Ελλαδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Έντονη ανησυχία για την εξάπλωση στην Ελλάδα

«Καμπανάκια» κινδύνου από τους ειδικούς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού επικρατεί και οι ανησυχίες των ειδικών αυξάνονται σχετικά με την προφύλαξη του πληθυσμού της χώρας.

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Συγκεκριμένα, όπως έχει τονιστεί από την πλειονότητα των ειδικών, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό και υποστήριξε ότι η μετάλλαξη Δέλτα «έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες», λέγοντας ότι «η διασπορά της εν λόγω μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός».

«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κ.λπ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή. Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί», εξηγεί.

«Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», συμπλήρωσε.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δεν θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι».

Αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Η εξάπλωση της μετάλλαξης στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στους αριθμούς των κρουσμάτων. Αναλυτικά, ε έλεγχο 856 δειγμάτων, που αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021, εντοπίστηκαν 466 κρούσματα της Δέλτα. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί στην Κρήτη, καθώς το ποσοστό αγγίζει το 80%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις