Ελλαδα

Σταύρος Μπένος - Εύβοια: Οι 10 πυλώνες στο σχέδιο ανασυγκρότησης

Πότε και ποιες ενέργειες θα γίνουν - Η περιοδεία από χωριό σε χωριό στις πληγείσες περιοχές

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Βόρεια Εύβοια το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές περιλαμβάνει 10 πυλώνες, όπως ανέφερε ο Σταύρος Μπένος.

Διεξοδικός διάλογος για την Εύβοια, το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά τις φωτιές και τις στοχευμένες παρεμβάσεις που ενεργοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές, έγινε σήμερα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021. Η πολύωρη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας. Παρών ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρος Μπένος.

Υπενθυμίζεται ότι σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Αύγουστο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μπένος είχαν παρουσιάσει τον οδικό χάρτη στην Εύβοια μετά τις φωτιές

Παρόντες εκτός από τον κ. Μπένο και πλειάδα από μελετητές, ήταν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου. Παρόντες ακόμα ήταν οι βουλευτές της Εύβοιας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Σταύρος Μπένος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν έναν ολιστικό αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα». Και προσδιόρισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει διάφορες φάσεις αλλά «βασίζεται κυρίως στην εμπειρία που έχει αντληθεί μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ)».

Όπως είπε, πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες «θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», καθώς «θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της περιοχής» και τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρχουν καθολικές συνέργειες και συναινέσεις στο πλαίσιο των ΟΧΕ». Παράλληλα, σημείωσε πως «τα έργα και οι πόροι θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα και η υλοποίησή τους να έχει συγκεκριμένη σταθερή βάση και να προχώρα αδιατάρακτα σε βάθος χρόνου».

Μίλησε ακόμη για μία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας «με διασφαλισμένους πόρους και χωρίς εξαρτήσεις», υπογραμμίζοντας πως «επιθυμεί μία δυναμική ΟΧΕ ανεξάρτητα αν σήμερα υπάρχουν μόνο 80 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα». Όπως διευκρίνισε ο Σταύρος Μπένος για τη Βόρεια Εύβοια, «υπάρχουν τομεακά προγράμματα για ισχυρές υποδομές, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το ΠΔΕ, το Αντώνης Τρίτσης και άλλα προγράμματα που θα συνεισφέρουν πόρους», ενώ μετέφερε «την επιθυμία του Μάξιμου να σχεδιαστεί μία ΟΧΕ χωρίς περιορισμούς».

Σε τρεις φάσεις η ανασυγκρότηση της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές - Οι 10 πυλώνες

Ο Σταύρος Μπένος προανήγγειλε ότι λειτουργεί μία 5μελής επιτροπή που εξειδικεύει τα επιμέρους στοιχεία τα οποία συνθέτουν την προσπάθεια για την «επόμενη ημέρα» στην Εύβοια και τόνισε πως «οι φάσεις της ανασυγκρότησης θα είναι τρεις με διακριτά στοιχεία και χρονικό ορίζοντα».

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη φάση αφορά σε:

  • Άμεσες παρεμβάσεις και
  • αποζημιώσεις.

Η δεύτερη φάση είναι η μεταβατική. Πρόκειται για:

  • Έργα και παρεμβάσεις που αφορούν σε αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα
  • Μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και αποκατάσταση των πυρόπληκτων
  • Παρεμβάσεις που έχουν σχέση με το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

«Ο μεταβατικός κύκλος θα έχει μία χρονική διάρκεια 2 χρόνων και από κει και μετά ξεκινάει η οριστική αποκατάσταση» είπε. Και διευκρίνισε: «Θα πρέπει να πάρει μία ανάσα η κοινωνία για να μπορέσει να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της χωρίς βιασύνες».

Όπως αναλύθηκε στη σύσκεψη, η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε 10 πυλώνες και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης ο Σταύρος Μπένος παρουσίασε και τους συνεργάτες του, οι οποίοι θα εκπονήσουν το γενικό αλλά και τα ειδικά Master plan και «ουσιαστικά όλα μαζί θα συγκροτήσουν το σχέδιο για μία δυναμική ΟΧΕ», όπως είπε.

Οι υποδομές, όχι μόνο στη Βόρεια Εύβοια αλλά σε ολόκληρο το νησί, η ψυχολογική στήριξη των κατοίκων, τα θέματα υγείας και πρόνοιας, αλλά και η περιβαλλοντική αναγέννηση είναι οι τρεις πρώτοι πυλώνες. Παρουσιάστηκαν, ακόμη, και εταιρείες που έχουν αναλάβει αφιλοκερδώς να συνθέσουν τις προτάσεις. Μιλώντας για την Εύβοια, ο Σταύρος Μπένος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, εγκαινιάζοντας έναν διάλογο μεταξύ των μελετητών αλλά και των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.

Για τον πυλώνα που έχει σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό με «σύνθημα μένουμε στον τόπο μας» ο κ. Μπένος έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο τον ρετσινάδων της περιοχής, τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, που ονόμασε και σύμβουλο του, ιδιαίτερα για τις απόψεις του για το «πώς θα διευρυνθεί η σχέση των πολιτών με το δάσος» και πώς θα μπορέσουν πολίτες να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν από τις δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα στην αποκατάσταση και την εξέλιξη των εργασιών στα δάση.

«Θα το εισηγηθώ και στο Μαξίμου. Δεν θέλω καμία αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Γεωργαντζή γιατί πλέον είναι ο σύμβουλος μου» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπένος, ενώ αναφέρθηκε στον πολιτισμό, στην αγροδιατροφή, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα μαζί με τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού για τη Βόρεια Εύβοια. Έκανε, ακόμη, ειδικές αναφορές:

  • Στις «πράσινες» πολιτικές με επίκεντρο -όπως είπε- την «καθαρή» ενέργεια,
  • στο πως το ψηφιακό κύμα θα πρέπει να διαπεράσει σε όλο το εύρος της στην οικονομική και κοινωνική ζωή,
  • στον τρόπο με τον οποίο ο χώρος της καινοτομίας θα μπορέσει να περάσει από την καθημερινότητα του πολίτη και της επιχείρησης.

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις φορέων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα για την ανασυγκρότηση στη Βόρεια Εύβοια ο ίδιος υποστήριξε ότι οι πρώτοι 6 μήνες έχουν σχέση με την καθημερινότητα, τις αποζημιώσεις και τα πρώτα έργα, το δεύτερο εξάμηνο θα τρέχουν τα υπόλοιπα έργα στις καμένες περιοχές. Επιπλέον, προσδιόρισε ότι «το τρίτο εξάμηνο θα είναι έτοιμη η ΟΧΕ με πλήρη διασφάλιση των πόρων ενώ όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχει μία συνεχή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων και των κατοίκων της περιοχής είτε με την επιτροπή η οποία θα δρα και θα λειτουργεί διαρκώς, είτε με τους μελετητές που θα αναλάβουν διάφορα τμήματα να τα φέρουν σε πέρας».

«Σήμερα εμείς δεν ερχόμαστε να επουλώσουμε τις πληγές από τις φωτιές. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε πλειάδα από θέματα τα οποία δεν είχαν λυθεί χρόνια πριν και τα οποία τώρα θα πρέπει να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν με διασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθούν» ανέφερε ο κ. Μπένος.

Εύβοια, η επόμενη ημέρα μετά τις πυρκαγιές - Τι περιμένουν οι φορείς από τον Σταύρο Μπένο

Οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων οι δασεργάτες, οι ριτονοσυλλέκτες, οι μελισσοκόμοι αλλά και οι απλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, κατέθεσαν την αγωνία τους για το σήμερα και το αύριο καθώς οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και διαπιστώνονται διάφορα κενά που προβληματίζουν ιδιαίτερα είτε πρόκειται για την κτηνοτροφία είτε πρόκειται για τα άμεσα έργα που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας Χρήστος Τριαντόπουλος που ήταν παρών στη σύσκεψη, υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα μέτρα σε αυτήν τη φάση. Όπως είπε «συνεχώς εξειδικεύονται και εφαρμόζονται», ενώ τόνισε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των μέτρων αυτών, λέγοντας πως «ο άνθρωπος είναι στο κέντρο των παρεμβάσεων που μελετά και η κυβέρνηση αλλά και η επιτροπή υπό τον κ. Μπένο». Παράλληλα, σημείωσε πως «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει και η σύνθεση των απόψεων».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός αρμόδιος για το περιβάλλον Γιώργος Αμυράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται η παρέμβαση στα δάση της περιοχής. Επιπλέον, προσδιόρισε τον ρόλο που θα έχουν οι δασικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι άνθρωποι που δούλευαν μέσα στο δάσος, καθώς «θα συνεχίσουν να δουλεύουν». Και σημείωσε ότι ενεργοποιούνται οι φορείς όπως τα δασαρχεία, που θα ενισχυθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

«Αυτή η μεγάλη καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια πρέπει να λειτουργήσει σαν μεγάλη ευκαιρία» υπογράμμισε ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας 'Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, τονίζοντας την ανάγκη για «την άρση της απομόνωσης της Βόρειας Εύβοιας μέσα από το οδικό δίκτυο, που θα πρέπει να αρχίσει η κατασκευή του».

Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της προσπάθειας του Σταύρου Μπένου, επισημαίνοντας πως «από δω και στο εξής όλοι οι πολίτες, όλοι οι φορείς, θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στον δήμο, έτσι ώστε ο δήμος να έχει μια σύνδεση με την επιτροπή του κ. Μπένου και τους μελετητές». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία πολύ αξιόλογη ομάδα, η καλύτερη της χώρας που μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση».

«Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Μπένο σε αρκετά πράγματα όπως για παράδειγμα οτιδήποτε πρέπει να ξεκινά από τους πολίτες και να αφορά τους πολίτες. Οφείλουμε τις σκέψεις, τη βούληση και τους πόθους των πολιτών που κατατίθενται να τις μετασχηματίζουμε σε ένα αποτέλεσμα» τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και με νόημα συμπλήρωσε πως «πρέπει να βοηθήσουμε όλη αυτή η προσπάθεια να μην μείνει εδώ, να μην υπάρχει στασιμότητα, αλλά και αυτή η συγκυρία να αποδειχθεί ως μία περίσταση που μπορεί να έχει αποτελέσματα».

Ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της καθημερινότητας που κυριαρχούν και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και συγχρόνως όπως είπε «να έχουμε τη στρατηγική μάτια που πρέπει για να δώσουμε το στίγμα για την επόμενη μέρα».

«Ευτυχής συγκυρία να θέσει ο πρωθυπουργός ως επικεφαλής σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας τον Σταύρο Μπένο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Ιστιαίας κ. Γιάννης Κοντζιάς χρωματίζοντας τις τεράστιες κοινωνικές, δημογραφικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις που έχει «το ολοκαύτωμα της Βόρειας Εύβοιας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κύμα αλληλεγγύης που υπήρξε αλλά και υπερπροσπάθειας από την πλευρά των κατοίκων για να σώσουν τα σπίτια τους. Ο δήμαρχος Ιστιαίας προσδιόρισε ότι πρέπει να υπάρχουν λειτουργίες που θα απαντούν στην αγωνία των πολιτών για επιβίωση, στις απειλές λόγω της έλλειψης ακόμη των έργων και επίσης σημείωσε την ανάγκη ενός ορθού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα.

«Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε ρόλο όλοι μας. Ξεκινάμε από λευκό χαρτί και όλες οι ιδέες και οι σκέψεις γράφονται, εξετάζονται έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολιστικό σχέδιο που θα έχει στο κέντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και γύρω της θα είναι η οικονομία, το περιβάλλον και οπωσδήποτε οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες ώστε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο τους και να υπάρχει επόμενη μέρα για τη Βόρεια Εύβοια» όπως είπε.

Περιοδεία στη βόρεια Εύβοια πραγματοποίησε ο Σταύρος Μπένος

Το τελευταίο τετραήμερο ο κ. Σταύρος Μπένος πήγε από χωριό σε χωριό στην Β. Εύβοια, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων αλλά και τους απλούς πολίτες ενώ συναντήθηκε με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη που συζήτησαν τις προτεραιότητες του Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

«Η συνεργασία μας με τον Σταύρο Μπένο είναι διαρκής και παραγωγική. Συναντηθήκαμε ξανά, με αφορμή την επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το σχέδιο ανασυγκρότησης. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία, στην οποία θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι, γιατί ο σχεδιασμός μας για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας εκπορεύεται από τους πολίτες και απευθύνεται στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

«Μαζί με την κοινωνία και τους ανθρώπους που πόνεσαν περισσότερο, με εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούμε να την ξαναχτίσουμε ακόμα καλύτερη, ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια με σχέδιο, πίστη και σκληρή δουλειά», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις