Ελλαδα

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης

Από το γραφείο του Δημήτρη Βικέλλα μέχρι τα παπούτσια του Πύρρου Δήμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Η ιστορική φωτογραφία από το Καλλιμάρμαρο
Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Η ιστορική φωτογραφία από το Καλλιμάρμαρο © Math Studio

Στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, που βρίσκεται στον α' όροφο του Golden Hall, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για το κοινό που πηγαίνει στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων γίνεται εμπειρία. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στις 14 Μαΐου 2021 και βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Golden Hall, στο Μαρούσι και σε άμεση σύνδεση με το ΟΑΚΑ.

Η μόνιμη έκθεσή του αναδεικνύει μέσα από μία χρονολογική αφήγηση, τους τρεις μεγάλους σταθμούς του Ολυμπιακού Ιδεώδους και τον ρόλο της Ελλάδας στην διαμόρφωσή του: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).

Σημαντική παρακαταθήκη στις μόνιμες συλλογές του, αποτελεί η συνεισφορά των δωρητών, Ελλήνων ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών, ιδιωτών συλλεκτών και μελών της ολυμπιακής οικογένειας, οι οποίοι παραχώρησαν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό. Η έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας, αρθρώνεται μέσα από ενδιαφέρουσες στάσεις, διαδραστικά εκθέματα, animation, γραφιστικές απεικονίσεις, συνεντεύξεις, αντίγραφα από διεθνείς εκθέσεις και πρωτότυπο υλικό.

Διαγράφεται έτσι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, όπως εξηγούσε στην ξενάγηση η διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, Μαρία Παπαϊωάννου, με σημείο εκκίνησης την εποχή του μύθου και τους άθλους του Ηρακλή, τα ταυροκαθάψια της προϊστορικής Κρήτης και τους μικρούς πυγμάχους της Σαντορίνης, στη Γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία.

Η συναρπαστική εικονική περιήγηση και αναπαραστάσεις των αγώνων των κριτών, των αθλητών και των νικητών, ως την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων σε παγκόσμιο γεγονός της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή.

Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, το ταξίδι συνεχίζεται με το όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν για την Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την κρίσιμη πρωτοβουλία του Δημήτρη Βικέλλα, που οδήγησε στην πραγματοποίησή τους στην Αθήνα, το 1896.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας στο Golden Hall: Η φωτογραφία του Καλλιμάρμαρου και το γραφείο του Δημήτρη Βικέλλα

Η φωτογραφία του Καλλιμάρμαρου κυριαρχεί σε μια από τις αίθουσες του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας, σε εξαιρετικό τύπωμα. Όπως και το γραφείο του Δημήτρη Βικέλλα, από την οικία του στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Κριεζώτου, όπου εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Χορηγοί, δωρεές από τις μεγάλες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, η καθοριστική βοήθεια του Γεωργίου Αβέρωφ, πλαισιώνουν την αίθουσα της Αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η περιδιάβαση στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας συνεχίζεται με πολλές ενδιάμεσες στάσεις πριν από την ενότητα για την Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα το 2004. Προηγείται η Μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906 -η αποτυχημένη απόπειρα της Ελλάδας να καθιερωθεί ως μόνιμος τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Εντυπωσιάζει η αίθουσα με το χρονολόγιο των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη διαφόρων αθλημάτων σε αυτούς.

Η αίθουσα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τα παπούτσια του Πύρρου Δήμα στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η αίθουσα αφιερωμένη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με στολές και εξαρτήματα αθλητών, όπως οι μπάλες προπόνησης και η αγωνιστική ράμπα μπότσια του Γρηγόρη Πολυχρονίδη, από τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, τα οποία δώρισε στο μουσείο ο πατέρας του αθλητή.

Η μεγάλη αίθουσα με τα αυθεντικά κοστούμια των Ολυμπιακών της Αθήνας του 2004, το μαγιό, η ζώνη και τα παπούτσια άρσης βαρών του Πύρρου Δήμα από το 1992 στη Βαρκελώνη, τα μετάλλια αλλά και οι άδειες προθήκες που περιμένουν να υποδεχτούν τα επόμενα, μας μεταφέρουν με αμεσότητα στο σήμερα. 

Ολυμπιακό Μουσείο στην Αθήνα - Πώς ξεκίνησε η ιδέα - Η συμβολή της Lamda Development

Τo όραμα για τη δημιουργία ενός Ολυμπιακού Μουσείου στην Αθήνα είχε ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development SA για να στεγάσει το σύνολο της ολυμπιακής κληρονομιάς της Ελλάδας αλλά και για να αναδείξει την Αθήνα ως ολυμπιακή πρωτεύουσα.

Η έναρξη λειτουργίας του μουσείου στις 14 Μαϊου 2021 σηματοδότησε την επέτειο των 125 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 1896 και την αναβίωση των Αγώνων στη σύγχρονη εποχή. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.