Ελλαδα

«Επιθυμία Ελευθερίας»: Εντυπωσιακές εικόνες στο Σύνταγμα

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 «ζωντάνεψε» με προβολές σε 18 κτίρια σε όλη την Ελλάδα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Επιθυμία Ελευθερίας», το εντυπωσιακό project από την επιτροπή «Ελλάδα 2021», που «ζωντάνεψε» την Ελληνική Επανάσταση με προβολές σε 18 εμβληματικά κτίρια.

Το Σάββατο και την Κυριακή, 12 και 13 Ιουνίου, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 «ζωντάνεψε» σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο κεντρική δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σε χαρακτηριστικά κτίρια 18 πόλεων προβλήθηκε με την τεχνική του projection mapping η «Επιθυμία Ελευθερίας».

Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν. Η προβολή έγινε ταυτόχρονα στις όψεις και των 18 επιλεγμένων κτιρίων, με προεξάρχον το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων στο Σύνταγμα. Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης.

​Το υλικό που συνθέτει το εικαστικό αφήγημα προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου δημιουργήθηκαν μέσα από μια ιδιαίτερη μεθοδολογική προσέγγιση του TUC TIE Lab με την ονομασία visual layering, η οποία «δίνει ζωή» στα έργα τέχνης, προσθέτοντας βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation.

«Επιθυμία Ελευθερίας» στο Σύνταγμα - Εντυπωσιακή προβολή για την Επανάσταση του 1821 στο κτίριο της Βουλής © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Επιθυμία Ελευθερίας» στο Σύνταγμα - Σημαντικά γεγονότα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 «ζωντάνεψαν» στη Βουλή των Ελλήνων © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Επιθυμία Ελευθερίας» - Σε ποιες πόλεις έγιναν οι εντυπωσιακές προβολές σε κτίρια

Οι πόλεις στις οποίες πραγματοποιήθηκε η δράση ήταν:

  • Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων),
  • Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία),
  • Ηράκλειο (κτίριο Περιφέρειας Κρήτης),
  • Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο),
  • Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο),
  • Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι - Κέντρο Τέχνης),
  • Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο),
  • Λαμία (Δημοτικό Θέατρο),
  • Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς),
  • Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη),
  • Νάουσα (Δημαρχείο),
  • Ναύπλιο (Δημαρχείο),
  • Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά),
  • Ρόδος (Δημαρχείο),
  • Σύρος (Θέατρο Απόλλων),
  • Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο),
  • Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και
  • Χίος (Τείχος του Κάστρου - Porta Maggiore).

Η επιλογή των κτιρίων έγινε από τους ίδιους τους Δήμους, ενώ για την προετοιμασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι προβολές είχαν διάρκεια 18 λεπτά και επαναλαμβάνονταν ανά μισή ώρα από τις 21.30 μέχρι τις 23.30. Σημειώνεται ότι το εικαστικό περιεχόμενο επενδύθηκε από πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ οι προβολές ενισχύθηκαν από μια εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.

«Επιθυμία Ελευθερίας»: Ποια ιστορικά γεγονότα προβλήθηκαν στις προσόψεις των κτιρίων

Κατά τη διάρκεια της προβολής, ο θεατής είχε την ευκαιρία να δει απεικονίσεις από τη ζωή στην Ελλάδα πριν από την Επανάσταση του 1821 και να ακολουθήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Αγώνα, όπως η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας ή η εξέγερση στη Μολδοβλαχία.

Παράλληλα, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δραματοποιημένες καθοριστικές στιγμές του Αγώνα, όπως τη Μάχη στα Δερβενάκια ή την Έξοδο του Μεσολογγίου, να μάθει για τις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, τον Φιλελληνισμό και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας.

«Επιθυμία Ελευθερίας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Το εντυπωσιακό project για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που εμπνεύστηκε η επιτροπή «Ελλάδα 2021» © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η προβολή του καλλιτεχνικού αφηγήματος προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες διαστάσεις του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από το μήκος και το πλάτος του, και πολλές άλλες πτυχές, όπως τα παράθυρα, την υλικότητα, τις συνθήκες φωτισμού κ.α.

Όπως ήταν φυσικό, η «Επιθυμία Ελευθερίας» μαγνήτισε τα βλέμματα των περαστικών, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν το γεγονός με το κινητό τους τηλέφωνο και να ανεβάσουν εικόνες και βίντεο στa social media.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις