Ελλαδα

Πανελλήνιες 2021: Το μηχανογραφικό και η αγωνία για τις βάσεις

Πότε θα υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν - Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις Πανελλήνιες 2021, μετά τις βαθμολογίες, η προσοχή στρέφεται στις βάσεις, με τις εκτιμήσεις για τη μέση επίδοση να επηρεάζουν επιλογές στο μηχανογραφικό.

Στις βάσεις και το πού θα φθάσουν στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στις Πανελλήνιες 2021, με τους υποψηφίους να καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Οι βαθμοί βγήκαν στις Πανελλήνιες 2021 την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 και μετά τα αποτελέσματα που οι περισσότεροι υποψήφιοι έμαθαν με SMS στο κινητό, ξεκίνησε ο υπολογισμός των μορίων.

Η αγωνία, όμως, παραμένει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα βαθμολογικά στοιχεία για να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθούν εφέτος οι βάσεις στις σχολές.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε τμήμα AEI και στη συνέχεια να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο (για τα ΑΕΙ) ή το δεύτερο (για τα ΙΕΚ) ή και τα δυο, όπως θα ισχύει από φέτος, στις ημερομηνίες, που θα ορισθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Πανελλήνιες 2021 - Πού θα φθάσουν οι φετινές βάσεις

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, οι βαθμολογικές επιδόσεις ανακοινώθηκαν χωρίς τα στατιστικά στοιχεία, γι' αυτό δε μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πώς θα κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δεν έχει δημοσιοποιηθεί η μέση επίδοση των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο, από την οποία στη συνέχεια για κάθε τμήμα της Τριτοβάθμιας θα προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ανάλογα με τον συντελεστή που έχει επιλέξει η κάθε σχολή» εξηγεί.

Με βάση τον αριθμό των διαγωνισθέντων, παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας, φαίνεται ότι σε δυο επιστημονικά πεδία, το 1ο και το 2ο, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν είναι λιγότεροι από πέρυσι. «Πιθανόν αυτό θα εξισορροπήσει όποιες τάσεις ανόδου εκδηλωθούν στο 1ο και 2ο επιστημονικό πεδίο» εκτιμά.

Σχετικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των φροντιστηρίων, σημειώνει ο κ. Χατζητέγας, διαφαίνεται, ότι οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρυσι και πως θα σημειωθούν τάσεις ανόδου στις περιζήτητες ιατρικές σχολές.

Παρόμοια, και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βαθμοί των υποψηφίων φαίνεται να είναι καλύτεροι από πέρυσι.

Πανελλήνιες 2021: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και πώς επηρεάζει το μηχανογραφικό

Το μεγάλο ερωτηματικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, είναι το βαθμολογικό όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς «όσοι βρεθούν κάτω από αυτό, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό, που αναφέρεται στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των ΙΕΚ».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού «θα είναι δυσκολότερη από κάθε άλλη χρονιά και οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο μηχανογραφικό, είτε και στα δυο».

Τέλος, η αγωνία είναι μεγάλη, περιγράφει ο κ. Χατζητέγας, για όλους όσοι έχουν συγκεντρώσει από 9.000 έως 11.000 μόρια, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το 1ο μηχανογραφικό ή να έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές σε αυτό.

Πόσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές - Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Twitter για τις Πανελλήνιες 2021

Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά 92.090 υποψήφιοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) για τις συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων. 

«Φέτος για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων είχαν την επιλογή να λάβουν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Σημειώνεται ότι 8 στους 10 υποψηφίους των Πανελληνίων έλαβαν τη βαθμολογία με sms.

Και πρόσθεσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης στη χώρα μας συνεχίζεται με το κράτος να βρίσκεται δίπλα στους μαθητές και τις οικογένειές τους παρέχοντας άμεση πληροφόρηση σε μια σημαντική στιγμή της ζωής τους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις