- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πανεπιστήμια: Μια νέα αρχή με μάσκες, ελέγχους και ενθουσιασμό
Φοιτητές και καθηγητές περιγράφουν στην ATHENS VOICE τη νέα συνθήκη στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα
Ρεπορτάζ στα πανεπιστήμια: Μιλήσαμε με τον Π. Παναγιωτόπουλο, τη Β. Κιντή και φοιτητές για την εμπειρία της διά ζώσης διδασκαλία μετά από τρία εξάμηνα αποχής.
Ενθουσιασμός αλλά και προβληματισμός για το πώς θα κυλήσει η διά ζώσης διδασκαλία, επικράτησε από το πρωί στις αίθουσες των πανεπιστημίων. Πέρασε ομολογουμένως μεγάλο διάστημα έως ότου καθηγητές και φοιτητές να βρεθούν ξανά από κοντά, τα αμφιθέατρα να γεμίσουν και οι οθόνες των υπολογιστών της τηλεκπαίδευσης να κλείσουν.
Η πλειονότητα των φοιτητών, που στήθηκε στις ουρές για να ελεγχθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης ή διενέργειας rapid test, ευχήθηκε να μην κλείσουν ξανά οι σχολές, ενώ οι καθηγητές επισήμαναν τη σοβαρότητα με την οποία οι νεαροί φοιτητές αντιμετωπίζουν την κατάσταση.
Η ATHENSVOICE μίλησε με καθηγητές και φοιτητές σε μια απόπειρα να καταγράψει τα όσα συνέβησαν στην αυλαία της ακαδημαϊκής χρονιάς σε συνθήκες πανδημίας.
Παναγής Παναγιωτόπουλος: «Υποδειγματικοί οι 18ρηδες»
Αισιόδοξη ήταν η πρώτη αντίδραση του αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, Παναγή Παναγιωτόπουλο. Μιλώντας στην ATHENSVOICE τόνισε ότι μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε με συνεργάτες του, κατέληξαν στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ότι άνω του 95% είναι εμβολιασμένοι. Πρόσθεσε δε ότι οι φοιτητές φορούσαν μάσκες, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξεσουάρ της πανδημίας «ήταν ο απόλυτος κανόνας, χωρίς δυσκολίες».
Χαρακτηρίζει «υποδειγματικούς και παραδειγματικούς του 18ρηδες του Πολιτικού», τους οποίους δίδαξε σήμερα, σημειώνοντας ότι «οι πρωτοετείς ήταν βαθιά συγκινητικοί με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα τους».
Συμπλήρωσε ότι «παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την αντιφατική κρατική πολιτική και τη σχεδόν ανύπαρκτη προετοιμασία στο ΕΚΠΑ, μπήκαμε με χαρά στην αίθουσα μετά από 1,5 χρόνο».
Βάσω Κιντή: «Υπεύθυνη η στάση των φοιτητών»
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της, σημειώνοντας ότι ήταν μεγάλη χαρά όλων, φοιτητών και καθηγητών, που ξαναβρέθηκαν στα αμφιθέατρα. «Θυμάμαι ότι τον Μάρτιο του ’20 τελείωσα το μάθημα που έκανα λέγοντας στους φοιτητές που με πληροφόρησαν για την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των πανεπιστημίων ότι, κατά την εκτίμησή μου, σε 2-3 εβδομάδες θα είμαστε πάλι μαζί. Πόσο λάθος! Πέρασε ενάμισης χρόνος!», σχολιάζει.
Σε ερώτηση για το πώς ήταν η επιστροφή στις σχολές, επισημαίνει ότι «είναι πολύ ομαλή προς το παρόν, διότι πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών είναι εμβολιασμένοι, όπως και οι καθηγητές».
Και προσθέτει ότι «αυτή η συνθήκη, όπως και η έως τώρα παρουσία των φοιτητών –σοβαρή, με υπευθυνότητα, με σωστή χρήσης της μάσκας, τήρηση των οδηγιών και των κανόνων, με διάθεση συνεργασίας και αλληλεγγύης– με γεμίζει συγκίνηση και ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά».
Η κ. Κιντή εκτιμά ότι «εντέλει η μόρφωση έχει σημασία και κάνει τη διαφορά», καθώς «έχουμε την ικανοποίηση κι εμείς οι δάσκαλοι ότι κάτι προσφέρουμε στην κοινωνία. Μακάρι αυτή η υπεύθυνη στάση εκ μέρους των φοιτητών να διατηρηθεί και να επεκταθεί και στα υπόλοιπα θέματα της ακαδημαϊκής ζωής».
«Ανταμώσαμε ξανά στα αμφιθέατρα»
Ενθουσιασμό και μεγάλη χαρά που αντάμωσαν ξανά στα αμφιθέατρα νιώθει η Αγγελική Μιχαλοπούλου. Μιλώντας στην ATHENS VOICE, η φοιτήτρια στη Νομική Αθηνών εκφράζει ταυτόχρονα την ανησυχία της: «Υπάρχει φόβος για το αν θα τηρηθούν τα μέτρα και δεν θα τιναχθεί στον αέρα η κατάσταση».
«Η σημερινή μέρα ήταν γεμάτη άγχος, σαν να ήταν ξανά η πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο, παρόλο που είμαι πλέον τελειόφοιτος», λέει ο ΒασίληςΑποστολόπουλος, φοιτητής στο Ναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σημειώνει ότι «επειδή με την πανδημία κόπηκαν οι επαφές με πολύ κόσμο της σχολής, δεν ήξερα ποιους θα συναντούσα σήμερα, αν θα είχαν πάρει ήδη πτυχίο ή απλά θα είχαν απομακρυνθεί από τη σχολή».Ο ίδιος διαπίστωσε κάποια προβλήματα κατά την προσέλευση: «Σχετική αναστάτωση υπήρξε το πρωί στα πρώτα μαθήματα, περίπου στις 09:00, καθώς η ουρά για έλεγχο των τεστ ήταν ατελείωτη», λέει. Επισημαίνει δε με νόημα ότι ο έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν ήταν αρκούντως αυστηρός, «πολλοί για παράδειγμα περνούσαν χωρίς έλεγχο αν ήθελαν».Παρατήρησε ότι στα μαθήματα του πρώτου έτους οι αίθουσες ήταν ασφυκτικά γεμάτες, με κόσμο να στέκεται όρθιος. «Στο εστιατόριο της σχολής, ενώ υπήρχε πρόβλεψη για διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ξανά ο έλεγχος ήταν προαιρετικός καθώς όποιος ήθελε μπορούσε να καθίσει στην τραπεζαρία χωρίς να περάσει από τον σχετικό έλεγχο», συμπληρώνει.
Καταλήγει πάντως αισιόδοξα, λέγοντας ότι «όλοι οι φοιτητές φάνηκαν να συνεργάζονται και να φορούν συνεχώς τη μάσκα στα μαθήματα».
Τα ίδια λίγο πολύ διαπίστωσε στη Νομική Αθηνών ο φοιτητής Γιάννης Παπαδόπουλος: «Τεράστια χαρά και ικανοποίηση για την επάνοδο. Δεν γινόταν να μείνουμε άλλο εκτός. Το μάθημα κύλησε όμορφα και λειτουργικά. Κανένας έλεγχος όμως, οι προσλήψεις που υποσχέθηκε το υπουργείο δεν έχουν προχωρήσει για τους ελέγχους», δήλωσε.
«Όλοι με μάσκα, ο έλεγχος πλημμελής»
«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους οι φοιτητές βρίσκονται εκεί που ανήκουν, μέσα στις αίθουσες», δήλωσε ο Σπύρος Αλέφαντος, φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος τονίζει ότι η τηλεκπαίδευση για τον ίδιο δεν λειτουργούσε και περίμενε με αγωνία το άνοιγμα των σχολών. «Όταν μπήκα στο προαύλιο του ΟΠΑ, επικρατούσε ατμόσφαιρα γιορτινή. Υπήρχε συνωστισμός αλλά ήταν αναμενόμενος. Φοιτητές, καθηγητές, φίλοι, παλιά και νέα πρόσωπα, παρέες που ξανασμίξανε μετά από καιρό», παρατηρεί.
Ο ενθουσιασμός του, πάντως, δεν κράτησε για πολύ, καθώς –όπως λέει– «ένα τεράστιο μαύρο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου, με επανέφερε απότομα στην πραγματικότητα: «Μπάτσοι, καριερίστες, πρυτανικές αρχές, τα πανεπιστήμια που ονειρεύεστε θα γίνουν οι χειρότεροι εφιάλτες σας». Είναι λυπηρό να βλέπεις το καλύτερο business school της χώρας σε τέτοια κατάσταση».
Και οι υγειονομικοί έλεγχοι; «Οι φοιτητές εντός του κτιρίου ήταν όντως όλοι με μάσκα, όμως ο έλεγχος στα πιστοποιητικά για να μπεις στις αίθουσες ήταν για κάποιους ανύπαρκτος και για κάποιους τυπικός, υποδεικνύοντας μόνο το έγγραφο», σημειώνει.
Ο Γιώργος Πασσάς, φοιτητής στη Νομική Αθηνών εξέφρασε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του για την δια ζώσης διδασκαλία, αλλά συγχρόνως και απογοήτευση «καθώς παρότι ευελπιστούσα πως θα έχουμε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα επιδιώκαμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις αίθουσες δεν είδα κανέναν να ελέγχεται από το έτος μου για πιστοποιητικό ή όποιο άλλο έγγραφο».
Ημέρα χαράς για τους φοιτητές ήταν η σημερινή και για τον Γιάννη Σκρίμπα, φοιτητή Πολιτικών Μηχανικών στο ΠΑΔΑ, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την απογοήτευση του για τα πλημμελή, όπως διαπίστωσε, μέτρα υγειονομικής προστασίας: «Δυστυχώς, σπουδαστές και πανεπιστήμιο, όλοι μαζί, σταθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Κάποιοι καθηγητές αντί να επιλέξουν την ηλεκτρονική εγγραφή στα εργαστήρια επέλεξαν τη χειρόγραφη εγγραφή σε καταστάσεις φοιτητών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί συνωστισμός έξω από τα γραφεία τους. Στους διαδρόμους και στο εστιατόριο πολλοί φοιτητές ήταν χωρίς μάσκα, ενώ στα αμφιθέατρα δεν τηρηθήκαν τα απαραίτητα μέτρα αποστάσεων, καθώς όλοι αγνόησαν τις σημάνσεις των θέσεων που απαγορεύεται να καθίσεις».
«Επίσης, ενώ υπήρχε έλεγχος πιστοποιητικών και τεστ ήταν πολύ εύκολο να διαφύγει κάποιος τον έλεγχο. Μέσα και έξω από τις αίθουσες υπήρχε τεράστιος συνωστισμός», προσθέτει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε
Για την υπόθεση των Αμπελοκήπων
Γνωστός από την «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Τι ανέφερε ο Γιώργος Τσαγκαράκης
Φωτιά σε φορτηγό φαίνεται να συνδέεται με το περιστατικό - Τι εκτιμούν οι αρχές
Το επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τις γιορτές
Σε μία προσπάθεια επανανοηματοδότησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια του δήμου Ιλίου
Αν απαγορευόταν ένας οδηγός λεωφορείου να κάνει κι άλλα πράγματα ταυτόχρονια, θα το έκαναν τόσοι πολλοί;
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Ο 55χρονος αστυνομικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, δίνοντας μάχη για τη ζωή του
Πού οφείλεται η θερμοκρασιακή διαφορά
«Δεν κρατήσαμε κρυφή την αρρώστια του»
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το θερμοκρασιακό «ασανσέρ»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.