Ελλαδα

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον εμβολιασμό

Ποιο εμβόλιο θα προτιμούσαν να κάνουν και πώς κρίνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα διαΝΕΟσις: Οι θέσεις των Ελλήνων για την πανδημία του κορωνοϊού και την πορεία των εμβολιασμών - Τα ευρήματα και αναλυτικές πίνακες.

Τα ευρήματα της έκτης έρευνας για τις στάσεις, τις απόψεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων για τη νέα φάση της πανδημίας, που βιώνουμε σήμερα, σχεδόν 15 μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα, δημοσίευσε η διαΝΕΟσις

Στη νέα αυτή φάση της πανδημίας, έχουμε άρση του πολύμηνου lockdown στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, αλλά και αύξηση των ημερήσιων εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Πώς οι εξελίξεις αυτές διαμόρφωσαν τις απόψεις και προσδοκίες των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, που πραγματοποίησε η Metron Analysis, σε πανελλαδικό δείγμα 1.101 ατόμων ηλικίας 17 και άνω στο διάστημα 7-15 Μαΐου του 2021;

Έρευνα διαΝΕΟσις: Η επιστροφή στην εργασία και οι αλλαγές στη ψυχολογία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, πλέον σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες εργάζονται κανονικά με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους (63,8%, από 53,9% τον περασμένο Μάρτιο και μόλις 25,4% τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω εκείνου του πρώτου, αξέχαστου lockdown), ενώ 1 στους 5 εργάζονται ακόμη με τηλεργασία. Την ίδια ώρα, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής.

Σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα κινείται αυτήν την περίοδο προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, το 70,7% των ηλικίας άνω των 65 θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μόνο το 43,8% των ηλικίας 17-24 συμφωνούν. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μεγάλη διαφορά παρατηρείται ανάμεσα στις ηλικίες και στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας: 69,1% των ηλικίας 65+ θεωρούν ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν «σωστή», αλλά 73,9% των ηλικίας 17-24 θεωρούν ότι ήταν «λάθος». Χάσμα γενών, δε, υπάρχει και στην ερώτηση για το πότε θα έπρεπε να γίνει η άρση του lockdown. To 28,5% των ηλικίας 65+ θεωρούν ότι «έπρεπε να είχε γίνει» νωρίτερα από ό,τι έγινε, την ώρα που στις ηλικίες 17-24 την ίδια άποψη έχει το 59,7%.

Όπως θα δείτε στους παρακάτω πίνακες, η «αβεβαιότητα» και η «ανασφάλεια» εξακολουθούν να είναι τα πιο έντονα συναισθήματα που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δηλώνουν ότι τους διακατέχουν. Οι πολίτες εξακολουθούν να φοβούνται τον κορωνοϊό. Μάλιστα, τo 80,4% συμφωνούν ότι «αποτελεί μια σοβαρή απειλή». Οι μισοί θεωρούν «αρκετά» ή «πολύ» πιθανό να προσβληθούν από κορωνοϊό (από 32% τον Σεπτέμβριο του 2020) και 2 στους 3 πιστεύουν ότι αν προσβληθούν κινδυνεύουν σοβαρά από τη νόσο. Ακόμη, πλέον ένα 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει οι ίδιοι με Covid-19, ενώ το 12,9% δηλώνουν ότι έχει νοσήσει μέλος του νοικοκυριού τους (και στο 2% αυτών των περιπτώσεων, ότι το μέλος που νόσησε τελικά κατέληξε).      

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τα μέτρα προστασίας και η άποψη των Ελλήνων για τη φάση της πανδημίας

Σε άλλο σημείο της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις, οι πολίτες δηλώνουν σε υψηλά ποσοστά ότι τηρούν τα προσωπικά μέτρα προστασίας, ενώ τα θεωρούν πολύ επιτυχημένα. Το 94,6% δηλώνουν ότι φορούν μάσκα «συχνά» ή «πολύ συχνά», το 96,6% ότι «πλένουν τα χέρια», το 91% ότι «κρατούν αποστάσεις». Ποσοστά άνω του 90% του πληθυσμού συμφωνούν ότι αυτά τα μέτρα προστασίας «συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονική καθημερινότητα κάποια στιγμή από το 2022 και μετά. 1 στους 3, μάλιστα, πιστεύουν πια ότι θα επανέλθουμε κάποια στιγμή «μετά το 2022».

Στην ερώτηση «κατά τη γνώμη σας, σε ποιο στάδιο της κρίσης του κορωνοϊού βρισκόμαστε;». 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι οι χειρότερες φάσεις της κρίσης είναι πίσω μας.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Ποια η πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού 

Σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού, το 38,9% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (από μόλις 9,4% στην έρευνα του περασμένου Μαρτίου) και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (το 44,2%) έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Το 56,8%, δε, δήλωσαν πως κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει εμβολιαστεί.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνουν ευχαριστημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών (52,4% από 32,7% τον περασμένο Μάρτιο), με εξαίρεση, βεβαίως, τις ηλικίες 17-39, που είτε πήραν τελευταίες σειρά, είτε δεν έχουν πάρει σειρά ακόμα. Εξάλλου, 2 στους 3 Έλληνες πλέον συμφωνούν με την έκδοση ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού» (από 55,3% τον περασμένο Μάρτιο), ένα ποσοστό που φτάνει το 85% ανάμεσα στους ήδη εμβολιασμένους, ενώ η ικανοποίηση των πολιτών «από τη διαδικασία του εμβολιασμού» είναι καθολική, και κυμαίνεται στο αστρονομικό 97,8%.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Ποια εμβόλια έκαναν οι Έλληνες - Οι παρενέργειες

Στη χώρα μας πάνω από τους μισούς εμβολιασμούς έχουν γίνει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (52,6%), ενώ 1 στους 3 έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca. Ένα 12,7% έχουν εμβολιαστεί με Moderna και ένα 2,1% με Johnson&Johnson/Janssen.

Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων (56,1%) δήλωσαν ότι δεν είχαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, ενώ ένα 42,3% ένιωσαν κάποιες «ελαφρές παρενέργειες».

Στην ερώτηση «με ποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα προτιμούσατε να εμβολιαστείτε», το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις (58,3%) με αυτά της Moderna και της Johnson&Johnson/Janssen να ακολουθούν με 13,7% και 10,9%. Μόνο 4% επιλέγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ 9,9% δήλωσαν αυθόρμητα ότι δεν έχουν κάποια προτίμηση. 

Η αποδοχή των εμβολίων και της αξίας τους είναι καθολική: 94,4% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την άποψη ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές».

Από τους εμβολιασμένους, δε, 2 στους 3 δηλώνουν ότι αισθάνονται «καλύτερα ψυχολογικά» μετά τον εμβολιασμό τους

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι λένε οι Έλληνες για την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της διαΝΕΟσις, η αποδοχή των εμβολίων, δε, σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις περιοχές της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Το 14,3% των Ελλήνων που τον Δεκέμβριο του 2020 απαντούσαν στο αν θα εμβολιαστούν με «σίγουρα όχι» πλέον έχει συρρικνωθεί στο 6,2%. Το 13,1% που έλεγαν «μάλλον όχι» είναι πλέον 4,8%. Αυτοί που πλέον απαντούν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», μαζί με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ήδη, φτάνουν το 87% του δείγματος.

Έχει ενδιαφέρον το ότι στις ηλικίες 65+, για τις οποίες η πρόσβαση σε ραντεβού έχει ανοίξει εδώ και πολλές εβδομάδες, και στις οποίες το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει γύρω στο 30%, η μεγάλη πλειοψηφία των ανεμβολίαστων (το 66% αυτών) δηλώνουν ότι «σίγουρα ναι», θα εμβολιαστούν.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν και στο ερώτημα αν θα συμφωνούσαν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, η ερώτηση προστέθηκε ενώ είχε ξεκινήσει η έρευνα και ρωτήθηκαν περίπου 500 άτομα. Το αποτέλεσμα λόγω του μικρού δείγματος είναι μόνο ενδεικτικό: το 58,1% των γονιών δηλώνουν πως δεν θα εμβολίαζαν το παιδί τους. 

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ