάλωτων ομάδων αρχικά με την προσφορά των προϊόντων τους, να δημιουργήσουν ευκαιρίες εργασιακής επανένταξης μέσα από την ίδια τους την εταιρεία. Το πιο challenging κομμάτι στην δημιουργία της επιχείρησής τους αφορά τόσο στην ποιότητα του προιόντος, όσο και στις πραγματικές ανάγκες των αστέγων, όπως μας λένε.
«Το βαμβάκι που χρησιμοποιούμε είναι το κορυφαίο και ακριβότερο νήμα πενιέ. Χτενίζεται τόσες φορές ώστε να παραμένουν μόνο οι απαλές και ώριμες ίνες στο νήμα. Ψάξαμε αρκετά μέχρι να βρούμε εργοστάσιο στην Ελλάδα που να ικανοποιεί αυτές μας τις προσδοκίες. Το δεύτερο challenging κομμάτι ήταν η κάλτσα που θα δωρίζεται στους άστεγους. Εστιάσαμε ιδιαίτερα, όχι μόνο στο νήμα αλλά και στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Προσπαθήσαμε τεχνικά να σχεδιάσουμε μία κάλτσα αποκλειστικά για ανθρώπους που θα τη φορούν πολλές ώρες. Δόθηκε βάση και στο χρώμα της, επιλέξαμε σκούρα χρώματα για ευνόητους λόγους. Από την ιδέα μέχρι και την υλοποίηση μεσολάβησαν 9 μήνες έρευνας, μελέτης, σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, στη Sis n Bro Collection!»
Μπαίνοντας στην κατηγορία των προιόντων στο e-shop μπορεί να διαλέξει κανείς κάλτσες ανάμεσα σε 12 σχέδια, casual ή αθλητικές που κοστίζουν γύρω στα 13 ευρώ. Ο Ηλίας ξεχωρίζει τις Slam Dunk Black, η Γεωργία τις Army Clouds και το στυλ της Κατερίνας είναι ξεκάθαρα οι Monstera. Περισσότερα για την προσπάθεια των Sis n bro εδώ: sisnbro.gr