Ελλαδα

Τζανάκης: Διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας λόγω μετάλλαξης Δέλτα

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης με μάσκα
Πολίτης με μάσκα © EUROKINISSI

Για την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Για τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας και τη χρησιμότητά της απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε» τόνισε ο ίδιος, προκρίνοντας μάσκα υψηλής προστασίας (FFP2 / KN95 / N95) ή διπλή μάσκα (μία ιατρική και μία υφασμάτινη από πάνω).

Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμησε ότι εάν οι πανδημικοί δείκτες συνεχίσουν να έχουν τη σημερινή εικόνα και το πανδημικό κύμα μεταφερθεί στα αστικά κέντρα, δεν αποκλείεται η επιστροφή της μάσκας.

Ως προς  την «ενισχυμένη» μάσκα (υψηλής προστασίας ή διπλή), ο ίδιος την συνέστησε στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό. Και αυτό, «γιατί το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα», όπως εξήγησε.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές» επεσήμανε ο ίδιος, ακόμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ενώ έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας ότι «από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι», ενώ έως και το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Επιπρόσθετα, μιλώντας για τις ηλικίες άνω των 50 ετών, τόνισε ότι «περίπου 1,5 - 2 εκατομμύρια κόσμος σε αυτή τη κατηγορία είναι ευάλωτος, ανεμβολίαστος, και μπορεί να δώσει νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο τείχος ανοσίας, σημείωσε ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 80%-85% όλου του πληθυσμού, κάτι που χαρακτήρισε πάντως «πάρα πολύ δύσκολο». «Εγώ θα είμαι πολύ ικανοποιημένος με ένα 75%» ανέφερε και προειδοποίησε ότι «η πανδημία θα συντηρείται, δεν θα φύγει από τη ζωή μας», αν και σε χαμηλότερο βαθμό, αλλά θα επηρεάζει την καθημερινότητα όλων, όπως είπε. Για αυτό και όπως παρατήρησε, είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι πολίτες.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων. «Για να έχουμε μια ομαλή εκπαιδευτική χρονιά και να μην κλείσουν εκπαιδευτικές μονάδες είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 - 17 ετών» είπε συγκεκριμένα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.