- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πανελλήνιες 2021: Δίνοντας εξετάσεις στις φυλακές νέων Αυλώνα
Ο διευθυντής του σχολείου του Καταστήματος Κράτησης μιλά στην ATHENS VOICE
Πανελλήνιες 2021: Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μαθητές στο σχολείο του Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα - Δύο οι φετινοί υποψήφιοι.
Περισσότεροι από 100.000 μαθητές και απόφοιτοι των ΓΕΛ έδωσαν σήμερα (14/6) το πρώτο τους μάθημα στις Πανελλήνιες 2021. Το άγχος στα ύψη και οι συνθήκες της προετοιμασίας τους πρωτόγνωρες. Μπορεί κάποιοι να βρέθηκαν στα θρανία των εξεταστικών κέντρων, προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα τους εξασφαλίσει την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όμως, δεν είναι λίγοι και οι νέοι οι οποίοι έκαναν τη δική τους προσπάθεια από τα σχολεία των φυλακών της χώρας.
Είναι Κυριακή απόγευμα, παραμονή της πρεμιέρας των Πανελληνίων, και ο διευθυντής του σχολείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, μάς μιλά για τη δύσκολη χρονιά που έζησαν οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης των φυλακών. Δεν είναι απλά ότι μαθητές και καθηγητές δεν είχαν επαφή για αρκετούς μήνες, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόνοια, ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, μιας και τα λάπτοπ ή τα τάμπλετ απαγορεύονται στις φυλακές βάσει των κανονισμών λειτουργίας των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Στον Αυλώνα οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσα από τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού τηλεοπτικού δικτύου, ωστόσο, όπως λέει στην ATHENS VOΙCE ο κ. Δαμιανός, η συμμετοχή ήταν μικρή.
Πέντε από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ξεκίνησαν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες 2021, ωστόσο, μόνο δύο βρέθηκαν σήμερα στα θρανία, αφού οι άλλοι τρεις αποφυλακίστηκαν. Πρόκειται για νέους ηλικίας 18-21 ετών, οι οποίοι στοχεύουν στις τεχνολογικές επιστήμες. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει γι’ αυτά τα παιδιά να δώσουν εξετάσεις, να προσπαθήσουν και να τα καταφέρουν. Τονώνει την αυτοπεποίθησή τους και την πορεία τους. Οι μαθητές των μικρότερων τάξεων βλέπουν την προσπάθειά τους και θέλουν να τα καταφέρουν κι εκείνοι. Πέρυσι δύο από τους τρεις μαθητές που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις τα κατάφεραν, πέρασαν. Φέτος, έχουμε μεγάλη αγωνία, γιατί έχει αλλάξει και το σύστημα με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Θα υπάρξουν προβλήματα και νομίζω πως γι’ αυτά τα παιδιά θα είναι μία μεγαλύτερη αδικία».
Φυλακές Νέων Αυλώνα: Το ρεκόρ εγγραφών στο σχολείο «γκρεμίστηκε» από τον κορωνοϊό
Ο δρόμος προς τις Πανελλήνιες 2021 δεν ήταν εύκολος. Όπως δεν ήταν εύκολη υπόθεση η εκπαιδευτική διαδικασία μιας χρονιάς που ξεκίνησε για το Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα με ρεκόρ εγγραφών στο σχολείο. Ρεκόρ το οποίο «γκρέμισαν» ο κορωνοϊός και η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών.
«Ξεκινήσαμε με ρεκόρ εγγραφών στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΙΕΚ που λειτουργούν στο Κατάστημα Κράτησης. Είχαμε 250 εγγραφές σε όλες τις βαθμίδες. Πρόκειται για ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 95-96% των κρατουμένων, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό των φυλακών ολόκληρης της χώρας κυμαίνεται στο 10-11%», δηλώνει στην ATHENS VOICE o κ. Πέτρος Δαμιανός και προσθέτει: «Φέτος έγιναν άμεσα οι προσλήψεις εκπαιδευτικών. Εκτός από τους τέσσερις μόνιμους είχαμε από την αρχή της χρονιάς και αναπληρωτές. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ξεκινήσαμε φουλ, μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, οπότε και έκλεισαν τα σχολεία. Προσπαθήσαμε να ισοφαρίσουμε με το εκπαιδευτικό κανάλι. Με την ανοχή της διοίκησης κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για τους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, που παίρνουν απολυτήριο. Μόλις άνοιξαν και πάλι τα σχολεία κάναμε όλο το διάστημα μαθήματα για να αναπληρώσουμε τα κενά. Ούτε γιορτές, ούτε εκδηλώσεις, ούτε άλλες δράσεις. Σίγουρα του χρόνου θα κάνουμε διορθώσεις».
Ο Πέτρος Δαμιανός περιγράφει την επαφή που είχε με τους μαθητές την περίοδο που οι τάξεις ήταν κλειστές. «Η μόνη επαφή που είχαμε ήταν να λαμβάνουμε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους τα σημειώματα με τις ανάγκες τους. Τους πηγαίναμε ρούχα και πράγματα που χρειάζονταν από αυτά που φέρνουν στις φυλακές αλληλέγγυοι, οι οποίοι βοηθούν τους κρατούμενους. Λαμβάναμε σημειώματα με απορίες για τα μαθήματα, αλλά αυτά ήταν λιγοστά».
Η σκέψη του διευθυντή βρίσκεται στους δύο μαθητές που κάνουν αυτές τις ημέρες την προσπάθειά τους στις Πανελλήνιες 2021. «Έχω αγωνία. Είναι πολύ σημαντικό ειδικά γι’ αυτά τα παιδιά -που έζησαν παραβατικά- να τα καταφέρουν, να δουν ότι μπορούν να φτάσουν το στόχο τους. Αλλά ακόμη κι αν δεν περάσουν, αν του χρόνου βρίσκονται εδώ, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να ξαναδώσουν».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ