Ελλαδα

Αλλαγή ώρας 2021: Τι κάνουμε με τα ρολόγια στις 31 Οκτωβρίου

Πότε θα καταργηθεί η συγκεκριμένη πρακτική - Τι αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρολόγια στον τοίχο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Κανονικά η αλλαγή ώρας 2021, με τους δείκτες του ρολογιού να γυρνούν πίσω στις 31 Οκτωβρίου
Ρολόγια στον τοίχο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Κανονικά η αλλαγή ώρας 2021, με τους δείκτες του ρολογιού να γυρνούν πίσω στις 31 Οκτωβρίου © Unsplash

Η αλλαγή ώρας 2021 γίνεται κανονικά στις 31 Οκτωβρίου, με τους πολίτες να καλούνται να γυρίσουν τους δείκτες του ρολογιού την τελευταία Κυριακή του μήνα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αλλαγή ώρας 2021, η οποία θα γίνει κανονικά σε τρεις εβδομάδες περίπου. Η πανδημία κορωνοϊού έβαλε στον «πάγο» την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να καταργηθεί η αλλαγή ώρας μέσα στο 2021 και τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τη χειμερινή ώρα ή τη θερινή.

Ως εκ τούτου, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στην Ελλάδα οι πολίτες καλούνται να αλλάξουν τους δείκτες στο ρολόι τους.

Συγκεκριμένα, η ώρα αλλάζει στις 31 Οκτωβρίου 2021. Οι πολίτες καλούνται να γυρίσουν μία ώρα πίσω τους δείκτες ρολογιού, από τις 04.00 στις 03.00, προκειμένου να γίνει το πέρασμα από τη θερινή στη χειμερινή ώρα. Ιδανική ευκαιρία για μία ώρα περισσότερο στο κρεβάτι και λίγο παραπάνω ύπνο.

Αλλαγή ώρας στην Ελλάδα - Πότε άλλαξε για πρώτη φορά

Το 1975, με την πετρελαϊκή κρίση να δοκιμάζει την οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, ελήφθη η απόφαση η θερινή ώρα να υιοθετείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν πάει μία ώρα μπροστά -ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα, καθώς στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04.00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα μπήκαν 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως σε περιοχές στα δυτικά της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε εντοπιστεί τότε στην Κέρκυρα.

Ρολόγια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Αλλαγή ώρας 2021 στις 31 Οκτωβρίου, με τους πολίτες στην Ελλάδα να γυρνούν τους δείκτες του ρολογιού για να δείξουν 03.00 τα ξημερώματα την τελευταία Κυριακή του μήνα
Ρολόγια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Αλλαγή ώρας 2021 στις 31 Οκτωβρίου, με τους πολίτες στην Ελλάδα να γυρνούν τους δείκτες του ρολογιού για να δείξουν 03.00 τα ξημερώματα την τελευταία Κυριακή του μήνα © Pixabay

Στην Ευρώπη, τη δεκαετία του '70, οι περισσότερες χώρες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Αλλαγή ώρας 2021: Τελικά θα «γυρίσουμε τους δείκτες πίσω» την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου ή όχι;

Αλλαγή ώρας - Πότε καταργείται - Η απόφαση που είχε λάβει το Ευρωκοινοβούλιο

«Η πρόταση (να καταργηθεί η αλλαγή ώρας) δεν προχωρά προς το παρόν και έχει "φρενάρει". Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο τον χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά» ανέφερε σε δήλωσή της στην ιρλανδική εφημερίδα η Ντέιρντρε Κλουν. Η ευρωβουλευτής από την Ιρλανδία έχει ταχθεί ανοικτά οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο τον χρόνο.

«Το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη-μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρξε διχασμός» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας από το 2021, με τις εθνικές κυβερνήσεις να καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού πήγε πίσω τον όλο σχεδιασμό. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 τα κράτη - μέλη θα «πείραζαν» για τελευταία φορά τα ρολόγια τους.

«Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προηγήθηκε σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 84% όσων συμμετείχαν, είχε ζητήσει να αλλάζει η ώρα και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μπροστά - πίσω.

Τι συζητάει η Ε.Ε για την αλλαγή της ώρας | 26/03/2021 | ΕΡΤ

Έτσι, λοιπόν, στις 31 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί κανονικά η αλλαγή ώρας 2021, με τους πολίτες να γυρνούν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να δείξουν 03.00 τα ξημερώματα την τελευταία Κυριακή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.