Ελλαδα

Ονόματα και στα κύματα καύσωνα σκοπεύει να δώσει το Meteo

«Οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Meteo: Γιατί σκοπεύει να δώσει στο εξής ονόματα και στα κύματα καύσωνα που θα «χτυπούν» την Ελλάδα.

Ονόματα και στα κύματα καύσωνα, όπως σε κάθε άλλη κακοκαιρία (βλέπε Ιανός ή Μήδεια), σκέφτεται να δώσει το Meteo από εδώ και στο εξής, εκτιμώντας ότι αναμένεται να ακολουθήσουν καύσωνες με ιδιαίτερη ένταση μέσα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. 

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε στον Observer, για τα δύο έντονα κύματα καύσωνα που «γνώρισε» η Ελλάδα από τον Ιούνιο και τόνισε ότι το τελευταίο κύμα καύσωνα υποεκτιμήθηκε. «Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε ο κ. Λαγουβάρδος και ανέφερε σχετικά με την ονοματοδοσία: «Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα. Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι».

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που θεωρείται πιο πιθανό να χτυπηθεί σφοδρότερα από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μιας και ήδη έχει καταγράψει θερμοκρασίες ρεκόρ. 

Επιπλέον, ο Guardian αναφέρεται και στην πρώτη Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης, την πρώτη στην Ευρώπη, η οποία έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα. Η Ελένη Μυριβήλη, ακαδημαϊκός και πρώην αντιδήμαρχος Αθηνών, θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή ως καταλύτη στη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών. «Η όλη ιδέα του να κάνουμε τον καύσωνα πιο ορατό με το να τον ονοματίζουμε και να τον κατηγοριοποιούμε με βάση την ισχύ είναι ένα σημείο καμπής» λέει. «Θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που παραμονεύει, επιτρέποντας στις αρχές να ενεργοποιήσουν πολιτικές που θα τους προστατεύσουν καλύτερα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ