- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Project Parenting: Η Μαρίνα Αρπλιά και η γονεϊκότητα στην Ελλάδα
Τι είναι το Project Parenting και τι προσφέρει στους γονείς; Η 27χρονη δημιουργός του, Μαρίνα Αρπλιά, μοιράζεται το όραμά της
Η Μαρίνα Αρπλιά μιλά για το Project Parenting, την πρώτη πλατφόρμα γονεϊκότητας στην Ελλάδα
Η Maρίνα Αρπλιά ανήκει στην κατηγορία των Millennials που δεν είχε ιδέα τι θέλει να κάνει με τη ζωή της ώσπου βρέθηκε εθελόντρια στην AIESEC, στο κομμάτι των εταιρικών σχέσεων. Μέσα από εκεί ξεκίνησε επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Κολομβία οραματίστηκε να στήσει ένα δικό της εγχείρημα. Κάτι που θα στήριζε άλλους ανθρώπους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μέσα σε έναν κόσμο που θα αγαπά, θα σέβεται και θα αποδέχεται. Έτσι, στα 26 της δημιούργησε λίγο πριν την καραντίνα το ProjectParenting, την 1η πλατφόρμα γονεϊκότητας στην Ελλάδα. Σημαντική βοήθεια στην αρχή της προσπάθειάς της έλαβε και από τον οργανισμό The People's Trust, που στηρίζει οικονομικά και συμβουλευτικά νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έναν χρόνο μετά παρά τις αντίξοες συνθήκες, το όραμα της Μαρίνας συνεχίζει να γίνεται πραγματικότητα και να στηρίζει κάθε μήνα χιλιάδες γονείς.
Η ίδια εξηγεί στην Athens Voice «Για εμένα κάθε γονέας έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, να επηρεάσει το παρόν και να διαμορφώσει το μέλλον. Ως νέος ενεργός πολίτης που ζει και εργάζεται, συνεχίζει να εξελίσσεται προσωπικά και να αλλάζει όλα όσα δεν του αρέσουν στην κοινωνία. Ως γονέας έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον, μέσα από τον τρόπο που επιλέγει να μεγαλώσει το παιδί του. Διαμορφώνει τους μελλοντικούς ενήλικες. Φαντάσου ένας τέτοιος άνθρωπος να μην βρίσκει στήριξη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να δέχεται και «πόλεμο» από τον κοινωνικό περίγυρο, από το οικογενειακό περιβάλλον, από τον ίδιο του τον εαυτό που κάθε βράδυ αναρωτιέται αν ήταν καλή μαμά ή καλός μπαμπάς. Ένας γονέας δεν είναι μόνο γονέας! Είναι και επαγγελματίας, σύντροφος, φίλος, παιδί των δικών του γονέων, είναι άνθρωπος όπως όλοι. Εάν δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του για παράδειγμα, ενδεχομένως να γυρνά σπίτι και να είναι κουρασμένος, να θέλει να παίξει με το παιδί αλλά να μην έχει όρεξη και μετά να νιώθει τύψεις που δεν αφιέρωσε στο παιδί όσο χρόνο θα ήθελε. Είναι άδικο, γιατί κάνει το καλύτερο που μπορεί. Έτσι, η ισορροπία έρχεται τόσο μέσα από τη φροντίδα του παιδιού όσο και μέσα από την αυτοφροντίδα του ίδιου.»
Μπορεί η Μαρίνα να μην είναι μητέρα, έχει καταφέρει όμως να δημιουργήσει μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε μια αγκαλιά για τους γονείς. Μέσα από βίντεο, άρθρα, e-books, lives στα social media, οι γονείς μαθαίνουν από τους επαγγελματίες που εκείνοι επιλέγουν, για το θέμα που εκείνοι θέλουν, τη στιγμή που θέλουν, για το πώς να λύσουν τους δικούς τους προβληματισμούς και απορίες. Η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή μετρά ήδη 100+ εξειδικευμένους επαγγελματίες από 6 διαφορετικές ειδικότητες, τουλάχιστον 200.000 γονείς κάθε μήνα που παρακολουθούν κάποια από τις δράσεις του ProjectParenting που επισκέπτονται την πλατφόρμα και επιλέγουν να διαβάσουν ή να παρακολουθήσουν κάτι που τους ενδιαφέρει και μετρά αναρίθμητες στιγμές χαράς και συγκίνησης.
Πρακτικά όπως εξηγεί η Μαρίνα κάθε μέρα έχει τεχνικές δυσκολίες, οι μισθοί, τα έξοδα, το να σε μάθει ο κόσμος και να σε εμπιστευτεί, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Οι συνεργάτες όμως με τους οποίους συμπορεύεται κάνουν το ταξίδι όμορφο παρά το άγχος με αποτέλεσμα το πρότζεκτ να διευρύνεται, χιλιάδες γονείς να παρακολουθούν κάθε μήνα και κάποιοι από τους καλύτερους επαγγελματίες της χώρας να συνδημιουργούν στην πλατφόρμα.
«Έκανα έναρξη της επιχείρησης 2 ημέρες πριν το πρώτο lockdown, καταλαβαίνεις λοιπόν το άγχος μου. Ήταν πολύ δύσκολο. Σκέψου ξεκίνησα με μηδενικό budget και χωρίς πλατφόρμα. Στην αρχή ήταν μια σελίδα στο facebook και ένα blog. Αντιμετώπισα μεγάλη δυσκολία, καθώς όπως είναι λογικό ήταν μια αβέβαιη κατάσταση για όλους και όλοι οι επαγγελματίες ήταν σκεπτικοί στο αν θα ήθελαν να κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα, καθώς οι επιχειρήσεις τους, τα ιατρεία και τα γραφεία τους ήταν κλειστά. Ωστόσο ήταν και συνεχίζει να είναι ένα υπέροχο ταξίδι που κάθε μέρα εξελίσσομαι τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν επαγγελματίας. Πολλοί ακόμα και χωρίς να έχουν δει τίποτα από εμάς, με εμπιστεύτηκαν και πίστεψαν στο όραμά μου και την ομάδα μας. Γενικότερα ωστόσο το να ξεκινάς κάτι δικό σου, χωρίς χρηματοδότηση, είναι κάτι που πρέπει να το πιστεύεις πολύ για να πετύχει. Ήξερα ότι όλα όσα έκανα στη ζωή μου έγιναν για να με φέρουν σ’ αυτήν ακριβώς τη στιγμή, ώστε να μπορέσω να δημιουργήσω το Project Parenting και να ενώσω υπέροχους επαγγελματίες από όλα τα πεδία που προσφέρουν τεράστιο έργο κάτω από μία ομπρέλα.»
Με βάση την έρευνα του ProjectParenting, το 43% των γονέων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να ενημερωθεί για πράγματα που αφορούν τη γονεϊκότητα και το παιδί του. Ανάλογα την ηλικία του παιδιού ψάχνει και διαφορετικά πράγματα. Μια μαμά μπορεί να ψάχνει από διατροφή και θηλασμό μέχρι bullying, σεξουαλική εκπαίδευση, το παιχνίδι, το συναισθηματικό δέσιμο. Ο γονιός ενός παιδιού με αυτισμό για παράδειγμα θα ψάχνει υλικό για την Ειδική Αγωγή. Αρκετοί νιώθουν χαμένοι μέσα σε όλη την πληροφορία με την οποία βομβαρδίζονται και η Μαρίνα θεωρεί πως με το εγχείρημά της δίνει λύση στο πρόβλημα. Τί είναι αυτό όμως που απασχόλησε τους γονείς περισσότερο σύμφωνα με την εικόνα που έχει και τί θα λέγαμε πως προσπαθούν να καλύψουν;
«Κάθε γονέας ψάχνει πρώτα από όλα για το παιδί του και μετά για τον εαυτό του. Ωστόσο, το κενό που καλύπτουμε δεν είναι το γνωστικό. Εκεί έξω υπάρχει άπειρη γνώση για όποιον θέλει να μάθει. Όλη αυτή τη γνώση σε μια δυναμική πλατφόρμα, όπου κάθε γονέας επιλέγει πώς θέλει να μάθει. Επίσης, κάθε πληροφορία, κάθε βίντεο, κάθε λέξη, προέρχεται από ανθρώπους, επαγγελματίες, συνεργάτες μας, οι οποίοι όχι μόνο έχουν σχετικές σπουδές, αλλά αυτό είναι και το αντικείμενο της εξειδίκευσής τους. Τέλος, το βασικό κενό που ερχόμαστε να καλύψουμε είναι αυτό που δημιουργείται μέσα σε κάθε γονέα. Το κενό που νιώθει όταν του περνάνε σκέψεις για το αν είναι αρκετός, αν τα κάνει καλά, αν πρέπει να ακούσει τη δική του μαμά ή πώς να βάλει όρια στους γύρω. Αν για παράδειγμα το να φωνάξει τον κάνει κακό γονέα και πώς μπορεί μετά να επανορθώσει. Κάθε γονέας έχει την ευκαιρία να μάθει χωρίς κάποιος να τον κρίνει, χωρίς να του λέει ότι είναι λάθος αυτό που έκανε μέχρι τώρα. Όταν έρχεται το μωράκι τους στον κόσμο, δεν έρχεται με εγχειρίδιο. Επομένως, είναι λογικό να ανακαλύπτεις κάθε μέρα τι είναι αυτό που λειτουργεί και τι όχι και για αυτό είναι σημαντικό να εξελίσσονται κι εκείνοι ως άνθρωποι κάθε μέρα. Για να γίνουν αυτό που οι ίδιοι ονειρεύονται.»
Ο στόχος της Μαρίνας είναι το Project Parenting να βρίσκεται στην οθόνη κάθε γονέα, να μπει σε κάθε σπίτι και να γίνει το στήριγμα κάθε ανθρώπου. Κι αργότερα να μπει σε ακόμα περισσότερα σπίτια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν μιλάμε για το ελληνικό Project Parenting στο εξωτερικό, αλλά για το Project Parenting κάθε χώρας, με τους επαγγελματίες της χώρας που θα απευθύνονται αποκλειστικά στους γονείς εκείνης της χώρας.
«Το σημαντικότερο είναι το Project Parenting να ενώσει τους ανθρώπους, να δημιουργήσει ένα ισχυρό ΜΑΖΙ που οι άνθρωποι θα συμπορεύονται και θα στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας πιο όμορφο μέσα από την ενότητα και με κοινό όραμα. Όλοι είμαστε μοναδικοί και υπέροχοι σκεφτείτε έναν κόσμο που αυτό θα ήταν αποδεκτός, με αγάπη. Γι’ αυτό υπάρχουμε για να είμαστε μέρος σε έναν τέτοιο κόσμο και να στηρίξουμε όλους τους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ώστε να μπορούν να είναι πολύχρωμα και μοναδικά.»