Ελλαδα

Χριστός Ανέστη - Η διαφορετική Ανάσταση στις εκκλησίες (βίντεο)

Με αναφορά στον κορωνοϊό το μήνυμα για το Πάσχα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Χριστός Ανέστη» στις 21.00 με μάσκα και αποστάσεις στις εκκλησίες για τους πιστούς σε μια διαφορετική Ανάσταση εφέτος - Τα μηνύματα από Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Σε μια διαφορετική Ανάσταση εφέτος το Πάσχα 2021 οι πιστοί έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου 2021.

Στους ιερούς ναούς και τις εκκλησίες ανά την ελληνική επικράτεια, το «δεύτε λάβετε φως» ακούστηκε λίγο πριν από τις 21.00 το βράδυ, οπότε και άρχισε να μοιράζεται το Άγιο Φως στους πιστούς.

Κατ' εξαίρεσιν, φέτος, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, η Ακολουθία της Αναστάσεως άρχισε στις 20.00 και η Ανάσταση έγινε στις 21.00. Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χοροστάτησε της Ακολουθίας της Αναστάσεως. Τη Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών παρακολούθησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη και τα παιδιά του, Σοφία, Κωνσταντίνο και Δάφνη, παρακολούθησε την Τελετή της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Μόλις ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» ο ουρανός γέμισε πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Όπως συνέβη και όλη την υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα έτσι και το Μεγάλο Σάββατο ήταν σε ισχύ συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα στις εκκλησίες κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών ήταν τα υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που βρισκόταν εντός του ναού και η διπλή μάσκα για τους πιστούς σε όλους τους χώρους.

Αναφορικά με τους περιορισμούς στον αριθμό των πιστών μέσα και έξω από τις εκκλησίες, προβλεπόταν: Ένα άτομο ανά 25 τμ. εντός του ναού, με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό και ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού.

Χριστός Ανέστη - Ανάσταση - Πάσχα 2021: Πυροτεχνήματα και βεγγαλικά πάνω από την Ακρόπολη © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανάσταση στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στον Πειραιά - Πυροτεχνήματα πάνω από την εκκλησία © EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η πανδημία κορωνοϊού παραμένει, ωστόσο ενισχύεται η ελπίδα για καλύτερες ημέρες με λιγότερα περιοριστικά μέτρα καθώς επιταχύνεται ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό.

Πρώτη Ανάσταση - Ο «ιπτάμενος» ιερέας στη Χίο και οι «μπότηδες» στην Κέρκυρα

Ο «ιπτάμενος» ιερέας στη Χίο και οι «μπότηδες» στην Κέρκυρα που πέφτουν από τα μπαλκόνια και γίνονται κομμάτια στο έδαφος, έγιναν -και εφέτος-viral.

Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάστηκε με κατάνυξη σε όλες τις εκκλησίες στην Ελλάδα, με τους πιστούς σε γενικές γραμμές να φορούν μάσκα και να ακολουθούν το όριο ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Το μήνυμά της για την Ανάσταση και η αναφορά στον κορωνοϊό

Με την ευχή η φετινή Ανάσταση να σημάνει το τέλος της πανδημίας και την επούλωση των πληγών στο σώμα της ανθρωπότητας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα ελπίδας μετά από τη Λειτουργία της Ανάστασης, που παρακολούθησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Γιορτάζουμε σήμερα τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο, την έξοδο από το σκοτάδι προς το φως, την ψυχική μετατόπιση από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα.

» Εύχομαι ολόψυχα η φετινή Ανάσταση να σημάνει το τέλος της πανδημίας, την επούλωση των πληγών στο σώμα της ανθρωπότητας και τον τελικό θρίαμβο του καλού, μέσα στο φως της αγάπης και της αλληλεγγύης».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας - Το μήνυμά τους για το Πάσχα 2021

«Αυτό το Πάσχα η σκέψη μας στρέφεται στους ανθρώπους που χάσαμε από τον Covid και σε όσους δοκιμάζονται ακόμα στα νοσοκομεία. Το ότι η χώρα παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε απώλειες σε όλη την Ευρώπη δεν μειώνει τη θλίψη» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για το φετινό Πάσχα 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσθέτει: «Αποτυπώνει, ωστόσο, το μέτρο του κινδύνου από αυτήν την πανδημία. Την προσπάθεια εκείνων που εξακολουθούν να μάχονται στην πρώτη γραμμή για τη δημόσια υγεία. Αλλά και την ελπίδα που φέρνει για όλους το δώρο του εμβολιασμού».

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για το Πάσχα 2021, «η Μεγάλη Εβδομάδα είχε εφέτος λιγότερους περιορισμούς από πέρυσι, όμως δεν ήταν, ασφαλώς, αυτή που θα θέλαμε». Και υπογραμμίζει: «Γιατί την πιο ελεύθερη ζωή την κατακτούμε, βδομάδα τη βδομάδα, ακολουθώντας με συνέπεια το τελικό σχέδιο προς την έξοδο: επιστρέφοντας προσεκτικά σε κάποιες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Συνεχίζοντας να τηρούμε τους κανόνες της μάσκας, των αποστάσεων, της ατομικής υγιεινής. Αλλά, πάνω από όλα, επισπεύδοντας τον εμβολιασμό μας».

Μιλώντας για τα εμβόλια ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, προσφέροντας μόνο αυτά το διαβατήριο της υγείας και μιας καθημερινότητας χωρίς εμπόδια. Ήδη, περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση. Και καθώς λειτουργούν, πια, πάνω από 1.000 σύγχρονα κέντρα και άνοιξαν οι γραμμές για όλες σχεδόν τις ηλικίες, στα τέλη Μαΐου μπορούμε να φτάσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμένους Έλληνες. Το πρώτο τείχος ανοσίας, λοιπόν, είναι κοντά. Με τους νέους να μας δείχνουν το δρόμο της υπευθυνότητας».

 

«Οι μέρες του Πάσχα είναι κάθε χρόνο μέρες ειρήνης, αγάπης, συμπόνιας και αλληλεγγύης. Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ζούμε δύσκολες μέρες» επισημαίνει από τη μεριά του στο δικό του μήνυμα για το Πάσχα 2021 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

«Η σκέψη όλων μας είναι πρώτα «σε εκείνους που δίνουν τη μάχη της ζωής, μέσα στην ασφυξία των νοσοκομείων. Σε εκείνους που στέκονται με τις λευκές μπλούζες στο πλάι τους. Στις χιλιάδες οικογένειες που πενθούν την απώλεια. Σε όσους συμπολίτες μας περνούν ώρες στέρησης, ανεργίας, ανασφάλειας, φτώχειας, ακόμα και απόγνωσης» συμπληρώνει.

Πάσχα 2021 - Μεγάλο Σάββατο: Πού είναι αφιερωμένη η ημέρα - Γιατί λέγεται και «αλάδωτο»

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Το πρωί γιορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα, κατά την οποία εψάλη το «ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι».

Κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί γιορτάζουν «την θεόσωμον ταφήν» και «την εις άδου κάθοδον», δηλαδή την ταφή του Κυρίου και την κάθοδό Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Βέβαια, η ταφή έγινε το απόγευμα της Μ. Παρασκευής, ωστόσο η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη ημέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος. Αποβραδίς έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα του ναού και έχει στολισθεί με κόκκινα, αναστάσιμα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βράδυ, εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού, όταν ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, και στη συνέχεια τελούνται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι, γι' αυτό και ονομάζεται και Αλάδωτο Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως...». Στη, συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις