Ελλαδα

Μενδώνη για Τατόι: Ζημιές σε 7 κτίρια - Χάθηκε μέρος του δάσους

«Στα μνημεία οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνέντευξη τύπου για τη φωτιά στο Τατόι παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Μαζί με την υπουργό Πολιτισμού ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ Γιώργος Διδασκάλου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται με το Τατόι ήδη από το 2003. 

Η κ. Μενδώνη δήλωσε πως σημειώθηκαν ζημιές σε επτά κτήρια, αλλά οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτήρια του Τατοϊου. «Κάηκαν στέγες και ξύλινα κουφώματα» πρόσθεσε η υπουργός.

Τα 7 κτίρια που επλήγησαν στο πρώην βασιλικό κτήμα είναι: Οικία Στουρμ, κτίριο Τηλεπικοινωνιών, οικία Φροντιστή, κτίριο Φρουράς Τάφων, κτίρια Δασονομείου, κτίριο Προσωπικού, Διευθυντήριο. Τα 100.000 αντικείμενα που δέχονται τη φροντίδα, τη συντήρηση και την καταγραφή των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου βρίσκονται σε κοντέινερ στο χώρο του κτήματος.

Λίνα Μενδώνη: Για τη φωτιά στο Τατόι

«Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με τα μνημεία την πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο.

Οσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις εικόνες που ζήσαμε και οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη, οικολογική κυρίως, ζημιά» δήλωσε, επισημαίνοντας πως η φωτιά στο Τατόι ξεκίνησε την Τρίτη, έσβησε Τετάρτη ξημερώματα και υπήρξε ένας δεύτερος κύκλος την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Λίνα Μενδώνη: Για τη φωτιά σε Εύβοια και Λακωνία

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι στην Εύβοια, σε ότι αφορά αρχαιολογικά μνημεία, δεν έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα ως σήμερα, στη δε Λακωνία τα προβλήματα που προκύπτουν σε μεταβυζαντινούς ναούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι όλες οι περιοχές που κάηκαν κηρύσσονται αναδασωτέες» είπε στη συνέντευξη Τύπου η κ. Μενδώνη. 

H υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για τις φωτιές © EUROKINISSI

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους»

Η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για μεγάλο μέρος του δάσους που κάηκε, τονίζοντας πως δεν είναι αμελητέο και πως δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς.

«Στα μνημεία οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, με συντονισμένες προσπάθειες δικών μας υπηρεσιών.

Αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως ΥΠΠΟ για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των κτιρίων, όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας. Αναθέσαμε ήδη τη μελέτη για τη σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα» σημείωσε.

Η μελέτη αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα

Σχετικά με την μελέτη αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα και το προφίλ της επιτροπής που ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών. η κυρία Μενδώνη είπε: «Είναι πολύ νωρίς. Η συζήτηση με τους μελετητές έγινε την Κυριακή. Οι άνθρωποι γνωρίζουν τον χώρο, βρίσκονται στον χώρο αλλά από εκεί και πέρα είναι νωρίς να δώσουμε χρονοδιαγράμματα. Βασικό κριτήριο για τη δημιουργία της ομάδας μελέτης είναι να έχει όλες τις αναγκαίες ειδικότητες και να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε συνεργασία φυσικά με στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού.

Η μελέτη πρέπει να λάβει υπόψιν την ιστορικότητα του κτήματος και την αντιμετώπιση του φαινομένου κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να πω ότι ένα μέρος του δάσους στον ιστορικό πυρήνα δεν έχει πάθει ζημιές, ενώ το μέρος που έχει υποστεί ζημιές σύντομα θα αναγεννηθεί όπως μας λένε οι ειδικοί. Ως τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα γίνουν ανακοινώσεις ομάδας και μελέτης».

Μενδώνη: 6 χιλιάδες αντικείμενα μεταφέρθηκαν το 2017 στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού

Στην ερώτηση γιατί ενώ το 2016 η τότε ηγεσία του ΥΠΠΟ είχε μεταφέρει μέρος των αντικειμένων από το Τατόι στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού, η νυν ηγεσία αποφάσισε την επιστροφή τους πίσω στο κτήμα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν στη φωτιά της 3ης Αυγούστου, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε τα εξής: 

«Το 2016-2017 αποφασίστηκε η μεταφορά αντικειμένων από τα κοντέινερς σε άλλους χώρους, χωρίς οι υπηρεσίες να έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους. Τα κινητά αντικείμενα στο Τατόι αποτελούν ενιαίο σύνολο άμεσα συνδεδεμένο με τα κτίρια. Οι συλλογές δεν πρέπει να διασπώνται. Επίσης το 2016 όταν αποφασίστηκε η μεταφορά τους από το κτήμα ήταν πολύ λιγότερα τα αντικείμενα από τα οποία έγινε η επιλογή σε σχέση με αυτά που έχουμε σήμερα. Περίπου 6 χιλιάδες αντικείμενα μεταφέρθηκαν το 2017 στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού. Το Μουσείο αυτό έχει μπει στην τελική ευθεία για να αποδοθεί στο κοινό το 2023. Ετσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί αυτός ο αριθμός των αντικειμένων στο Τατόι προκειμένου το σύνολο να αποκτήσει ξανά την ενότητά του».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ