Ελλαδα

Βιασμοί στην Ελλάδα: Τα πρόσφατα περιστατικά και οι καταγγελίες

Γιατί τα θύματα δεν πηγαίνουν κατευθείαν στο Αστυνομικό Τμήμα

Τόνια Ζαραβέλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα τελευταία περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα και ο χρόνος στον οποίο το θύμα προχωρά στην καταγγελία του περιστατικού.

Άγιος Παντελεήμονας, Πατήσια, Πετράλωνα, Κολωνάκι, Κέρκυρα, Αγρίνιο… Αυτές είναι μερικές από τις περιοχές στις οποίες καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες βιασμοί γυναικών. Τα θύματα βρήκαν τη δύναμη και κατήγγειλαν τους δράστες. Κάποιοι έχουν ήδη προφυλακιστεί, ενώ οι υποθέσεις έχουν πάρει πια το δρόμο της Δικαιοσύνης. Γιατί ακούμε, όμως, όλο και πιο συχνά για βιασμούς ενήλικων και ανήλικων γυναικών;

Η απάντηση που δίνει στην ATHENS VOICE η ψυχαναλύτρια, Αριέλλα Ασέρ, είναι ενδεικτική. «Βιασμοί γίνονταν πάντα, απλά αυτοί έχουν βρει το φως της δημοσιότητας». Μία εξήγηση για την κ. Ασέρ είναι ότι μετά τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά άρχισαν να δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ περισσότερα περιστατικά βιασμών. Άλλωστε, έχει προηγηθεί το ξέσπασμα του ελληνικού Metoo, και διάφορα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης άρχισαν να συζητιούνται περισσότερο στην ελληνική κοινωνία. «Είναι λιγότερο ταμπού…»

Μπορεί στις περισσότερες από τις τελευταίες γνωστές περιπτώσεις βιασμών τα θύματα να αντέδρασαν αμέσως, προχωρώντας σε καταγγελία στην Αστυνομία, όμως, δεν συνέβη το ίδιο και στο Αγρίνιο, όπου μία ενήλικη γυναίκα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον προφυλακισμένο –πλέον- 49χρονο ιερέα όταν ακόμη ήταν ανήλικη, μερικά χρόνια πριν. «Η στιγμή που το θύμα θα καταγγείλει ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, επίθεσης ή παρενόχλησης, δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να είναι η στιγμή που το θύμα θα μπορεί, θα θέλει, θα νιώθει άνετα να μιλήσει. Γι’ αυτό βλέπουμε πολλές φορές μεγάλη χρονική καθυστέρηση στις καταγγελίες, εξηγεί στην ATHENS VOICE η Αριέλλα Ασέρ και προσθέτει:

«Τη στιγμή που συμβαίνει ένας βιασμός, αυτός που τον υφίσταται συνήθως αποσυνδέεται από το περιστατικό για να μπορέσει να το αντέξει. Θα επανασυνδεθεί κατά κάποιο τρόπο, ίσως μέσα από μία άλλη, άσχετη εμπειρία που θα τον αναστατώσει με ανάλογο τρόπο, ή ακόμα όταν νιώσει αρκετά  δυνατός ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει μια εμπειρία “αδυναμίαςˮ. Επίσης όταν επανέλθει αυτό που έχει διχοτομηθεί για το θύμα, το αν θα μιλήσει δημόσια ή όχι έχει να κάνει  και με το περιβάλλον στο οποίο ζει, πόσο δεκτικό είναι ακούσει, αλλά και με άλλους παράγοντες. Δεν υπάρχει πρέπει στις καταγγελίες. Αν για παράδειγμα το θύμα καταγγείλει κάτι, παρότι δεν το θέλει εκείνη τη στιγμή, ενδέχεται να μην μπορεί να το αντέξει, και βέβαια θα σταθεί εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η επεξεργασία αυτής της εμπειρίας». 

Μπορούμε, όμως, να μιλάμε για την ύπαρξη του προφίλ ενός βιαστή; «Δεν ξέρω… Υπάρχουν σίγουρα ψυχισμοί που δεν αντέχουν την άρνηση, που αν αντιδράσεις ή αρνηθείς να δώσεις αυτό που θέλουν, τότε νιώθουν ότι τους αμφισβητείς συνολικά. Άνθρωποι με πολύ εύθραυστες ταυτότητες. Δεν θα μπορούσε ο καθένας να είναι βιαστής, αλλά δεν μπορείς και να προβλέψεις ποιος θα προβεί συστηματικά ή μια φορά σε μια τέτοια κίνηση».

Βιασμοί στην Ελλάδα: Τα στατιστικά της τελευταίας δεκαετίας

Από το 2010 έως το 2020 έχουν καταγραφεί 1.781 περιπτώσεις βιασμών, 792 απόπειρες, με 2.377 θύματα γυναίκες και 298 άνδρες, ενώ έχουν εξιχνιαστεί 1.618 από αυτούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα δε, με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», από το σύνολο των βιασμών που διαπράττονται, το ποσοστό που καταγγέλλεται κυμαίνεται μεταξύ 7%-10%.

Το 2010 φέρεται να είναι η χρονιά που καταγράφηκαν οι περισσότεροι βιασμοί στην Ελλάδα. Είχαν καταγραφεί 215 βιασμοί, 77 απόπειρες, 214 είχαν εξιχνιαστεί, ενώ τα θύματα ήταν 263 γυναίκες και 32 άνδρες. Μάλιστα, τα τελευταία 4 χρόνια, στην Αττική καταγράφηκαν συνολικά 262 βιασμοί, 125 απόπειρες, είχαν εξιχνιαστεί 208 υποθέσεις και συνελήφθησαν 274 δράστες. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη δηλώθηκαν 59 βιασμοί, 22 απόπειρες, εξιχνιάστηκαν 67 υποθέσεις και συνελήφθησαν 78 δράστες (30 ημεδαποί, 48 αλλοδαποί).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2020 στην Αττική καταγράφηκαν 74 βιασμοί, 32 απόπειρες, 59 υποθέσεις εξιχνιάστηκαν και συνελήφθησαν 76 δράστες.  Στη Θεσσαλονίκη δηλώθηκαν 11 βιασμοί, 5 απόπειρες, εξιχνιάστηκαν 14 υποθέσεις και συνελήφθησαν 19 δράστες βιασμών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ