- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κατά 96% μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο δωδεκάμηνο στη χώρα μας όπως διεμήνυσε ο Νότης Μηταράκης.
«Η κυβέρνηση πλέον έχει καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης. Βάλαμε δύο στόχους, τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, σχετικά τη νέα δομή που σχεδιάζεται στη Χίο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μηταράκης, «οι ροές στα νησιά το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 96%. Από 121 δομές που είχαμε, σήμερα λειτουργούν 36. Έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά μας, χωρίς να πιεστεί η ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να αυξηθεί η παρουσία προσφύγων και μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στόχος μας στα νησιά είναι να διατηρήσουμε τις χαμηλές ροές, να κλείσουμε τις παλιές δομές και να δημιουργήσουμε μία δομή σε κάθε σημείο εισόδου, που θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αίσθημα ασφάλειας που ζητούν και οι ωφελούμενοι και το προσωπικό μας και οι τοπικές κοινωνίες».
Το Κέντρ Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο
Σχετικά με τη Χίο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως ο στόχος είναι να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ και να αποδοθεί στον δήμο, μόλις ανοίξει η κλειστή ελεγχόμενη δομή υποδοχής στο σημείο εισόδου. Σε λίγες εβδομάδες κλείνουμε και τα διαμερίσματα που έχουν 282 άτομα σήμερα. Παράλληλα υπογράμμισε πως «έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις. Μας ζήτησαν να αστυνομεύσουμε τα σύνορα. Μας ζήτησαν να μειώσουμε τις ροές. Και έγιναν. Μας ζήτησαν αποσυμφόρηση. Την ημέρα των εκλογών του 2019 στη Χίο υπήρχαν στη ΒΙΑΛ 1.978 άτομα. Σήμερα είναι 378». Πρόσθεσε πως «η ΒΙΑΛ, σήμερα είναι σχεδόν άδεια […] Προσλάβαμε 160 συνοριοφύλακες. Μας ζήτησαν ενίσχυση του νοσοκομείου. Δημιουργήσαμε 25 κρεβάτια. Από εκεί και πέρα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάει από την Κυβέρνηση να χωροθετήσει τον τόπο. Ο «Θόλος» καταρχήν είναι δημόσια περιουσία. Είναι στα βιβλία της κτηματικής υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες [...] Έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η παρέμβαση, έχει πάρει άδεια από το Δασαρχείο, άρα υπάρχει όλη η αδειοδότηση». Και διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης: «η αντιπολίτευση αλήθεια, που προτείνει ότι θα πρέπει να γίνει η νέα δομή;»
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, επέκρινε την κυβερνητική επιλογή «για υπερδομές στα νησιά, οι οποίες θα λειτουργούν ως ακορντεόν» και ειδικά για τη νέα δομή της Χίου ανέφερε πως «το νησί μετατρέπεται σε φυλακή για όλη την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο, ο βουλευτής απέδωσε στην κυβέρνηση «ανεκτική στάση», καθώς -όπως είπε- «όσο εξακολουθούν να ισχύουν τα Δουβλίνα, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα δεύτερης ταχύτητας στην Ευρώπη και οι νησιώτες θα είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας».
«Ένας υποχρεωτικός, μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης»
Απαντώντας ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι «ακόμα έχουμε πολύ δρόμο για το νέο Σύμφωνο» και αυτό «που επιδιώκει η Ελλάδα είναι ένας υποχρεωτικός, μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης, ώστε ποτέ ξανά τα νησιά μας, αλλά ούτε και η Ελλάδα συνολικά και οι χώρες της Μεσογείου, να αποτελέσουμε αποθήκες ψυχών, όπως έγινε με τη στρατηγική που κάποιοι στη Χίο, κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς, επαναλαμβάνουν για να ξαναβιώσουμε το χάος του 2015 αντί της τάξης που σήμερα επικρατεί σήμερα στη Χίο».
Σχετικά με τη νέα δομή στο νησί, αντέτεινε πως «αυτή θα είναι 140 στρέμματα, όχι 200 τόσα, που λέτε. Ο γενικός πληθυσμός που σχεδιάζεται είναι για 580 άτομα. Το ΠΡΟΚΕΚΑ είναι για 570 και θα κλείσουμε και τα διαμερίσματα, γιατί μας ζητάνε από την ίδια την κοινωνία της Χίου να μην έχουμε σε πολλαπλά σημεία αιτούντες άσυλο και δημιουργείται ένας χώρος ειδικών ομάδων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ