- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κολύμπι με φόντο αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής
Μια βόλτα που περιλαμβάνει θάλασσα και αρχαία. Ευκαιρία να «βουτήξουμε», εκτός από το νερό, και στην ιστορία
Αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής κοντά στη θάλασσα: Σούνιο, Μαραθώνας, Κάλαμος, Βραυρώνα, Λαύριο
Σούνιο: Κολύμπι με θέα τον Ναό του Ποσειδώνα
Από τους πιο κοντινούς προορισμούς για μπάνιο στη θάλασσα, αλλά και sightseeing έξω από το κέντρο της Αθήνας, είναι το Σούνιο. Αφού έχουμε διασχίσει όλη την παραλιακή με τη θάλασσα στα δεξιά μας, στον δρόμο που οδηγεί προς το Σούνιο και λίγο πριν τα Λεγραινά Αττικής, συναντούμε την πινακίδα που οδηγεί σε μια παραλία με πράσινα νερά. Αυτή είναι η παραλία ΚΑΠΕ. Κάτω από τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα βρίσκεται η παραλία του Σουνίου, εκεί από όπου η θέα της δύσης του ηλίου και του ναού, καθώς κολυμπάμε, μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Όμως, ακόμα μία παραλία που βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Σούνιο και τον ναό του Ποσειδώνα, είναι η παραλία Λεγραινών. Η άμμος είναι ψιλή, έχει χρυσαφένιο χρώμα, τα νερά τιρκουάζ και δεν την επισκέπτεται πολύς κόσμος. Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους με ηρεμία. Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ υπάρχει το Athens Divers Club, το Aqualized Dive Adventures, το Planet Blue Diving Center. Πριν ή μετά το μπάνιο, η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο του Σουνίου είναι απαραίτητη. Ο χώρος είναι ανοιχτός κάθε μέρα από τις 9.30 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου (ανάλογα με τι ώρα είναι κάθε φορά). Η τελευταία είσοδος για τους επισκέπτες είναι 20 λεπτά πριν τη δύση.
Μαραθώνας και Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ιδανικός για μονοήμερη απόδραση από την πόλη, είναι ο Μαραθώνας Ανατολικής Αττικής. Μόλις 43,5 χιλιόμετρα απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στην περιοχή είναι σχετικά σύντομη, και σίγουρα ευχάριστη. Καθώς πλησιάζουμε, το βλέμμα «στέκεται» στο πράσινο αλλά και πιο πίσω, στο γαλάζιο της θάλασσας. Αυτή η εκδρομή στη φύση τα συνδυάζει όλα: κολύμπι σε οργανωμένες παραλίες με πολλές επιλογές για να περάσουμε όλες τις ώρες της ημέρας στην ξαπλώστρα (όπως μπαρ με μουσική και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες) ή λιγότερο οργανωμένες και απομακρυσμένες. Ιδιαίτερα δημοφιλής για μπάνιο είναι η παραθαλάσσια περιοχή του Σχινιά (ή Σχοινιά) που εντυπωσιάζει με τη μεγάλη έκταση, τις παραλίες με χρυσή αμμουδιά αλλά και το πευκόδασος τριγύρω, ενώ για τους αθλητικούς τύπους το Moraitis Beach Bar είναι ο καλύτερος προορισμός για θαλάσσια σπορ. Αν θέλουμε να μοιράσουμε τις δραστηριότητες, το μπάνιο που μπορεί να συνοδευτεί από μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους του Μαραθώνα, θα δώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στην εξόρμήσή μας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα στον Βρανά, στεγάζει –μεταξύ άλλων– ευρήματα από τη Μάχη του Μαραθώνα. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8.30 έως τις 3.30 εκτός Τρίτης, όπως ανοιχτοί με είσοδο είναι και οι χώροι Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στο Τσέπι, ο Τύμβος Αθηναίων.
Ραμνούντας
Ο Ραμνούντας, αρχαίος οικισμός - πόλη, αποτελεί σήμερα έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Αττικής. Ο χώρος καταλαμβάνει έναν λόφο ύψους 30 μέτρων και περιμένει τους επισκέπτες καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 8.30 μέχρι τις 3.30: η τελευταία είσοδος για την αρχαία πόλη είναι στις 2 το μεσημέρι. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει η παραλία Ραμνούντα, αλλά η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη. Η παραλία γυμνιστών Ραμνούντα έχει καταγάλανα νερά και η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει.
Ιερό των Αιγυπτίων Θεών
Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών ανήκει στην περιοχή του Μαραθώνα- Νέας Μάκρης. Θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό περίπου το 150-160 μ.Χ. Για την ίδρυση του Ιερού επέλεξε τον Μαραθώνα επειδή ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Είναι ένα συγκρότημα με πολυάριθμα οικοδομήματα και το κυρίως ιερό είχε τέσσερις εισόδους. Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό, με είσοδο. Μετά τη στάση στον όμορφο αρχαιολογικό χώρο, η βουτιά ακόμα και η βόλτα στην παραλία της Νέας Μάκρης είναι απαραίτητη.
Κάλαμος και Αμφιαράειο Ωρωπού
Αν ο δρόμος σάς βγάλει προς βορειοανατολική Αττική και πιο συγκεκριμένα στο χωριό του Καλάμου, αυτή η εκδρομή περιλαμβάνει δραστηριότητες για όλες τις προτιμήσεις. Μόλις 39 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, η επίσκεψη στον Κάλαμο μπορεί, εκτός από μπάνιο στη θάλασσα, να έχει και «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα. Πολύ κοντά στον Κάλαμο βρίσκονται οι Άγιοι Απόστολοι, ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός που συγκεντρώνει τους παραθεριστές. Το κολύμπι στην παραλία έχει θέα στους πράσινους λοφίσκους. Ο Κάλαμος περιτριγυρίζεται από αξιοθέατα και σημαντικά μνημεία που αξίζουν μια επίσκεψη. Βορειοδυτικά βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Αμφιαράειου Ωρωπού. Το Αμφιαράειο υπήρξε ιερός χώρος και μαντείο αφιερωμένο στον μάντη, μυθικό ήρωα και θεραπευτή Αμφιάραο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 8.30 μέχρι τις 3.30, με είσοδο.
Κολύμπι κοντά στα «πλυντήρια» του αρχαίου Λαυρίου
Μust προορισμός στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής είναι το Λαύριο, γνωστό από την κλασική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού, τόπος με μεγάλη ιστορική και μνημειακή πυκνότητα. Η κοιλάδα της Σούριζας είναι βιομηχανική περιοχή του αρχαίου μεταλλευτικού Λαυρίου που βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου. Εκεί θα συναντήσουμε δύο αρχαιολογικούς μεταλλευτικούς χώρους και, στις γύρω περιοχές, «πλυντήρια» του αρχαίου Λαυρίου. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στη βορειότερη από μια σειρά μικρών κοιλάδων που καταλήγουν στη μεγαλύτερη της Σούριζας. Ο Αρχαιολογικός Χώρος Αργυρωρυχείων του Δρυμού Λαυρεωτικής, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Λαυρίου, είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε μέρα εκτός Τρίτης από τις 8.30 μέχρι τις 3.30. Όσο για κολύμπι στο Λαύριο, οι μικρές παραλίες Πούντα Ζέζα, Ασημάκι και Βαμβακόση με τα βότσαλα, είναι η καλύτερη πρόταση για θαλασσινή εξόρμηση λίγο έξω από την Αθήνα.
Ο Ναός της Αρτέμιδος σε τιρκουάζ νερά
Στα νότια της Αρτέμιδας και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης (περίπου 40 λεπτά διαδρομή), βρίσκεται η Βραυρώνα. Φτάνοντας οδικώς στην περιοχή, η θέα θυμίζει πολύ έντονα ελληνικό νησί. Η Βραυρώνα είναι γνωστή για τον Ναό της Αρτέμιδος, αλλά και για τον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό που βρίσκεται δίπλα. Ο ναός ήταν από τους σημαντικότερους ιερούς και αρχαίους χώρους στην Αττική, σήμερα διασώζονται μόνο τα θεμέλια. Από αυτή τη βόλτα, απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο μικρό νησάκι που βρίσκεται πάνω από τη Βραυρώνα. Τα τιρκουάζ νερά, ο μικρός βράχος με το λευκό εκκλησάκι πάνω, κάνουν το σκηνικό να μοιάζει με κινηματογραφικό καρέ ή κάποιον εξωτικό προορισμό. Στη Βραυρώνα, υπάρχει κι ένα αρχαιολογικό μουσείο που κάποιοι ονομάζουν «Μουσείο των Παιδιών» καθώς τα εκθέματα είναι αγαλμάτια μικρών παιδιών από μάρμαρο που ήταν αφιερωμένα στη θεά Βραυρωνία Άρτεμις, την προστάτιδα του τοκετού και των παιδιών. Οι γονείς αφιέρωναν τα αγάλματα προς ευχαρίστηση ή παράκληση να προστατεύσει η θεά τα παιδιά τους. Τα παιχνίδια-αγάλματα ήταν το αφιέρωμα τον παιδιών σε εκείνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.