- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ανάπλαση του ΟΑΚΑ αλλάζει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει τις αλλαγές που προωθούνται.
Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του ΟΑΚΑ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021 σε εκδήλωση για τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης».
Στόχος της ανάπλασης είναι μεταξύ άλλων να χρησιμοποιηθούν νέες μορφές ενέργειες στο πλαίσιο των κινήσεων για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του ΟΑΚΑ.
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιόρης είχε μιλήσει στο Matchpoint με τον Νίκο Παπαηλιού σε podcast της Athens Voice, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων και στο πως το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο μετατρέπεται με τον κατάλληλο σχεδιασμό σε κύτταρο αθλητισμού και πολιτισμού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προωθούνται παρεμβάσεις και στη στέγη «Καλατράβα», η οποία δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και -όπως είπε- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει μπει ούτε καρφί τα τελευταία 17 χρόνια.
Το Ολυμπιακό Κέντρο της Αθήνας έχει έκταση 1.000 στρέμματα, φιλοξενεί 14 αθλήματα και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αποτελείται από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το Ολυμπιακό Προπονητήριο και πολλούς ανοικτούς χώρους άθλησης και αναψυχής.
Καθημερινά περίπου 17.000 αθλητές και αθλούμενοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός υπερβαίνει τους 20.000 επισκέπτες. Το Master Plan που παρουσιάστηκε για την αναβάθμιση της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας, στοχεύει στην ανάδειξη του ΟΑΚΑ ως υπερτοπικού πόλου με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43.500.000 ευρώ από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ανάπλαση ΟΑΚΑ - Ποιος είναι ο στόχος
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, ώστε να πάψει να είναι «αχανής» και «ξερός», όπως είπε. Στόχος είναι ένας «χώρος πρωταθλητισμού» να γίνει ένας «χώρος μαζικού αθλητισμού», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι στον σχεδιασμό προβλέπεται η «ενεργειακή αυτονομία από "καθαρές" πηγές ενέργειας».
Το ΟΑΚΑ στοιχίζει 7 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στον φορολογούμενο πολίτη, γνωστοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και να εμφανίσει κέρδη. Αυτό θα επιτευχθεί, ενισχύοντας την «εξωστρέφεια» του ΟΑΚΑ, φέρνοντας τους πολίτες κοντά σε ανοικτές και προσβάσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις και έναν περιβάλλοντα χώρο που θα αποτελεί ένα ολυμπιακό πάρκο άθλησης και ψυχαγωγίας.
Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του ΟΑΚΑ ως τουριστικού προορισμού. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες οι χώρες που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν μετατρέψει το Ολυμπιακό Στάδιο σε βασικό τουριστικό προορισμό.
Το Master Plan για το νέο ΟΑΚΑ: Από τις εικόνες εγκατάλειψης στην αξιοποίηση
«Ο κάθε επισκέπτης αυτού το χώρου έχει τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα που πιστεύω όλοι μας νιώθουμε και τώρα. Από τη μία πλευρά περηφάνια και νοσταλγία με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην εκδήλωση παρουσίασης του Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ),
Και τόνισε πως όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Στάδιο, που μετετράπη σε Ολυμπιακό Στάδιο, ήταν 15 ετών στον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Γιουβέντους και του Αμβούργου.
«Όλοι κρατάμε τις δυνατές στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το τι έγινε στη συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλες και όλους. Απογοήτευση. Πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους. Όπως συνέβη σχεδόν με το σύνολο των ολυμπιακών υποδομών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν μόνο όγκο και έκταση», «πρέπει να διαθέτουν και προνοητικότητα στον σχεδιασμό τους».
Ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις και «σήμερα η εικόνα αυτού του εμβληματικού χώρου είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε».
«Είναι σαφές ότι με τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαμε να δρομολογήσουμε μια παρέμβαση της κλίμακας που το ΟΑΚΑ αξίζει. Γι' αυτό και εντάξαμε το master plan και το σχέδιο συνολικής ανάπλασης στο Ταμείο Ανάκαμψης με 43 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα έργα που πρόκειται να γίνουν.
«Θα ξεκινήσουμε τη συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, την επισκευή του κεντρικού στεγάστρου. Δεν είχε γίνει η παραμικρή παρέμβαση στο στέγαστρο τα τελευταία 17 χρόνια. Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης ώστε να γίνει η πιο σημαντική επένδυση που αφορά την ασφάλεια. Θα ανακαινιστούν και το κλειστό γυμναστήριο, το ποδηλατοδρόμιο, μίλησα για τα γήπεδα τένις αλλά και για την παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο».
Μητσοτάκης για ΟΑΚΑ: Πώς μετατρέπεται σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας
«Το Ολυμπιακό Κέντρο μετατρέπεται πια σε Ολυμπιακό Πάρκο της Αθήνας με χωριστές γειτονιές για την προπόνηση των αθλητών μας αλλά ανοικτό για την ατομική άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Ένας χώρος πρωταθλητισμού γίνεται και χώρος μαζικού αθλητισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, επεσήμανε το τριπλό αποτύπωμα αυτής της παρέμβασης. «Καταρχάς οικολογικό. Είναι ταυτόχρονα σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Είναι και μία παρέμβαση η οποία έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Σκοπός μας ο προϋπολογισμός του στα τρία χρόνια να είναι ισοσκελισμένος και στα πέντε να παράγει κέρδη.
» Πάνω απ' όλα όμως το όφελος θα είναι κοινωνικό. Το ΟΑΚΑ θα αποδοθεί πολύ καλύτερο στους Αθηναίους. Ήδη προσελκύει περίπου 20.000 κάθε Σαββατοκύριακο και λίγο λιγότερους τις καθημερινές. Με την παρέμβαση που θα κάνουμε ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά» εξήγησε.
Τόνισε ακόμη ότι άποψη της κυβέρνησης είναι ότι όλα τα μεγάλα έργα μιας χώρας πρέπει να προσφέρουν πολλά σε όλους. «Σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορούν να συνεργάζονται δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα 10 μεγάλα της δέσμης πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης. Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 μπαίνει σε εφαρμογή και οι πρώτοι πόροι θα εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και κατέληξε: «Ας ευχηθούμε να ξεκινήσουν από εδώ και τα δικά μας ρεκόρ στην προσπάθειά μας για μια νέα εικόνα της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος».
ΟΑΚΑ 2.0 - Ποιες αλλαγές θα γίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις - Τα έργα σε κάθε στάδιο
Βασικοί στόχοι του σχεδίου για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ είναι η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για τους αθλητές και τους αθλούμενους, η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών και η δημιουργία νέων πηγών εσόδων, που θα συμβάλλουν στην αναβίωση της Ολυμπιακής του αίγλης. Πιο συγκεκριμένα:
- Κεντρικό Στάδιο: Προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμισή του και συντήρηση του στεγάστρου, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004). Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.
- Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου: Το Master Plan περιλαμβάνει συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου, δημιουργία κέντρου αποκατάστασης - αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας, αυτόνομη μηχανολογική υποστήριξη, ανεξάρτητη και αυτοτελή Η/Μ διαχείριση και μείωση του κόστους λειτουργίας του κολυμβητικού κέντρου κατά 50%.
- Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο: Προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του, η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού ώστε να αποτελέσει επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών, πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων και η χρήση του ως κέντρου υπερτοπικής αναφοράς για συμπληρωματικές δράσεις του Ολυμπιακού Πόλου.
ΟΑΚΑ 2.0: Οι αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο - Τι προβλέπει το Master Plan
Αναφορικά με τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, έχει σχεδιαστεί η αποκατάστασή του και η αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμησης κλπ). Παράλληλα, σχεδιάζεται:
- Η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση από 20 έως 30% των χώρων πρασίνου) και νέων φυτεύσεων,
- η ανάπλαση των ανοιχτών χώρων,
- η δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για τους περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς,
- η ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος,
- η δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης και
- η δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Master Plan αναμένεται να αυξηθεί η κερδοφορία του ΟΑΚΑ κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως.
Ποιες παρεμβάσεις στο ΟΑΚΑ έχουν ήδη συντελεστεί
Ήδη, στο ΟΑΚΑ έχουν συντελεστεί (έργα συντήρησης, μελέτες, δράσεις εξωστρέφειας με συνεργασίες και συνέργειες) για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος, όπως:
- Η σύμβαση με τη Lamda Development για ανακαίνιση, ανακατασκευές και κατασκευές, που εξελίσσονται, στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου με 11 κολυμβητικές δεξαμενές.
- Η αξιοποίηση των 16 γηπέδων τένις του Κέντρου Αντισφαίρισης, που πλέον αποδίδουν όφελος 200.000 ευρώ έναντι κόστους 100.000 ευρώ, προτού μισθωθούν με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό τη διοργάνωση ATP και λοιπών εμβληματικών διοργανώσεων.
- Η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για σημαντικές εργασίες συντήρησης (αντικατάσταση ταρτάν στίβου, εξωτερικής περίφραξης) και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.
- Η σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ολιστική μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης.
- Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία πάρκου νερού και πολιτισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου με την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Ολυμπιονίκης στο άθλημα των κρίκων Δημοσθένης Ταμπάκος και ο παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις