- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μεταμορφώνοντας έναν φοιτητή σε άνθρωπο της δουλειάς
Ο επίκουρος καθηγητής στο ΟΠΑ, Ηλίας Καπουτσής, μας συστήνει τον Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Διαπραγματεύσεων
Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Διαπραγματεύσεων του ΟΠΑ Athens Negotiations Tournament
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη σύγχρονη εκπαίδευση είναι το λεγόμενο «χάσμα δεξιοτήτων». Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ των θεωρητικών σπουδών που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και των δεξιοτήτων που απαιτούν οι επιχειρήσεις. Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους οι φοιτητές όταν τελειώνουν τις σπουδές τους δεν μπορούν εύκολα να βρουν εργασία και πολλές φορές ακούμε από εκπροσώπους εταιρειών ότι «ψάχνουμε προσωπικό και δεν βρίσκουμε», παρότι υπάρχει υψηλή ανεργία: Γιατί οι απόφοιτοι, όσο καλοί φοιτητές και να ήταν, έμαθαν πολλά στη θεωρία αλλά λίγα στην πράξη.
Για να μειωθεί αυτό το χάσμα δεξιοτήτων, το Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) οργανώνει και πραγματοποιεί εδώ και τρία χρόνια τον καινοτόμο Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Διαπραγματεύσεων, για τον οποίο μας μιλάει ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ηλίας Καπουτσής.
Στο Athens Negotiations Tournament (ΑΝΤ) οι συμμετέχοντες φοιτητές, σε τριμελείς ομάδες, από πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, διαγωνίζονται σε σενάρια επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων. Καλούνται σε περιορισμένο χρόνο να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να λάβουν αποφάσεις προκειμένου να καταλήξουν ή όχι σε συμφωνία με μία ομάδα αντίθετων συμφερόντων. Deal or no deal, λοιπόν; Αυτό εξαρτάται από τη γνωστική ευελιξία της ομάδας, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη δεξιότητα διαπραγμάτευσης καθώς και την αντοχή σε στρεσογόνες συνθήκες. Ο Ηλίας Καπουτσής λέει τα πράγματα απλά και κατανοητά, σας τα μεταφέρω έτσι ακριβώς: «Ας πούμε ότι είστε φοιτητής και στο σενάριο είστε διευθυντής της ATHENS VOICE που θέλει να κάνει μια μεγάλη προμήθεια χαρτιού για την εφημερίδα, έχοντας συγκεκριμένες ανάγκες και συγκεκριμένα χρήματα. Στην άλλη πλευρά ο άλλος φοιτητής υποδύεται τον προμηθευτή χαρτιού, ο οποίος κι αυτός έχει συγκεκριμένα κόστη, συγκεκριμένες ημερομηνίες παραδόσεων, άλλους πελάτες, τα δικά του άγχη κ.λπ. Και προσπαθείτε να καταλήξετε σε μια συμφωνία. Για κάθε σημείο της συμφωνίας που φτάνει μια ομάδα, λαμβάνει και συγκεκριμένους πόντους αξιολόγησης, προχωρώντας στον διαγωνισμό».
Μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού, ο οποίος εξελίσσεται όλο το έτος, ο Ηλ.
Καπουτσής λέει ότι οι συμμετέχοντες φοιτητές ωφελούνται με πολλούς τρόπους: «Βιώνουν μια επιχειρηματική διαπραγμάτευση στην πράξη, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τις διαπραγματευτικές τους δεξιότητες, να μαθαίνουν να διαχειρίζονται το άγχος τους και να συνεργάζονται με μια ομάδα, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και τη γνωστική τους ευελιξία, μαθαίνοντας “να σκέφτονται έξω από το κουτί” - τα πιο περιζήτητα, δηλαδή, soft skills στην εποχή που ζούμε».
«Παράλληλα, καθώς πρόκειται για ένα event που κρατάει όλο το χρόνο, συνεργαζόμαστε με φορείς όπως ο ΣΕΒ, υψηλόβαθμα στελέχη του οποίου συμμετέχουν σε σεμινάρια για τους φοιτητές μας και μέσα από δικές τους εμπειρίες διαπραγμάτευσης, δίνουν στους νέους μια γεύση από την πραγματική αγορά εργασίας». Η συνεισφορά όμως δεν εστιάζει μόνο στους «εξωτερικούς πελάτες» αλλά και στους ίδιους τους φοιτητές του Τμήματος ΟΔΕ αφού ο διαγωνισμός ακολουθεί έναν τύπο «εσωτερικής πρακτικής άσκησης». Χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής, δημιουργία δικτύου και συνεργιών, διαχείριση και δημιουργία περιεχομένου για τα social media, διαπραγματεύσεις για χορηγικά πακέτα και διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μόνο μερικές από τις καθημερινές ασχολίες της ομάδας εθελοντών. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπουτσής: «Στέλνουν αληθινά emails, επικοινωνούν με εταιρείες για να βρουν χορηγίες, καθώς ο διαγωνισμός είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. Για παράδειγμα, ξέρετε τι εμπειρίες αποκτά κάποιος έχοντας επικοινωνήσει με 300 εταιρείες αναζητώντας χορηγίες; Μέσα σε ένα χρόνο από πολύ καλοί φοιτητές μεταμορφώνονται κι έχουν γίνει ψημένοι στην αγορά εργασίας».
Όλα είναι «στημένα» έτσι, ώστε ο συμμετέχων να κερδίζει κάτι από κάθε βήμα. Ακόμα και στη διαδικασία της υποβολής της αίτησης, καθώς προϋπόθεση είναι η ομάδα να φτιάξει ένα βίντεο όπου τα μέλη θα παρουσιάζουν τους εαυτούς τους, αλλά και θα προτείνονται από άλλους σε βιντεοσκοπημένες συστατικές επιστολές. «Έχουμε δει απίστευτα βίντεο, ακόμα και με drones να μεταφέρουν εικόνα από ψηλά από το Πανεπιστήμιό τους. Έτσι, ανάμεσα στα άλλα, βελτιώνουν και τις ψηφιακές τους δεξιότητες», σημειώνει ο Ηλ. Καπουτσής.
Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια. Την πρώτη φορά έγινε διά ζώσης και η νικήτρια ομάδα συμμετείχε και σε διεθνή διαγωνισμό, με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημίων απ’ όλο το κόσμο, κερδίζοντας την τέταρτη θέση. Οι δύο τελευταίοι έγιναν διαδικτυακά λόγω της πανδημίας αλλά με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή αφού όλο και περισσότεροι φοιτητές δέχτηκαν την πρόκληση των διαπραγματεύσεων. Πλέον, έχει φτιαχτεί ένα δίκτυο στο οποίο συνεργάζονται δεκάδες καθηγητές από σχεδόν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι οποίοι συστήνουν τον διαγωνισμό και στους δικούς τους φοιτητές.
Το Athens Negotiations Tournament επιστρέφοντας κάθε χρόνο πιο δυνατό, δύναται ν’ αποτελέσει τον ετήσιο χώρο συνάντησης φοιτητών ανά την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. «Φέτος», λέει ο Ηλ. Καπουτσής, «ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, ευελπιστούμε όμως παράλληλα να διοργανώσουμε και έναν διεθνή διαγωνισμό, με τη συμμετοχή φοιτητών από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».
Info: Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: ant.aueb.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.