Ελλαδα

Πότε αλλάζει η ώρα: Τι ισχύει με τη χειμερινή φέτος (βίντεο)

Ποια ημέρα του Οκτωβρίου γυρνάμε πίσω τα ρολόγια

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κανονικά η αλλαγή ώρας 2021 την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, με τους πολίτες να γυρνούν μια ώρα πίσω τα ρολόγια τους.

Εδώ και χρόνια τον Οκτώβριο γίνεται η αλλαγή ώρας. Οι πολίτες γυρνούν τα ρολόγια τους μια ώρα πίσω και απολαμβάνουν μεταξύ άλλων 60 λεπτά περισσότερο ύπνο. Ωστόσο, μετά την απόφαση που είχε πάρει το Ευρωκοινοβούλιο για το πότε θα καταργηθεί και γιατί η αλλαγή ώρας, δημιουργήθηκε μια σύγχυση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η αλλαγή ώρας 2021 θα γίνει κανονικά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, καθώς η πανδημία κορωνοϊού πήγε πίσω τον σχεδιασμό για τη χειμερινή ώρα και τη θερινή.

Έτσι, στις 31 Οκτωβρίου 2021 οι πολίτες καλούνται να πάνε πίσω μία ώρα τους δείκτες του ρολογιού, προκειμένου αυτοί να δείξουν 03.00 τα ξημερώματα (από 04.00) -σε μια γνώριμη διαδικασία που σηματοδοτεί το πέρασμα στη χειμερινή ώρα.

Χειμερινή ώρα και θερινή - Τι είχε αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο - Πότε αλλάζει τελευταία φορά 

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 84% όσων πήραν μέρος στην έρευνα αυτή είχε ταχθεί υπέρ στο να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική.

Πότε άλλαξε για πρώτη φορά η ώρα στην Ελλάδα - Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Από χειμερινή ώρα σε θερινή - Πότε είναι η επόμενη προγραμματισμένη αλλαγή

Η επόμενη αλλαγή ώρας αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκινά η θερινή ώρα. Εκείνη την ημέρα, τα ξημερώματα της Κυριακής δηλαδή, στις 03.00 οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να δείξουν 04.00. Πανδημίας επιτρέπουσας... Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το Υπουργείο Μεταφορών είχε προχωρήσει στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Λήξη χειμερινής ώρας. Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Σε κάθε περίπτωση την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στις 31 του μηνός, η αλλαγή ώρας 2021 θα γίνει κανονικά, με τους πολίτες να πηγαίνουν μια ώρα πίσω τα ρολόγια τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις