Ελλαδα

1ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας στη Βόνιτσα: Το πρόγραμμα

Τίτλος του συνεδρίου: «H συμβολή της απελευθέρωσης της Βόνιτσας στη διαμόρφωση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους»

Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας διοργανώνει το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας στις 21, 22/8 με θέμα τον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και την ιστορική αξία της Βόνιτσας

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Σπυρίδων Τρικούπης έγραψε τον επίλογο της «Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως». «Εν ενί λόγω, η ελληνική επανάστασις ετίμησεν την ανθρωπίνην φύσιν. Διότι το λαμπρότερον και το διδακτικώτερον των θεαμάτων -όσα παριστάνει επί της σκηνής του χρόνου η Ιστορία- είναι η ανέγερσις πεπτωκότος έθνους».

Όμως αυτός ο επίλογος, μπορεί να αποτελέσει τον πρόλογο για μια νέα προσέγγιση της ιστορίας, 200 χρόνια μετά. Συζητάμε για την κληρονομιά του 1821, τον αγώνα, το όραμα των αγωνιστών, τις ιδέες, τον τρόπο σκέψης τους που διαμόρφωσαν τόσο την ιστορική συνέχεια όσο και την ερμηνεία για τα όσα διαδραματίστηκαν τότε. Το εγχείρημα του νέου ελληνικού κράτους μέσα σε λίγα χρόνια και σχετικά απροσδόκητα, έλαβε σάρκα και οστά.

Υπήρξε μια ανατρεπτική πορεία για την συγκροτημένη μέχρι τότε σε αυστηρά πλαίσια κανονικότητα και ξάφνιασε όλο τον κόσμο εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που την εμπνεύστηκαν. Είναι ακριβώς αυτή η κληρονομιά που αξίζει να τιμήσουμε αλλά και ταυτόχρονα να την θωρακίσουμε από κάθε είδους προσβολές, ακόμα και από αδικαιολόγητες υπερβολές. Θα στηθεί έτσι μια γέφυρα που θα ενώνει το σήμερα με το τότε, καθώς και εμάς τους ίδιους με όλους αυτούς που έδωσαν την ψυχή τους και το σώμα τους για τα υψηλά ιδανικά της πατρίδας μας.

Η δράση των τοπικών Ηρώων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας , του Θεοδωράκη Γρίβα, του Γεωργίου Βαρνακιώτη, του Κώστα   Καπογιωργάκη, του Γιαννάκη Ράγκου, του Πάνου Μοναστηριώτη, του Γιαννάκη Σουλτάνη, του Γεωργίου Τσόγκα κ.ά., αποτέλεσαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Επαναστάσεως αφού όλοι αυτοί συμμετείχαν σε κομβικές μάχες με απόλυτο σθένος και αυταπάρνηση.

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας διοργανώνει το 1ο  Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας με θέμα: «H συμβολή της απελευθέρωσης της Βόνιτσας στη διαμόρφωση των ορίων του νέου ελληνικού κράτους», που στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή των Τοπικών Αγωνιστών στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, καθώς και την ιστορική σημασία της Βόνιτσας και των ευρύτερων τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου.

Η καταλυτικής σημασίας Επανάσταση του 1821, υπήρξε μια κορυφαία ιστορική καινοτομία, αφού οδήγησε ως ευθύνη επιλογής στην ελευθερία και ως δικαιοπραξία στη βάση της δικαιοταξίας των Εθνών, στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης  για τους  αγώνες  και των μετέπειτα γενεών.

1ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας: Το πρόγραμμα 

21/8/2021- 1η Ημέρα
Συντονιστής της 1ης Ημέρας :
Ο Δημοσιογράφος και μέλος της Οργανωτικής  Επιτροπής του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για το 2021: κος. Αντώνης Αλαφογιώργος. 18:30 –Χαιρετισμοί  30 λεπτών  – Έναρξη Συνεδρίου

Ομιλίες 20 λεπτών:

  • Αθανάσιος  Βερέμης  ,Ομότιμος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Πολιτική ιστορία της Νεότερης Ελλάδας του  EKΠΑ. Θέμα  εισήγησης: «Από την επανάσταση ως το έθνος - κράτος».
  • Δημήτριος Μαλέσης ,Διδάκτωρ Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Θέμα εισήγησης: «Το ζήτημα της χάραξης των συνόρων του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους».
  • Πασχάλης  Κιτρομηλίδης Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ. Θέμα εισήγησης «Στα ακραία όρια του Διαφωτισμού Χριστόδουλος Ευσταθίου Ακαρνάν ή Παμπλέκης».
  • Φώτιος Π. Μάρης Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θέμα εισήγησης:  «Τα αρματολίκια  της  Δυτικής  Ελλάδας  – ανιχνεύσεις  στην Ιστορία και τα Πρόσωπα».
  • Ανδρέας Καστάνης: Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας-Στρατιωτικής Ανάλυσης Μαχών Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Θέμα εισήγησης: «Οι Αρματωλοί και η τακτική του κλεφτοπολέμου»
  • Αθανάσιος  Χρήστου Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θέμα εισήγησης : «Τα “καπάκια’’ των οπλαρχηγών της Ρούμελης με τους Οθωμανούς: Η περίπτωση του Γεωργίου Καραϊσκάκη (1780 – 1827)».
  • Βαρθολομαίος Αντώνιος-Τριανταφυλλίδης: Γραμματεύς της ειδικής συνοδικής επιτροπής Πολιτιστικής ταυτότητας. Θέμα Εισήγησης : «Δια τον ρόλον της Εκκλησίας εις την Επανάστασιν του 1821».

Ομιλίες Απογόνων 5 λεπτών:

  • Aπόγονος - Γεωργίου  Βαρνακιώτη
  • Aπόγονος - Θεοδωράκη Γρίβα (Παπανικολή)
  • Απόγονος - Γιαννάκη Ράγκου 

22/8/2021 -2η Ημέρα
Συντονιστές 2ης Ημέρας:

  • Ο δημοσιογράφος και μέλος της Οργανωτικής  Επιτροπής του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για το 2021 κος. Παναγιώτης Σόμπολος .
  • Η Δημοσιογράφος και μέλος της Οργανωτικής  Επιτροπής του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για το 2021 κα. Κική Παππά. 18:45 – Χαιρετισμοί 15 λεπτών

Ομιλίες 20 λεπτών

  • Νικόλαος  Βερνίκος, Επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας , με διδακτικό τομέα την Ανθρώπινη Οικολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θέμα Εισήγησης: «Η Βόνιτσα η Πόλη των Συνόρων».
  • Ηλίας Σκουλίδας, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θέμα εισήγησης : «Με το βλέμμα στον Αμβρακικό: από τη Βόνιτσα στην Άρτα».
  • Δημήτριος Τσιάμαλος Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου-Φιλόλογος. Θέμα εισήγησης: «Το αρματολίκι των Αγράφων και η διαμάχη Γιαννάκη Ράγκου – Γεωργίου Καραϊσκάκη».
  • Γεώργιος  Δ. Δέλλας, Αρχιμαννδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θέμα εισήγησης: « Συμβολή του Ελληνικού κλήρου της Δυτικής Ελλάδος εν τω αγώνι του 1821».
  • Νικόλαος  Μήτσης, Ιστορικός ,Συγγραφέας-Ερευνητής . Θέμα εισήγησης: «Ξηρομερίτες στο Χάνι της Γραβιάς».
  • Ιωάννης Nεράντζης, Διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα εισήγησης: «Αρχειακή έρευνα – Αρχείο Αλή πασά : Αρματολίκια Βόνιτσας και Ξηρομέρου (1788-1821): κοινωνία και οικονομία».
  • Σταματίνα Κυρίκου Καραούλη ,  Φιλόλογος-Νομικός / Πρόεδρος Εν Αθήναις Βονιτσάνων. Θέμα εισήγησης: «Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα».
  • Ζερβούλη Σπυριδούλα - Εικαστικός/Ζωγράφος. Θέμα εισήγησης: «Η τέχνη του 1821 σημαίες και λάβαρα της Επανάστασης».

Info: 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
21, 22/8