Ελλαδα

Τζανάκης: Υπάρχει πισωγύρισμα στους εμβολιασμούς του πληθυσμού

«Θα έρθει η σειρά αυτών που το ξανασκέφτονται»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το εμβόλιο της AstaZeneca και τις παρενέργειές του, μίλησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος μίλησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Αναλυτικά, ερωτηθείς για την πιθανότητα να προκληθεί κάποιο αυτοάνοσο νόσημα μετά τον εμβολιασμό δήλωσε πως «για κάθε ίωση και λοίμωξη υπάρχουν θεωρίες για αυτοάνοσους μηχανισμούς στον άνθρωπο που κάποια στιγμή ίσως συνδέονται με νόσηση».

Ως προς την πιθανότητα τρίτης δόσης είπε πως «γίνονται μελέτες στους ανθρώπους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές και γίνεται συζήτηση να συγκεντρωθούν όλοι και να παρατηρηθεί τι κάνουν από πλευράς ανοσίας αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε:

«Φέτος δεν εμφανίστηκε το στέλεχος της γρίπης λόγω των μέτρων. Δεν είναι καθόλου κακό, αν τυχόν ο κορωνοϊός καταστεί ενδημικός, κάποιες ομάδες να εμβολιάζονται, όπως και με τη γρίπη. Αυτό είναι ένα σενάριο πολύ πιθανό».

Μιλώντας για την ίδια την ασθένεια ανέφερε πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νοσήσε εύκολα και εμφανίζουν παθολογία στον πνεύμονα.

Ο κ. Τζανάκης μίλησε και για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος σημειώνοντας ότι «έχοντας φτάσει κοντά στο 50% του πληθυσμού αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερος προβληματισμός».

«Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια. Μετά το 50% θέλω να δω την προθυμία να εμβολιαστούμε και άρχισε να πέφτει το ποσοστό. Έχουν εμβολιαστεί οι πρόθυμοι, κι έρχεται η σειρά αυτών που το σκέφτονται. Σε λίγο θα πιάσουμε αυτούς που δεν θέλουν» τόνισε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ