Ελλαδα

67 νέα κρούσματα του στελέχους Δέλτα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον εντοπισμό άλλων 67 περιπτώσεων της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Μετά την ανακοίνωση της γονιδιωματικής ανάλυσης σε 1.372 δείγματα από τον ΕΟΔΥ, αναδείχθηκαν συνολικά 904 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, 390 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση και ένα δείγμα με στέλεχος ενδιαφέροντος.

Ο ανάλυση αφορά την περίοδο από 1η Μαΐου έως 2 Ιουλίου και, μεταξύ των 904 δειγματων  με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, εντοπίστηκαν: 

  • 821 που αφορούν το στέλεχος Άλφα (η μετάλλαξη που είχε εντοπιστεί αρχικά στη Βρετανία)
  • 14 αφορούν το Βήτα (που είχε εντοπιστεί αρχικά στη Ν. Αφρική)
  • 67 αφορούν στο Δέλτα (τη μετάλλαξη που ήταν έως πρότινος γνωστή ως ινδική) 
  • 2 αφορούν στο Γάμμα (στέλεχος που είχε καταγραφεί αρχικά στη Βραζιλία)

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 133 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Άλφα, 4 στο Βήτα, ένα στο B.1.525, ένα στο B.1.617.1, 12 στο Δέλτα, 4 στο Β.1.1.318 και 2 στο B.1.621.

Τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα

«Αν αφεθούν τα πράγματα έτσι όπως είναι, τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα μια - δυο μέρες πριν, μια – δυο μέρες μετά», προειδοποίησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ. 

Το στέλεχος Δέλτα, εξήγησε ο γιατρός, μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος υπήρχε μέχρι τώρα, κι αυτό το κάνει σχεδόν ανίκητο. Δεν μπορεί να σταματήσει. 

Το τρίτο κύμα ήταν επιπεδομένο επειδή υπήρχε η πλειοψηφία των ανθρώπων που άντεξαν. Το τέταρτο θα είναι χειρότερο, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε σε αεροπλάνο με έναν υπερμεταδότη και να μην την πάθετε. Όταν όλοι βγάζουν τις μάσκες σε ένα εστιατόριο για δέκα λεπτά και υπάρχει ένας υπερμεταδότης «θα την πάθουν». Αυτό που έγινε με τα κρούσματα σε ένα πάρτι θα γίνει ο κανόνας, σχολίασε. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ