- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πατριάρχης της γαστρονομίας
Ο δημιουργός του εμβληματικού εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη άφησε την τελευταία του πνοή
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, δημιουργός του εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη - Ποιος ήταν ο «πατριάρχης της γαστρονομίας του Αιγαίου»
Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, «πατριάρχη της γαστρονομίας του Αιγαίου», δημιουργού και ιδιοκτήτη -για 32 χρόνια- του εμβληματικού εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη, ο οποίος συνέβαλε στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας. Τον τελευταίο χρόνο έπασχε από λευχαιμία δίνοντας μία μεγάλη μάχη.
Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ένας λάτρης των γεύσεων και οραματιστής επιχειρηματίας, συσπείρωσε τους νησιώτες στη Σαντορίνη και ανέδειξε τα τοπικά προϊόντα του νησιού.
Ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στον κόσμο της γεύσης το 1978 και με τη στάση του επηρέασε την ελληνική κουζίνα, προώθησε την τοπική γαστρονομία και σύστησε τα κυκλαδίτικα πιάτα στους τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, κάνοντάς τα γνωστά ανά την υφήλιο.
«Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω στο σπίτι και ειδικά σε μεγάλα τραπεζώματα με φίλους, έτσι η μετάβαση από ερασιτέχνης σε επαγγελματία εστιάτορα, δεν μου φάνηκε δύσκολη» είχε εκμυστηρευτεί ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης στο Greek Gastronomy Guide.
«Το φαγητό θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε, ανακαλύψαμε με την πρώτη χρονιά ότι οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν ξένοι, αδιάφοροι για μια διεθνή κουζίνα. Τότε έπεσε σαν ιδέα η τοπικότητα του φαγητού, ώστε προκαλώντας το ενδιαφέρον τους να το συνδέσουμε με το τοπίο, τον χώρο, την ιστορία της Σαντορίνης, να γίνει εμπειρία, έτσι το εστιατόριο έγινε θεματικό. Δεν ήταν εύκολο τότε, έπρεπε να πεισθούν οι μάγειροι, να εκπαιδευτούν οι σερβιτόροι, να το δεχθούν οι έλληνες πελάτες.
Για να το πετύχουμε αυτό, η λύση ήταν η συνεργασία με τους αγρότες, τους οινοποιούς, τις νοικοκυρές, τους ανθρώπους του νησιού που μεγάλωσαν με αυτή τη γαστρονομία, τους δημοσιογράφους Έλληνες και ξένους. Ανακαλύψαμε πληθώρα συνταγών παραδοσιακών που έπρεπε να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν προσιτές στην πελατεία μας με νέες τεχνικές, να αρχίσει μια εξέλιξη της ελληνικής και τοπικής κουζίνας» είχε εξηγήσει ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μιλώντας στον Γιώργο Πίττα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.