- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σκόρπισε μαγεία η υπερπανσέληνος Μαΐου στο Σούνιο, με το «ματωμένο» Φεγγάρι να εμφανίζεται πίσω από τον Ναό του Ποσειδώνα.
Σκέτη μαγεία στο Σούνιο, καθώς η υπερπανσέληνος του Μαΐου ξεπρόβαλε από τον Ναό του Ποσειδώνα, αφήνοντας άφωνους όσους είχαν την τύχη να δουν το πανέμορφο θέαμα από κοντά την Τετάρτη (26/5) το βράδυ.
Η Eurokinissi δημοσιεύει φωτογραφίες από την υπερπανσέληνο του Μαΐου. Το Φεγγάρι ανεβαίνει σιγά σιγά στον νυχτερινό ουρανό, περνώντας πίσω από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Το κατακόκκινο ολόγιομο φεγγάρι λούζει με το φως του την περιοχή, με το θέαμα να είναι μοναδικό. Είναι η δεύτερη υπερπανσέληνος για το 2021. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο. Ωστόσο, αυτήν τη φορά η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το Φεγγάρι να φαίνεται πιο εντυπωσιακό.
Σημειώνεται ότι στις 24 Ιουνίου θα γίνει η τρίτη και τελευταία για το 2021 υπερπανσέληνος.
Υπερπανσέληνος Μαΐου - Το «Φεγγάρι των λουλουδιών»
Η πανσέληνος του Μαΐου ονομάζεται και «Φεγγάρι των λουλουδιών». Η ονομασία προέρχεται από τους Ινδιάνους της Αμερικής, καθώς πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης.
Η πανσέληνος βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της Γης (357.311 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να φαίνεται περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη από το κανονικό.
Υπερπανσέληνος - Πώς προέκυψε ο όρος - Πότε συμβαίνει
Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.
Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μια υπερπανσέληνος -όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα- είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
Ναύπλιο: Το «Φεγγάρι των λουλουδιών», η υπερπανσέληνος Μαΐου σε ένα παιχνίδι με τα σύννεφα στο Παλαμίδι
Εντυπωσιακό το θέαμα και στο Ναύπλιο, με την υπερπανσέληνο Μαΐου να ξεπροβάλλει πίσω από το Παλαμίδι, σε ένα στιγμιαίο «κρυφτό» με τα σύννεφα στον νυχτερινό ουρανό που πλημμυρίζει από φως, καθώς το «Φεγγάρι των λουλουδιών» σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις