Ελλαδα

Δερμιτζάκης - Κορωνοϊός: Υψηλά κρούσματα έως και τα μέσα Ιουνίου

Η ανοσία της αγέλης και οι ελευθερίες των εμβολιασμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα με μάσκα
Κοπέλα με μάσκα © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μανώλης Δερμιτζάκης: Τι δήλωσε ο καθηγητής για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού έως τα μέσα Ιουνίου, την ανοσία της αγέλης και τον εμβολιασμό των νέων.

Την εκτίμησή του ότι τα κρούσματα κορωνοϊού θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, και σημείωσε ότι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών έχουν καταγραφεί σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους. 

Ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση», είπε ο καθηγητής και σημείωσε ότι εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα». 

Σχετικά με τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και το αν θα μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες ο καθηγητής είπε ότι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους». Πάντως, διευκρίνισε ότι με τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται σήμερα στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. «Κάτι τέτοιο θα αργήσει, ακόμη κι αν εμβολιαστούν όλοι». Επιπλέον, ο καθηγητής εξήγησε ότι «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του “κάνω το εμβόλιοˮ, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση».

Σχετικά με μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας. «Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις», επεσήμανε. 

Ο καθηγητής γενετικής Μ. Δερμιτζάκης στο "Σήμερα" | 06/05/2021

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.